ΓΔ: 2449.91 0.11% Τζίρος: 261.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
Φώτο: Υπουργείο Οικονομικών

Παπαθανάσης: Δύο έργα που χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της ΕΕ

Δύο ελληνικά έργα ΕΣΠΑ 2021-2027 διακρίθηκαν στα 25 κορυφαία των βραβείων REGIOSTARS 2026, ενισχύοντας την εικόνα της χώρας. Τα έργα αφορούν το σύστημα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης και τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Δύο σημαντικά έργα ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2021–2027, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», συγκαταλέγονται στα κορυφαία 25 του διαγωνισμού REGIOSTARS 2026. Πρόκειται για τα έργα «Επιχορήγηση της GASTRADE Ανώνυμη Κατασκευαστική και Τεχνική Εταιρεία Φυσικού Αερίου για την υλοποίηση του έργου "Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου "ΑΣΦΑ" Αλεξανδρούπολης"» και «Διασύνδεση της Κρήτης με το ΕΗΕ Φάση ΙΙ: Διασύνδεση ΣΡ ικανότητας 2x500MW, Κρήτη–Αττική / 2ο στάδιο».

Τα REGIOSTARS αποτελούν τα ετήσια βραβεία της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO). Σκοπός τους είναι να αναδεικνύουν και να επιβραβεύουν τα πιο επιτυχημένα έργα που χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη των περιοχών της ΕΕ. Θεσμοθετήθηκαν το 2008 και θεωρούνται το «σήμα αριστείας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα με ισχυρό οικονομικό, κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το 2026 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ για τον θεσμό, καθώς οι συμμετοχές από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έφτασαν τις 274. Η διάκριση των ελληνικών έργων αποδεικνύει την υψηλή ποιότητα και τη δυναμική της ελληνικής συμμετοχής, ενισχύοντας παράλληλα τη διεθνή εικόνα της χώρας. Παράλληλα, αντικατοπτρίζει τους στόχους των REGIOSTARS για την προώθηση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας, της πράσινης μετάβασης, της συνδεσιμότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Η παρουσίαση των έργων στις κατηγορίες «Μία Πράσινη Ευρώπη» και «Μία Συνδεδεμένη Ευρώπη» θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Δήμων και των Περιφερειών στις Βρυξέλλες. Το κοινό θα μπορεί να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για το People’s Choice Award από τις 3 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου.

Οι νικητές κάθε κατηγορίας, καθώς και ο νικητής του βραβείου People’s Choice Award, θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των REGIOSTARS το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου. Ο πλήρης κατάλογος των 25 φιναλίστ είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο της DG REGIO: ttps://ec.europa.eu/regional_policy/projects/regio-stars-awards_en#inline-nav-2.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβάθμιση ΛΑΕΔ με 6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο Ν. Παπαθανάσης

Η αναβάθμιση της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027, σύμφωνα με απόφαση του αναπλ. υπουργού Οικονομίας, Νίκου Παπαθανάση.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν προτείνει νέο σχέδιο για ρεύμα και εμπορία εκπομπών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέο Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση με στόχο τον διπλασιασμό της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040, μειώνοντας τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και ενισχύοντας τη βιομηχανία προς κλιματική ουδετερότητα.
Γουόπκε Χούκστρα προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χούκστρα: «Είμαστε 27 χώρες, τέλος – Σαφές μήνυμα στην Τουρκία»

Αυστηρά μηνύματα έστειλαν Χούκστρα και Παναγιώτου προς την Τουρκία για τον αποκλεισμό της Κύπρου από προπαρασκευαστικές συναντήσεις της COP31, ζητώντας καθολική συμμετοχή των κρατών μελών και άμεση αντίδραση της ΕΕ αν επαναληφθεί.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Στήριξη της Ελλάδας στο OceanEye για τη θαλάσσια προστασία

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στο OceanEye, το νέο Ευρωπαϊκό Θαλάσσιο Παρατηρητήριο που στοχεύει στην προστασία και αξιοποίηση των θαλάσσιων δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.