Φωτο: Shutterstock

Το θρίλερ με τα αναδρομικά: «Κόφτης» από τις Βρυξέλλες

Κατά 64% υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να περικόψει τις καταβολές στους συνταξιούχους μετά τις πιέσεις των Βρυξελλών και ενόψει της ανάγκης για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Κόφτη» στα ποσά των αναδρομικών για τις συντάξεις και στον αριθμό των δικαιούχων έβαλαν ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, οι αρνητικές εξελίξεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της οικονομίας και η αβεβαιότητα για το τελικό ύψος των ζημιών λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο της τροπολογίας για τα αναδρομικά που κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση κάνει λόγο για στενά δημοσιονομικά περιθώρια και επικαλείται τις ζοφερές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία και τον προϋπολογισμό, ψαλιδίζοντας το κόστος για το Δημόσιο σε 1,4 δισ. ευρώ από 3,9 δισ. ευρώ, που ήταν με βάση την απόφαση του ΣτΕ (μείωση περίπου κατά 64%).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από πυρετώδεις τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς και λόγω της ρευστής κατάστασης στην οικονομία, το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε τα αρχικά σχέδια για επιστροφή των ποσών από τις περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, δώρα και μερίσματα και αποφάσισε να κινηθεί εντός του πλαισίου της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, αποφεύγοντας έτσι σύγκρουση με τους εταίρους.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί παρακολουθούν στενά το θέμα και σε όλες τις εκθέσεις που έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα δεν έχουν κρύψει τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στον κρατικό προϋπολογισμό η συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ. Με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, το καθαρό κόστος για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ (το μεικτό φθάνει τα 1,4 δισ. ευρώ).

Εξάλλου, η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να μη δεσμεύσει τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ που αφορούν στις συντάξεις του Δημοσίου, περιμένοντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα εκδοθεί το Σεπτέμβριο. 

Από το κείμενο της τροπολογίας προκύπτει ότι το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι η ύφεση φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και υιοθετεί την πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση 9% και για πλήρη ανατροπή στα δημοσιονομικά με το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ και το χρέος να «σκαρφαλώνει» στο 196,4% του ΑΕΠ.

Τι λένε στελέχη της κυβέρνησης

Κυβερνητικοί κύκλοι, αναφερόμενοι στους λόγους του περιορισμού των αναδρομικών μόνο στις κύριες συντάξεις και όχι και στις επικουρικές και τα δώρα, σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας»

Οι ίδιοι κύκλοι απαντώντας στην ερώτηση γιατί είναι πεπερασμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια έλεγαν ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού. Στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία.

Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» στην αγορά με γρήγορη πληρωμή επιστροφών φόρων

Έως και 500 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το Δημόσιο για καθυστερούμενες επιστροφές φόρων, δίνοντας προτεραιότητα στα μεγαλύτερα ποσά και με τις σημαντικότερες καθυστερήσεις. Τι συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο αποσύνδεσης της «βόμβας» των αναδρομικών στον προϋπολογισμό

Το νωρίτερο από τον Ιανουάριο και σε βάθος εξαετίας οι πληρωμές στους συνταξιούχους ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Σκέψεις και για αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύντομα οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.