ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

«Βουτιά» 33% στα έσοδα τον Μάιο, πάνω από 3% το έλλειμμα φέτος

Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο η υστέρηση εσόδων, καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων πήραν την έκπτωση ΦΠΑ. Δύσκολη η συνέχεια λόγω τουρισμού, αναθεωρήθηκαν οι προβλέψεις για το έλλειμμα.

Εικόνα σοβαρής επιδείνωσης εμφανίζουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Μάιο, με βασικό πρόβλημα τη βαθιά «βουτιά» των εσόδων κατά 33,5%, ενώ το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε αναθεώρηση των προβλέψεων για το φετινό έλλειμμα, από 2% σε 3% του ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη και τα τελευταία μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό.

Όπως δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, «τον Μάιο είχαμε, όπως αναμέναμε, σημαντική μείωση των εσόδων (33,5%), καθώς τα έσοδα επλήγησαν ταυτόχρονα από το μαζικό lock down της οικονομίας τον μήνα Απρίλιο, από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων για πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας και από την προπληρωμή (λόγω της έκπτωσης του 25%), μέρος του ΦΠΑ που επρόκειτο να εισπραχθεί τον Μάιο στο τέλος Απριλίου. Η τελευταία παρατήρηση εξηγεί και την μικρή απόκλιση σε σχέση με την πρόβλεψη των εσόδων που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σταθερότητας.

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει επίσης ότι η επεκτατική πολιτική αντιμετώπισης της ύφεσης που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει προσεγγίσει μέχρι το Μάιο, μόνο για το κεντρικό κράτος (χωρίς δηλαδή να συνυπολογιστούν και τα νομικά πρόσωπα της Γενικής κυβέρνησης όπως ο ΕΦΚΑ), τα 5 δις ευρώ, με τη μορφή πρόσθετων δαπανών και μειωμένων εσόδων λόγω COVID 19».

Όπως εξηγούν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου τα έσοδα τον Μάιο περιορίσθηκαν σε μόλις 2,068 δισ. ευρώ τον Μάιο, έναντι πρόβλεψης για 3,411 δισ. ευρώ. Ένας σοβαρός παράγοντας επιβάρυνσης, τον οποίο δεν είχε υπολογίσει σε τέτοιο βαθμό το υπουργείο Οικονομικών, ήταν ότι οι επιχειρήσεις έκαναν χρήση σε μεγάλο βαθμό της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να γίνουν μεγάλες πληρωμές στο τέλος Απριλίου, που αφαιρέθηκαν από τα έσοδα τον Μάιο, αλλά και να φθάσει η συνολική έκπτωση που έλαβαν οι επιχειρήσεις στα 150 εκατ. ευρώ, καθώς τα ποσά του ΦΠΑ που καλύφθηκαν από την έκπτωση ανήλθαν σε 700 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι πιθανότατα αυτή η υστέρηση εσόδων που εμφανίσθηκε τον Μάιο θα είναι η χειρότερη μηνιαία υστέρηση φέτος. Σημειώνουν, όμως, ότι η υστέρηση εσόδων θα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αφού θα αρχίσει πλέον να «δαγκώνει» και η ύφεση στον τουρισμό. Μέσα στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις θα χαθούν 3,6 μονάδες του ΑΕΠ από την πτώση του τουρισμού, κάτι που θα έχει σοβαρή επίδραση και στα δημόσια έσοδα έως και τον Σεπτέμβριο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα στα έσοδα, όπως και το κόστος του νέου προγράμματος στήριξης που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό, πηγές του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι ήδη αναθεωρήθηκε η πρόβλεψη για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα από 2% σε «κάτι περισσότερο από 3% του ΑΕΠ». Προς το παρόν, πάντως, δεν κρίνεται απαραίτητη η υποβολή αναθεωρημένου προϋπολογισμού στη Βουλή: «έχουμε αρκετά χρήματα», τονίζει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Ενώ οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν χαλαρώσει για το 2020, για το 2021 υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, καθώς το Eurogroup δεν έχει αποφασίσει αν και πώς θα εφαρμοσθούν οι κανόνες. Προσθέτουν, πάντως, ότι είναι απίθανο το 2021 να μην υπάρξουν κάποιοι κανόνες, δηλαδή το πιθανότερο είναι ότι θα τεθεί κάποιος στόχος για πλεόνασμα. Όμως, προσθέτουν, είναι απίθανο να έχουμε τους συνήθεις κανόνες. Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες θα ισχύσουν για όλους και η Ελλάδα θα αντιμετωπισθεί στο ίδιο πλαίσιο με τα άλλα κράτη μέλη. Με άλλα λόγια, για την Ελλάδα δεν θεωρεί πιθανό το οικονομικό επιτελείο να τεθεί το 2021 ο ίδιος, υψηλός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα που ίσχυε πριν την κρίση (3,5% του ΑΕΠ).

Συνολικά στο 5μηνο, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό ήταν περίπου τριπλάσιο από το στόχο: 7,445 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,512 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 1.760 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 4.795 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 43 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 916 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει τα κοντέρ» ο προϋπολογισμός, όλα ανοικτά για μέτρα στήριξης

Στα 6,4 δισ. ευρώ η υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος στο 10μηνο, πολύ πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα Οκτωβρίου. Δεν θα λάβει άμεσα αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης η κυβέρνηση. Στο τραπέζι η επιδότηση του ντίζελ.