ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Εθνική: Έως και -15% η ύφεση β' τριμήνου, σημάδια βελτίωσης δεικτών

Ορισμένοι επιμέρους οικονομικοί δείκτες εμφανίζουν, από τον Μάιο και μετά βελτίωση, παρά τη βαθιά ύφεση στην οποία εκτιμάται ότι βυθίστηκε η οικονομία κατά το β' τρίμηνο, τονίζει η ΕΤΕ.

Αντιμέτωπη με σφοδρή ύφεση βρέθηκε η ελληνική οικονομία στο β' τρίμηνο του 2020, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να φθάνει έως και -15% σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι της ελληνικής τράπεζας εξετάζουν την πορεία μίας σειράς δεικτών υψηλής συχνότητας και σχέσης με το ΑΕΠ (του (λ.χ. βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις, δημοσιονομικά στοιχεία, στοιχεία εισαγωγών-εξαγωγών), οι οποίοι έχουν δεχθεί πλήγμα κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αλλά ακόμη η πορεία τους δεν έχει ενσωματωθεί στις «μετρήσεις».

«Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας μικρός μόνο αριθμός δεικτών αντέδρασε άμεσα και σε βαθμό που αντιστοιχούσε στο μέγεθος της διαταραχής. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται: α) οι δείκτες κινητικότητας, β) τα στοιχεία χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τα οποία είναι διαθέσιμα, τουλάχιστον, σε εβδομαδιαία συχνότητα, με πολύ μικρή χρονική υστέρηση (μία έως δύο εβδομάδες από την περίοδο αναφοράς τους) και γ) τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ (που δημοσιεύονται μηνιαία αλλά καταρτίζονται σε ημερήσια συχνότητα). Οι εν λόγω δείκτες ενσωμάτωσαν έγκαιρα την καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, η οποία στάθηκε αρκετή να ωθήσει σε ύφεση την οικονομία στο σύνολο του 1ου τριμήνου, παρά την ισχυρή εκκίνηση που είχε πραγματοποιήσει τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους», αναφέρει η ΕΤΕ.

Προσθέτει, όμως, ότι οι ίδιοι δείκτες που διέγνωσαν έγκαιρα τη βύθιση της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκονται σε σταθερή τροχιά βελτίωσης από τα μέσα Μαΐου και ειδικά τον Ιούνιο, καθώς οι επιμέρους δείκτες κινητικότητας αλλά και τα στοιχεία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών έχουν επιστρέψει σε επίπεδα αντίστοιχα με το 1ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, πριν, δηλαδή, την επιβολή των περιορισμών.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εξετάζουν την πορεία του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο βασισμένοι σε δύο μεθόδους, με αποτέλεσμα βάσει της πρώτης (Factor/Principal Component Analysis) που οδηγεί στην κατάρτιση μηνιαίου δείκτη, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο -21% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, με τον ρυθμό μείωσης, στη συνέχεια, να επιβραδύνεται στο -10% ετησίως τον Μάιο και περαιτέρω στο -4,7% ετησίως τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου. H συγκεκριμένη τάση μεταφράζεται σε μέση συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 12% το β' τρίμηνο.

Παρόμοια εκτίμηση για μέση ύφεση περίπου 15% ετησίως το β'  τρίμηνο του 2020 προκύπτει και από τη δεύτερη μεθοδολογία, ο δείκτης της οποίας βασίζεται σε παλινδρόμηση με μεταβλητές μεικτής συχνότητας (MIDAS), καθώς ενσωματώνει σταδιακά τις νέες πληροφορίες που δημοσιοποιούνται και παρέχει πρόβλεψη του ΑΕΠ τριμήνου.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των εξαγωγών κατά 3% το 2024 αναμένει η Εθνική Τράπεζα

Παρά το ότι οι ελληνικές εξαγωγές δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα λόγω μίας σειράς παραγόντων, όχι μόνο έδειξαν ανθεκτικότητα αλλά αναμένεται ότι θα ανακάμψουν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με μελέτη της ΕΤΕ.
Ethniki Trapeza, ETE, Mylonas, Milonas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυλωνάς: O ρόλος των τραπεζών στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό

Ο κ. Μυλωνάς έκανε επίσης αναφορά στα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης στη χώρα μας λόγω του «πατερναλιστικού ρόλου του κράτους που δεν υφίσταται πλέον» για να καταλήξει ότι είμαστε στο 1/5 του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαραβέας: Μέσω της Εθνικής Τράπεζας χορηγείται 1 στα 3 στεγαστικά δάνεια

Όπως τόνισε, χαρακτηριστικά, «τοποθετήσαμε τη δική μας πράσινη προσφορά στεγαστικών δανείων με βάση την ενεργειακή κλάση κάθε ακινήτου, αφού πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα με απτά αποτελέσματα». 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Καραμούζης: Το 97% των συναλλαγών μας εξυπηρετείται ψηφιακά

«Η Εθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη που υιοθέτησε μια σύγχρονη και εξειδικευμένη ανά κλάδο διαδικασία αξιολόγησης κριτηρίων ESG» ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής,της Εθνικής Τράπεζας.