ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
emporio, lockdown, katastimata
Φώτο: Shutterstock

Πρόστιμα 346.800 ευρώ για παρεμπόριο και μη τήρηση μέτρων κορονοϊού

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το διάστημα 1-3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ 79 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, σε Αττική, Σαντορίνη και Πάρο.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 312.500 ευρώ για παρεμπόριο, αλλά και 34.300 ευρώ για την παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού, συν την αναστολή λειτουργίας μίας επιχείρησης, ήταν ο απολογισμός των ελέγχων της περασμένης εβδομάδας. Αυτά προκύπτουν από ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, σχετικά με την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το διάστημα 1-3 Οκτωβρίου (ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή), πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ 79 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, σε Αττική, Σαντορίνη και Πάρο.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 34.300 ευρώ και αναστολή λειτουργίας, για 7 ημέρες σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων και συγκεκριμένα για:

  • μη τήρηση των κανόνων σχετικά με όρθιους πελάτες
  • μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων ατόμων
  • μη χρήση μασκών προστασίας.

Επιπλέον, για τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ που αφορούν στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου σημειώνεται ότι:

  • Κατά το χρονικό διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου 2021 έως και 3 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 294 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 70 παραβάσεις που αφορούσαν στο παράνομο εμπόριο.
  • Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Θεσσαλονίκης (ΕΛΥΤ) της ΑΑΔΕ και την Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, οι επιχειρήσεις της ΔΙΜΕΑ για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, πραγματοποιήθηκαν σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο.
  • Επεβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους 312.500 ευρώ, για παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), του υπαίθριου εμπορίου και της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων.
  • Κατασχέθηκαν 24.848 τεμάχια απομιμητικών ειδών, από τα οποία τα 24.723 τεμάχια πωλούνταν από ηλεκτρονικά καταστήματα (eshop).

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο «οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στο σύνολο της επικράτειας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσουχτερά πρόστιμα για παράνομο εμπόριο και μη τήρηση των μέτρων

Επιβλήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ πρόστιμα 358.250 ευρώ σε επιχειρήσεις που διακινούσαν παράνομα απομιμητικά/παραποιημένα προϊόντα. Πρόστιμα ύψους 11.700 ευρώ αποδόθηκαν και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση μέτρων.