ΓΔ: 2668.29 -0.73% Τζίρος: 293.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:26:39
ενεργειακό κόστος
Credits: Shutterstock

Η ενέργεια ξυπνά τον πληθωρισμό – Πάνω από την ευρωζώνη η Ελλάδα

Οι υψηλές τιμές ενέργειας επαναφέρουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη. Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, έναντι 3,2% στην Ευρωζώνη, ενώ αυξάνονται και οι προσδοκίες των καταναλωτών.

Νέα πηγή ανησυχίας για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη δημιουργεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται περισσότερο ανήσυχοι για την εξέλιξη των τιμών τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον Αύγουστο, η διάμεση εκτίμηση των καταναλωτών για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε στο 3% από 2,9% τον Ιούλιο.

Η εξέλιξη συνδέεται με τις νέες πιέσεις στις τιμές των καυσίμων, καθώς η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ιράν έχει προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις στην αγορά πετρελαίου. Παρότι το αργό πετρέλαιο Brent έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, διατηρώντας υψηλό το ενεργειακό κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι πιέσεις είναι ήδη ορατές και στην Ελλάδα, όπου ο εναρμονισμένος πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στο 3,7% από 2,7% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο 3,2%. Η εικόνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε ένα περιβάλλον αυξημένων ενεργειακών τιμών, καθώς μια παρατεταμένη περίοδος ακριβού πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να μεταφερθεί σταδιακά στο κόστος μεταφορών, παραγωγής και τελικά στις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξήθηκαν και σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό σε 3 χρόνια διαμορφώθηκε στο 2,9%, από 2,7%, ενώ για την πενταετία αυξήθηκε στο 2,5% από 2,4%. Η εξέλιξη παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, καθώς η διατήρηση των πληθωριστικών προσδοκιών υπό έλεγχο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια για 2η φορά φέτος, ενώ αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Μπόρις Βούιτσιτς προειδοποίησε ότι οι επίμονα υψηλές τιμές ενέργειας δεν θα επηρεάσουν μόνο τον πληθωρισμό, αλλά θα μπορούσαν να επιβαρύνουν και την ανάπτυξη, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την κατανάλωση. Όπως σημείωσε, ένας ιδιαίτερα ψυχρός χειμώνας θα μπορούσε να εντείνει τις πιέσεις μέσω του αυξημένου κόστους θέρμανσης.

Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου όταν αποφασίζει για τα επιτόκια, αλλά να αξιολογεί ένα ευρύτερο σύνολο οικονομικών δεδομένων.

Το ενεργειακό κόστος παραμένει έτσι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του πληθωρισμού και της ευρωπαϊκής οικονομίας το επόμενο διάστημα. Για την ΕΚΤ, το κρίσιμο ζητούμενο είναι εάν οι υψηλές τιμές ενέργειας θα αποδειχθούν προσωρινό σοκ ή θα μεταφραστούν σε πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Επιβράδυνση ανάπτυξης και άνοδος πληθωρισμού λόγω ενεργειακής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις ανάπτυξης και αυξάνει αυτές για τον πληθωρισμό λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Για το 2026 εκτιμά ανάπτυξη 1,1% στην ΕΕ και 0,9% στην ευρωζώνη, με μικρή βελτίωση το 2027.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Ευρωζώνη 1,9% και Ελλάδα 3% με την ενέργεια στο επίκεντρο

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Φεβρουάριο 2026 από 1,7% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Για την Ελλάδα η Eurostat προβλέπει μικρή άνοδο στο 3% από 2,9%, διατηρώντας τη χώρα πάνω από τον μέσο όρο της νομισματικής ένωσης.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα αντέξει στις πιέσεις από τον πόλεμο η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει η Eurobank, οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 3% τα έτη 2022 και 2023 και θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλό ενεργειακό κόστος και ακρίβεια «ροκανίζουν» τις παροχές της κυβέρνησης

Το ράλι που καταγράφεται σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο απειλεί την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Μικρότερο το αποτύπωμα των παρεμβάσεων που προανήγγειλε η κυβέρνηση αν συνεχιστεί η κρίση.