Φώτο: Shutterstock

Πρόστιμα 65.900 ευρώ και κατάσχεση μη δηλωμένων μασκών 

Η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποίησε 346 ελέγχους στο διάστημα 29/6 έως 5/7, επιβάλλοντας πρόστιμα και προχωρώντας σε κατασχέσεις προϊόντων. 

Τα αποτελέσματα της επιχειρησιακής δραστηριότητάς της για το διάστημα από 29 Ιουνίου έως και 5 Ιουλίου έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η οποία αφορά  τους ελέγχους που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Κατά το χρονικό διάστημα από 29.06.2020 έως και 05.07.2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 346 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 112 παραβάσεις. 

Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και την συνδρομή των τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών, αρχών, οι επιχειρήσεις ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, έλαβαν χώρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πόρο.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 65.900 ευρώ που αφορούσαν σε παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), του υπαιθρίου εμπορίου (ν.4497/2017) και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 01.05.2020 (Α’ 90) "Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα". 

Κατασχέθηκαν 2.150 τεμάχια ιατρικών μασκών, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στην σχετική πλατφόρμα δηλώσεων αποθεμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ενώ κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 1.500 τεμάχια απομιμητικών ειδών και 828 κιλά οπωροκηπευτικών.

Σε επιχείρηση πάταξης του παρεμπορίου στο παζάρι του Σχιστού  στην Αττική, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 150 τεμάχια ειδών παραεμπορίου και 300 κιλά οπωροκηπευτικών, που στερούταν των νόμιμων παραστατικών εμπορίας και διακίνησης.

Τέλος, σε επιχείρηση πάταξης του παρεμπορίου στη λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης στη Θεσσαλονίκη, κλιμάκιο της Ελληνικής και Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, υπό το συντονισμό του ΣΥΚΕΑΑΠ, κατάσχεσε και κατέστρεψε 619 τεμάχια ειδών παραεμπορίου και 546 πακέτα παράνομων τσιγάρων, που στερούταν των νόμιμων παραστατικών εμπορίας και διακίνησης, ενώ πραγματοποιήθηκαν και επτά προσαγωγές ατόμων για εμπορία βιομηχανικών ειδών χωρίς τη νόμιμη άδεια με επιβολή διοικητικών προστίμων συνολικού ύψους 1.400 ευρώ.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μονάδα που θα πραγματοποιεί ελέγχους για την πάταξη του παρεμπορίου

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης ενημέρωσε πως από τον Ιούλιο του 2019 έχουν γίνει 16.000 έλεγχοι, έχουν κατασχεθεί 150.000 απομιμητικά προϊόντα και έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ.
paremporio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα 51.400 ευρώ για παρεμπόριο

Στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας επιχειρησιακής δραστηριότητας των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στο σύνολο της επικράτειας.
Paremporio-Athens
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα για παρεμπόριο συνολικού ύψους 52.700 ευρώ 

Κατασχέθηκαν 50 τεμάχια ιατρικών μασκών, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα δηλώσεων αποθεμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 162 τεμάχια απομιμητικών ειδών.