ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Bloomberg: Αργή εκκίνηση του τουρισμού, φόβοι για άλμα ανεργίας στην Ελλάδα

Από το δεύτερο 15θήμερο Ιουλίου θα φανεί η δυναμική της σεζόν, λένε οι ξενοδόχοι. Για απώλεια 300.000 θέσεων φέτος φοβούνται οι συνδικαλιστές του κλάδου.

Τον κίνδυνο εκτίναξης της ανεργίας στα ύψη υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, καθώς καθυστερεί η εκκίνηση των… μηχανών της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ οι ξενοδόχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, σημειώνοντας ότι από το δεύτερο 15θήμερο του Ιουλίου θα αρχίσει να αποκαλύπτεται η πραγματική δυναμική της φετινής τουριστικής σεζόν.

Οκτώ στα δέκα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας έχουν μείνει κλειστά, παρότι από την 1η Ιουνίου επιτρέπεται η επαναλειτουργία τους, ενώ και μεγάλο ποσοστό παραθεριστικών ξενοδοχείων πιθανότατα δεν θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, αλλά όταν θα έχουν ικανό αριθμό κρατήσεων.

Ενόψει του ανοίγματος των συνόρων στους ξένους τουρίστες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος τόνισε σήμερα (στον ρ/σ Θέμα 104,6) ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν ανάμεικτα συναισθήματα και φόβους, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται εγρήγορση και καλή οργάνωση και βέβαια να εξετάζουμε τα δεδομένα μέρα με την ημέρα, σε σχέση με τις επιδημιολογικές εξελίξεις τόσο στη χώρα μας, όσο και στις χώρες προέλευσης».

Υπογράμμισε ότι η χρονιά «συνεχίζει να έχει αβεβαιότητες» για τους επιχειρηματίες του τουρισμού διότι, όπως είπε, οι ξενοδόχοι ακόμη αναμένουν, στο «παρά πέντε», τις απαραίτητες εγκυκλίους για να αποσαφηνιστούν λεπτομέρειες που εξακολουθούν να παραμένουν θολές. Εξάλλου, ανέδειξε το πρόβλημα της ρευστότητας, σημειώνοντας ότι τα ξενοδοχεία χρειάζεται να εξασφαλίσουν πριν το άνοιγμα τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης και «οι τράπεζες δεν έχουν συμβάλλει όσο θα έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση». Επίσης, εκτίμησε ότι η ροή των επισκεπτών θα δείξει τη δυναμική της από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου κι έπειτα, όταν θα είναι μεγαλύτερη η συχνότητα των πτήσεων ιδιαίτερα προς τα νησιά.

Κλειστά ξενοδοχεία, εργαζόμενοι σε αναμονή

Το Bloomberg αναδεικνύει στο δημοσίευμά του την ανησυχία των εργαζόμενων στην τουριστική βιομηχανία, που βλέπουν ότι το καλοκαίρι έχει αρχίσει αλλά ακόμη δεν έχουν πιάσει δουλειά. Ο 28χρονος υπάλληλος ξενοδοχείου στη Γλυφάδα, Βαγγέλης Γιακουμής, δεν έχει αρχίσει ακόμη να εργάζεται. Δηλώνει στο πρακτορείο ότι «ο ρυθμός των κρατήσεων είναι αργός, τα ξενοδοχεία περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με τις διεθνείς πτήσεις. Πόσες πτήσεις θα υπάρχουν και πόσοι θα είναι οι τουρίστες».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ενώ η κυβέρνηση έδωσε πράσινο φως για την επανεκκίνηση των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας από την 1η Ιουνίου -με τις εποχιακές μονάδες να ακολουθούν στις 15 Ιουνίου - οι περισσότεροι επιχειρηματίες εξακολουθούν να περιμένουν να δουν αν επαναλειτουργία αξίζει τον κόπο.

