Φώτο: ΑΠΕ

Ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση για την ενίσχυση της απασχόλησης

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη μερική κάλυψη απωλειών όσων εργαζομένων τεθούν σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Αλλαγές στον ΦΠΑ, πίστωση φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εξειδικεύει τον μηχανισμό επιδότησης μισθών στον ιδιωτικό τομέα για εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο εργασίας, τις μειώσεις στο ΦΠΑ και τις εκπτώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν απώλειες από το «κούρεμα» 40% του ενοικίου.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αποσαφήνιση του πλαισίου για την κάλυψη μέρους των απωλειών των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ή μερικής απασχόλησης καθώς υπάρχουν πολλά θολά σημεία και κενά όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τα κριτήρια για τους δικαιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιχειρήσεις πιέζουν τη κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο, έτσι ώστε να αποφασίσουν για το πώς θα κινηθούν καθώς το πρόγραμμα θα τρέξει από την 1η Ιουνίου.

Με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες ο μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας που θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SYRE αρχικά με 820 εκ. ευρώ θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με δυνατότητα επέκτασης της χρονικής ισχύος του, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20% κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα δηλαδή από το Μάρτιο  και μετά ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Στο μηχανισμό θα ενταχθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες καθώς και οι εποχικές επιχειρήσεις.

Η επιδότηση μισθού θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης ενώ δικαίωμα συμμετοχής  θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Δεν θα επιτρέπεται η εκ των υστέρων μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης προκειμένου η επιχείρηση να λάβει επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Το δικαίωμα του εργοδότη  να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται. Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την παραπάνω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.

Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού  ονομαστικού μισθού. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Οι φορολογικές αλλαγές

Στο φορολογικό μέτωπο, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα προβλέπει ότι από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, μέτρο που καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές.

Επίσης πέφτει στο 13% από 24% ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά καθώς και στα εισιτήρια των κινηματογράφων, ενώ στο τουριστικό πακέτο μειώνεται από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

Την ίδια ώρα θα αποσαφηνίζεται το καθεστώς της έκπτωσης φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με απώλειες στο εισόδημα από ενοίκια. Σύμφωνα με το σχεδιασμό το Δημόσιο θα καλύψει μέρος των απωλειών συμψηφίζοντας το ποσό αυτό με τους φόρους που κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από τον Ιούλιο και μετά.  Για κάθε ιδιοκτήτη θα υπολογιστούν τα έσοδα που δεν εισέπραξε από ενοίκια και από το συνολικό ποσό θα επιστραφεί το ένα τρίτο (33,3%) μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (ενδεχομένως το ποσό να αυξηθεί τελικά σε 40%), ενώ δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων.

Για παράδειγμα εάν ένας  ιδιοκτήτης ακινήτων χάσει 1.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαϊου θα μπορεί να περιορίσει από τον Ιούλιο και μετά φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική υποχρέωση συνολικού ύψους 333 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις εισοδηματικές τους απώλειες και να συνυποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό της είσπραξης των μειωμένων ποσών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο «Β» για ιδιοκτήτες ακινήτων με αυξημένη «αποζημίωση»

Από 33% σε 40% εξετάζει το υπ. Οικονομικών να αυξήσει την πίστωση φόρου για τους ιδιοκτήτες που ζημιώθηκαν από τη μείωση ενοικίου. Οριστική απόφαση διακοπής του μέτρου, παρά τις πιέσεις των εμπόρων για παράταση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα νέα μέτρα στήριξης που θα παρουσιάσει ο Κ. Μητσοτάκης

Το αργότερο την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει σημαντικές παρεμβάσεις στον ΦΠΑ, κατάργηση του τέλους διαμονής και ειδικά κίνητρα σε τουριστικές επιχειρήσεις. Η επιδότηση μισθών και το «ζεστό» χρήμα στην αγορά.