ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Εθνική: Έως και -15% η ύφεση β' τριμήνου, σημάδια βελτίωσης δεικτών

Ορισμένοι επιμέρους οικονομικοί δείκτες εμφανίζουν, από τον Μάιο και μετά βελτίωση, παρά τη βαθιά ύφεση στην οποία εκτιμάται ότι βυθίστηκε η οικονομία κατά το β' τρίμηνο, τονίζει η ΕΤΕ.

Αντιμέτωπη με σφοδρή ύφεση βρέθηκε η ελληνική οικονομία στο β' τρίμηνο του 2020, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να φθάνει έως και -15% σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι της ελληνικής τράπεζας εξετάζουν την πορεία μίας σειράς δεικτών υψηλής συχνότητας και σχέσης με το ΑΕΠ (του (λ.χ. βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις, δημοσιονομικά στοιχεία, στοιχεία εισαγωγών-εξαγωγών), οι οποίοι έχουν δεχθεί πλήγμα κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αλλά ακόμη η πορεία τους δεν έχει ενσωματωθεί στις «μετρήσεις».

«Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας μικρός μόνο αριθμός δεικτών αντέδρασε άμεσα και σε βαθμό που αντιστοιχούσε στο μέγεθος της διαταραχής. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται: α) οι δείκτες κινητικότητας, β) τα στοιχεία χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τα οποία είναι διαθέσιμα, τουλάχιστον, σε εβδομαδιαία συχνότητα, με πολύ μικρή χρονική υστέρηση (μία έως δύο εβδομάδες από την περίοδο αναφοράς τους) και γ) τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ (που δημοσιεύονται μηνιαία αλλά καταρτίζονται σε ημερήσια συχνότητα). Οι εν λόγω δείκτες ενσωμάτωσαν έγκαιρα την καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, η οποία στάθηκε αρκετή να ωθήσει σε ύφεση την οικονομία στο σύνολο του 1ου τριμήνου, παρά την ισχυρή εκκίνηση που είχε πραγματοποιήσει τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους», αναφέρει η ΕΤΕ.

Προσθέτει, όμως, ότι οι ίδιοι δείκτες που διέγνωσαν έγκαιρα τη βύθιση της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκονται σε σταθερή τροχιά βελτίωσης από τα μέσα Μαΐου και ειδικά τον Ιούνιο, καθώς οι επιμέρους δείκτες κινητικότητας αλλά και τα στοιχεία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών έχουν επιστρέψει σε επίπεδα αντίστοιχα με το 1ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, πριν, δηλαδή, την επιβολή των περιορισμών.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εξετάζουν την πορεία του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο βασισμένοι σε δύο μεθόδους, με αποτέλεσμα βάσει της πρώτης (Factor/Principal Component Analysis) που οδηγεί στην κατάρτιση μηνιαίου δείκτη, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο -21% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, με τον ρυθμό μείωσης, στη συνέχεια, να επιβραδύνεται στο -10% ετησίως τον Μάιο και περαιτέρω στο -4,7% ετησίως τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου. H συγκεκριμένη τάση μεταφράζεται σε μέση συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 12% το β' τρίμηνο.

Παρόμοια εκτίμηση για μέση ύφεση περίπου 15% ετησίως το β'  τρίμηνο του 2020 προκύπτει και από τη δεύτερη μεθοδολογία, ο δείκτης της οποίας βασίζεται σε παλινδρόμηση με μεταβλητές μεικτής συχνότητας (MIDAS), καθώς ενσωματώνει σταδιακά τις νέες πληροφορίες που δημοσιοποιούνται και παρέχει πρόβλεψη του ΑΕΠ τριμήνου.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. από ΜμΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως σημειώνεται στην έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης βοηθούν, μέσα σε ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον, να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι εκτιμούν για την οικονομία οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών

Κατά τις παρεμβάσεις τους από το βήμα των ετήσιων γενικών που πραγματοποιήθηκαν οι πρόεδροι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας εκτίμησαν ότι η οικονομία αντέχει και διατηρεί τη δυναμική της παρά τις συνεχόμενες προκλήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oι ευκαιρίες για τις τράπεζες και η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη

Στη μεγάλη στροφή προς τις βιώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιμάκωση των αιολικών καθώς και των ηλιακών έργων, όπου θα χρειαστούν επενδύσεις άνω των 15 δισ. ευρώ ως το 2030, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπεύδουν για πράσινες επενδύσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής το 56% των μικρομεσαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων έχουν ήδη λάβει μέτρα προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση. Σε ετοιμότητα για φυσικές καταστροφές το 64% των επιχειρήσεων.