Στη Γλυφάδα, όλοι οι εργαζόμενοι στο οικογενειακά διοικούμενο ξενοδοχείο όπου εργάζεται ο Γιακουμής, περίπου 30 άτομα, παραμένουν σε επιφυλακή, πληρώνονται μόνο μέσω ενός κρατικού προγράμματος άδειας. Εάν οι προβλέψεις είναι σωστές, πολλοί εργαζόμενοι του ξενοδοχείου δεν θα επιστρέψουν για τη φετινή χρονιά.

Φόβοι για μεγάλες απώλειες θέσεων

Σχεδόν οι μισοί από τους 600.000 εργαζόμενους στον ελληνικό τομέα τουρισμού και επισιτισμού θα χάσουν τη δουλειά τους φέτος, σύμφωνα με τον Γιώργο Χότζογλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό.  «Δεν υπάρχουν κρατήσεις μέχρι τις 20 Ιουλίου», δήλωσε ο Χότζογλου. Ακόμα κι αν κάποια ξενοδοχεία ανοίξουν για μερικούς μήνες μετά από αυτό, πολλοί εποχιακοί εργαζόμενοι «θα πρέπει να ζήσουν τους επόμενους 12 μήνες με 2.800 ευρώ (3.136 δολάρια) στην καλύτερη περίπτωση και 1.200 ευρώ στη χειρότερη περίπτωση». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΟΕΕΤ οργανώνει αυτή την Τετάρτη συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι «δεν συναινούμε πλέον στην φτωχοποίηση μας και στο δόγμα "Μισή δουλειά, μισός μισθός, μισή ζωή"».

Το Bloomberg τονίζει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει μια περίοδο αυξανόμενης ανεργίας μετά την οικονομική ύφεση που υπέστη η χώρα στις έξι εβδομάδες πλήρους αποκλεισμού αυτή την άνοιξη. Η ανεργία είχε μειωθεί στο 16,1% τον Φεβρουάριο από 27% στο αποκορύφωμα της δεκαετούς κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Δεδομένων των δυσκολιών στην επανεκκίνηση του τουρισμού -ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδος και σχεδόν το 22% των θέσεων εργασίας- η ανεργία φαίνεται να αυξάνεται στο 20% αυτό το έτος.

Το Bloomberg παραθέτει μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για να τονώσει την απασχόληση, μεταξύ άλλων και με τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 5% μέχρι το τέλος του 2023, μέτρο που σχεδιαζόταν ήδη πριν την πανδημία. Κανένα από αυτά τα μέτρα, τονίζει το πρακτορείο, δεν είναι πιθανό να διασώσει την τουριστική περίοδο του 2020 και ο κ. Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει ότι η κυβέρνησή του θα περάσει το καλοκαίρι αναλύοντας τον καλύτερο τρόπο χρήσης των δανείων και των επιχορηγήσεων των 32 δισ. ευρώ που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη της απασχόλησης στη χώρα.

Θετικό, πάντως, είναι ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε με επιτυχία την υγειονομική κρίση και είχε μόνο ένα κλάσμα θανάτων, σε σχέση με τον πληθυσμό, σε σχέση με τις απώλειες από τον ιό που υπέστησαν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για την αντίδραση της χώρας τους στην επιδημία. «Η Ελλάδα τα πήγε καλά στο χειρισμό του κορονοϊού σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς», αναφέρει ο Β. Γιακουμής. «Ας ελπίσουμε ότι η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την εικόνα για να προσελκύσει τουρίστες φέτος, αλλά ειδικά το 2021».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hotel-Xenodoxeio-Ergazomenoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος κατά 11,4% των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα στο εννεάμηνο

Το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων και διανυκτερεύσεων σε όλα τα είδη καταλυμάτων, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, αναλογεί σε αλλοδαπούς. Στις 4,3 διανυκτερεύσεις η μέση διαμονή ανά άτομο. Στο μισό οι διανυκτερεύσεις για τους Έλληνες.