ΓΔ: 905.53 -0.29% Τζίρος: 69.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Στα 35 δισ. ο «κουμπαράς» του κράτους, έρχονται άλλα 746 εκατ. ευρώ

Αναμένεται έγκριση σήμερα από Eurogroup για 746 εκατ. ευρώ, ενώ το υπ. Οικονομικών έχει προσθέσει 3 δισ. στη ρευστότητα με την έκδοση 10ετών ομολόγων και σχεδιάζει έκδοση εντόκων 18μηνης διάρκειας.

«Ανάσα ρευστότητας» ύψους 746 εκατ. ευρώ από το Eurogroup αναμένει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης, θεωρείται βέβαιο ότι θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Η κίνηση αυτή ενισχύει τη προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων που αποτελούν τη χρυσή εφεδρεία για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων εξελίξεων στην οικονομία λόγω της κρίσης. Ήδη ο «κρατικός κουμπαράς» έχει ενισχυθεί με τα 3 δισ. ευρώ από την πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου και ξεπερνά πλέον τα 35 δισ. ευρώ, ενώ θα συνεχιστεί ο δανεισμός από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  (ΟΔΔΗΧ) και, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 18 μηνών.

Επιπρόσθετα, για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας η κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση των κονδυλίων από το πρώτο ευρωπαϊκό πακέτο των 540 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση των ποσών. Η εισροή πόρων από το πρόγραμμα SURE και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αποδυναμώσει τις πιέσεις στο προϋπολογισμό, ο οποίος πέραν των διογκωμένων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας κλυδωνίζεται και από την υστέρηση των εσόδων λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και της αναστολής των πληρωμών για φόρους και εισφορές.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, το οικονομικό επιτελείο κινείται με γνώμονα την «οικονομία δυνάμεων» έως ότου ξεκινήσει η εισροή κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τις ζημιές από την πανδημία. «Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είμαστε αναγκασμένοι να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και για αυτό κινούμαστε προσεκτικά με κριτήρια τις αντοχές του προϋπολογισμού, τα ταμειακά διαθέσιμα και την επίπτωση των μέτρων στην ανάσχεση της ύφεσης», τόνιζε χαρακτηριστικά πηγή του υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα υπάρξουν επιλεκτικές παρεμβάσεις σε κλάδους που παρά την έξοδο από την καραντίνα δέχονται ισχυρά πλήγματα, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και η εστίαση, με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος αλλά με σημαντικό αντίκτυπο στον περιορισμό της ύφεσης και στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Όπως επισημαίνουν τα αρμόδια στελέχη, «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στους νευραλγικούς τομείς και αν χρειασθεί θα επέμβουμε χειρουργικά, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι η υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί με το τρίτο πακέτο στήριξης του Μαΐου».

Ο προγραμματισμός προβλέπει ένα δεύτερο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής με τη διάθεση ποσού ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου σε διευρυμένο αριθμό πληττόμενων επιχειρήσεων, με βασικό κριτήριο τη μεταβολή των εσόδων για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο. Εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και δυνατότητα υποβολής αίτησης θα έχουν όλες οι νομικές μορφές επιχειρήσεων, όσες ήδη έλαβαν δάνειο μέσω του πρώτου γύρου καθώς και οι εποχικές και ατομικές επιχειρήσεις με αξιόλογη εμπορική δραστηριότητα.

Η δαπάνη αυτή αποτελεί τον κύριο επιβαρυντικό παράγοντα για τα κρατικά ταμεία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς τα ποσά που θα χρειασθούν για την επιδότηση μισθών και εισφορών μέσω του προγράμματος Συν-Εργασία είναι διαχειρίσιμα, ενώ το κονδύλι για την καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ για αναστολές συμβάσεων έχει συμπιεστεί αισθητά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «κάρτα ενέργειας» και ευκολίες για την πληρωμή των λογαριασμών

Νέα μορφή επιδότησης του κόστους ρεύματος στους ασθενέστερους και πολλές δόσεις στην πληρωμή λογαριασμών εξετάζει τώρα η κυβέρνηση, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τον Απρίλιο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «ψαλίδι» 12,3 δισ. σε μέτρα στήριξης: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Δραστική δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της μείωσης των μέτρων στήριξης προβλέπει το νέο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Ανάπτυξη 6,2% το 2022 με ρεκόρ αύξησης επενδύσεων κατά 30%.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σχέδιο για τις επιταγές: Εξόφληση με δανεικά από το κράτος

Τρόπους για να αποτρέψει ένα «τσουνάμι» απλήρωτων επιταγών από πληττόμενες επιχειρήσεις αναζητεί τώρα η κυβέρνηση. Έρχεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης και Πάτρας.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ υψηλής δυσκολίας από τους Θεσμούς με έπαθλο 644 εκατ. ευρώ

Στις 12 Απριλίου αρχίζει η 10η αξιολόγηση που κρύβει πολύ περισσότερες παγίδες από την προηγούμενη, καθώς συνδέεται με την ενεργοποίηση νέων μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Ποια είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια».
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα για τα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά, στο κράτος, στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, που θα επιτηρούνται από την Κομισιόν, εντάσσει η κυβέρνηση στο σχέδιο αξιοποίησης του νέου ευρωπαϊκού «πακέτου».