ΓΔ: 2388.5 1.53% Τζίρος: 70.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:17:36
Συνέντευξη για εργασία
Φωτο: Shutterstock

ManpowerGroup: Συγκρατημένες οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα

Στις 7 μονάδες υποχωρεί ο δείκτης προοπτικών απασχόλησης στην Ελλάδα για το γ' τρίμηνο, με το 50% των εργοδοτών να διατηρεί αμετάβλητο το προσωπικό του.

Συγκρατημένες παραμένουν οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα για το τρίτο τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με την έρευνα του ομίλου ManpowerGroup, στην οποία συμμετείχαν 520 εργοδότες στη χώρα.

Ο Δείκτης Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης (Net Employment Outlook – NEO) διαμορφώνεται στις 7 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 12 μονάδων σε τριμηνιαία βάση και 5 μονάδων σε ετήσια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη χαμηλότερη θέση, 19 μονάδες κάτω από τον διεθνή μέσο όρο.

Το 50% των εργοδοτών δηλώνει ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα στελέχωσης, το 28% σχεδιάζει αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, ενώ το 19% αναμένει μειώσεις. Ένα 3% παραμένει αβέβαιο για τις μελλοντικές κινήσεις του.

Προοπτικές απασχόλησης ανά κλάδο

Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και ασφαλειών εμφανίζεται ως ο πιο ανταγωνιστικός, με δείκτη 32 μονάδων. Παρά τη μείωση κατά 15 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνει αύξηση 25 μονάδων συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ισχυρή δυναμική καταγράφεται και στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες, όπου ο δείκτης φθάνει τις 36 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Αντίθετα, ο δημόσιος τομέας, η υγεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες παρουσιάζουν τον χαμηλότερο δείκτη τριετίας, στις -2 μονάδες, επανερχόμενοι στα επίπεδα του 2023.

Οι εργοδότες που προβλέπουν αύξηση του προσωπικού τους αποδίδουν την τάση κυρίως στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων (37%), στην κάλυψη κενών από αποχωρήσεις (26%) και σε προσωρινά projects με εξειδικευμένες ανάγκες (24%).

Αντίθετα, όσοι αναμένουν μείωση προσωπικού επικαλούνται οικονομικές προκλήσεις (34%), αποχωρήσεις χωρίς αντικατάσταση (31%) και αναδιοργάνωση ή συρρίκνωση δομών (22%).

Περιφερειακές και επιχειρηματικές διαφοροποιήσεις

Η υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός Αττικής και Βόρειας Ελλάδας, εμφανίζει τον πιο θετικό δείκτη προοπτικών απασχόλησης (13 μονάδες). Παρά τη μείωση κατά 8 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η επίδοση είναι βελτιωμένη κατά 4 μονάδες ετησίως.

Στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφεται η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων τριών ετών, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 5.000 εργαζομένων) εμφανίζονται πιο αισιόδοξες, με δείκτη 21 μονάδων. Οι μικρές επιχειρήσεις (10-49 εργαζόμενοι) σημειώνουν τη χαμηλότερη επίδοση τετραετίας.

Η εκτίμηση του Χαράλαμπου Καζαντζίδη

Ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, επισημαίνει ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας προοπτικών απασχόλησης για το 3ο τρίμηνο του 2026 αποτυπώνουν μια συγκρατημένη αγορά εργασίας».

Όπως σημειώνει, η υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων αντικατοπτρίζει ένα περιβάλλον επαναξιολόγησης προτεραιοτήτων, λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της μείωσης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που στήριξε πρόσφατες επενδύσεις. Παράλληλα, οι διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις, οι πιέσεις στο εμπόριο και το αυξημένο ενεργειακό κόστος εντείνουν την αβεβαιότητα.

Ωστόσο, η ελληνική αγορά εργασίας δείχνει σημάδια σταθερότητας, με ζήτηση για εξειδικευμένες δεξιότητες, κυρίως στην τεχνολογία, αλλά και για προσωπικό χαμηλότερης εξειδίκευσης, καλύπτοντας άμεσες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Παγκόσμιες τάσεις απασχόλησης

Σε διεθνές επίπεδο, ο παγκόσμιος δείκτης NEO διαμορφώνεται στις 26 μονάδες, μειωμένος κατά 5 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά ενισχυμένος κατά 2 σε ετήσια βάση. Οι προοπτικές εξασθένησαν σε 33 από τις 42 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία κάλυψε 40.592 εργοδότες.

Οι ισχυρότεροι κλάδοι παγκοσμίως είναι η τεχνολογία, τα μέσα και οι τηλεπικοινωνίες (32%), οι κατασκευές και τα ακίνητα (31%) και τα χρηματοοικονομικά και οι ασφάλειες (29%). Ο πιο αδύναμος κλάδος παραμένει ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία και η εστίαση (14%).

Οι χώρες με τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης είναι η Ινδία και το Πουέρτο Ρίκο (48%), οι ΗΠΑ (45%) και η Βραζιλία (37%), ενώ στην Ευρώπη ξεχωρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο (37%), η Σουηδία (34%) και το Ισραήλ (26%).

Ο δείκτης NEO υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση και εκείνων που προβλέπουν μείωση της απασχόλησης, βάσει εποχικά προσαρμοσμένων δεδομένων. Οι απαντήσεις συλλέχθηκαν από την 1η έως την 30ή Απριλίου 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρίες απασχόλησης στις Σέρρες με την 54η Ημέρα Καριέρας της ΔΥΠΑ

Η 54η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου 2026 στις Σέρρες, στο PHILIPPOS HOTEL (10:00-18:00), με 30 επιχειρήσεις που προσφέρουν 800 θέσεις εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι να φέρουν βιογραφικό.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις Σέρρες η 54η «Ημέρα Καριέρας» ΔΥΠΑ με 800 διαθέσιμες θέσεις

Στις 18 Απριλίου 2026 οι Σέρρες φιλοξενούν τη 54η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο PHILIPPOS HOTEL, όπου 30 επιχειρήσεις θα προσφέρουν 800 θέσεις εργασίας για υποψηφίους κάθε εκπαιδευτικού και επαγγελματικού επιπέδου.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ανεργία στη Γερμανία ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια

Στη Γερμανία, οι άνεργοι ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια παρά τη συνήθη ανοιξιάτικη ανάκαμψη. Ο Μάρτιος κατέγραψε 3,021 εκατ. ανέργους και 6,4% ανεργία, ενώ αυξήθηκαν οι λήπτες επιδόματος σε 1,1 εκατ., πολλοί εκ των οποίων εργάζονται.