ΓΔ: 787.43 1.63% Τζίρος: 68.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γ. Περιστέρης: Μέσα από τις επενδύσεις θα έρθει η ανάπτυξη της χώρας

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Γ. Περιστέρης σε ομιλία του σημείωσε πως η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας θα έρθουν μέσα από τις επενδύσεις.

Στη σημασία των επενδύσεων στάθηκε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης στο 2ο Athens Investment Forum που τόνισε οτι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας θα έρθουν μέσα από τις επενδύσεις, και παράλληλα ζήτησε ισονομία για τις εγχώριες επιχειρήσεις σε σχέση με τις ξένες.

Ο πρόεδρος και CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στα χρόνια μετά την κρίση. Το επενδυτικό σοκ, ο επενδυτικός πατριωτισμός και η ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών εταιρειών έναντι των ξένων. Σημείωσε πως ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει στηρίξει έμπρακτα την ελληνική οικονομία επενδύοντας περισσότερα από 2,5 δισ. Ευρώ στα χρόνια της κρίσης, ενώ ακόμα ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω του 1,5 δισ. Ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει.

Τόνισε επίσης πως «Παράλληλα, διατηρήσαμε συνεχώς κι αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων μας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μάλιστα σε εποχές δύσκολες. Είναι ευχάριστο που πλέον έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις το κάλεσμα που εδώ και χρόνια είχαμε απευθύνει για επαναπατρισμό κεφαλαίων από όλους κι ελπίζω ότι - έστω και τώρα που οι συνθήκες είναι σαφώς πιο ασφαλείς - θα ανταποκριθούν κι άλλες επιχειρήσεις. Γιατί δεν μπορεί κάποιές επιχειρήσεις να έχουν τις καταθέσεις τους εκτός Ελλάδας και μόνο τα δάνειά τους στη χώρα μας και γιατί χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα, δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις ούτε φυσικά ανάπτυξη».

Για την τρίτη προϋπόθεση της ισότιμης μεταχείρισης των ελληνικών επιχειρήσεων ο κ. Περιστέρης σημείωσε πως παραμένει ζητούμενο και πρέπει να συμβεί «για λόγους δικαιοσύνης» και γιατί αλλιώς «δεν πρόκειται να υπάρξει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας». Πρόσθεσε πως «Οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή τη νέα εποχή. Το μόνο που ζητούν είναι το αυτονόητο. Ισότιμη μεταχείριση. Ισότιμη μεταχείριση στο κόστος χρηματοδότησης, στην ευκολία πρόσβασης σε κεφάλαια, στην φορολογία, στην πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους».

Για την φορολογία ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε πως «δεν έχει νόημα να μιλάμε μόνο για τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, αλλά για την συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, η οποία αθροιστικά είναι ίσως από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Είναι πολύ ευχάριστο ότι αυτό το έχει συνειδητοποιήσει η νέα κυβέρνηση και κινείται προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της φορολογίας».

Επενδύσεις

Στους επενδυτικούς τομείς που εμείς ως Όμιλος, τόνισε, γνωρίζουμε καλά, δηλαδή τις επενδύσεις σε έργα κι υποδομές κάθε είδους και στην παραγωγή ενέργειας, δηλαδή σε τομείς με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία και ένα σημαντικό πολλαπλασιαστή, καθώς για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται σε αυτούς, στην ελληνική οικονομία επιστρέφουν 1,8 ευρώ.

Στον τομέα των υποδομών έχει διαπιστωθεί από πολλές μελέτες, ότι στη χώρα μπορούν να υλοποιηθούν σταδιακά τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια υποδομές συνολικής αξίας άνω των 18 δις. ευρώ. Είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουν βασικές υποδομές που θα εξυπηρετήσουν την ψηφιακή μετάβαση αλλά φυσικά και υποδομές κάθε είδους, με κυρίαρχο εργαλείο υλοποίησης τους τις συμβάσεις παραχώρησης και τις Συμπράξεις Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα. Το πείραμα αποδείχθηκε επιτυχημένο, τόσο σε μεταφορικές υποδομές, όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που άλλαξαν την εικόνα της χώρας, όσο και σε έργα περιβάλλοντος, όπως στην διαχείριση απορριμμάτων. Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν αποδειχθεί και αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις και ταυτόχρονα αποτελούν προτεραιότητα τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Σε συνθήκες σημαντικής έλλειψης πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η ταχεία υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων από τον ιδιωτικό τομέα με την αρωγή του τραπεζικού συστήματος και της Ε.Ε. είναι μονόδρομος.

Για τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι για λόγους εθνικούς οικονομικούς και κοινωνικούς πρέπει να γίνει η μέγιστη αξιοποίηση των εθνικών πόρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Διαθέτουμε ήλιο, αέρα, νερό και λιγνίτες» και υπογράμμισε πως «έχει παρθεί η δικαιολογημένη απόφαση να γίνει απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση των άλλων πηγών, δηλαδή του νερού και των ΑΠΕ».

Σημείωσε πως «βλέπει με χαρά τη νέα κυβέρνηση να υποστηρίζει την ενίσχυση των ΑΠΕ και της καθαρής ενέργειας». Διευκρίνισε παράλληλα πως «Το φυσικό αέριο είναι χρήσιμο αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας ισορροπίας και μετάβασης. Οι ΑΠΕ θα πρέπει να είναι ο τελικός στόχος και όσο γρηγορότερα φτάσουμε σε αυτές τόσο καλύτερα για όλους», είπε ο κ. Περιστέρης τονίζοντας ότι «οι επενδύσεις στην παραγωγή ΑΠΕ, τη μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις μπορούν να προσθέσουν 10 δισ., ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ», ενώ έκανε και αναφορά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης Άδειας Παραγωγής για μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα συνδυασμένου κύκλου 670 MW στην περιοχή της Κομοτηνής.

Ο κ. Περιστέρης ανέφερε πως ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προωθεί «νέες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα έργα ΑΠΕ και σε δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης, τα οποία εφόσον ξεκινήσουν θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν κι άλλες πολλές επενδύσεις στις ΑΠΕ και την αποθήκευση που μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν. Ωφελημένες θα βγουν όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα και θα μπορούν έτσι να κάνουν ευκολότερα τον μακροπρόθεσμό προγραμματισμό τους. Αλλά ωφελημένοι θα βγουν και όλοι οι Έλληνες που μέσω των ΑΠΕ θα μπορούν να δουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στην τσέπη τους με φθηνότερο ρεύμα, περιβαλλοντικά οφέλη με την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και κοινωνικά οφέλη με την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

gas pipe-Eastmed-fysiko aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προοπτικές του φυσικού αερίου ενόψει της ενεργειακής μετάβασης

Το φυσικό αέριο αναδεικνύεται ως την πιο αξιόπιστη λύση για την ενεργειακή μετάβαση μέχρι το 2050 και η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο ως διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή των Βαλκανίων.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030

Η υλοποίηση του αγωγού EastMed πρόκειται για έργο «στρατηγικής σημασίας» για την ΕΕ συνολικά και είναι μία βιώσιμη επένδυση που θα καταστήσει την Κύπρο εξαγωγέα ενέργειας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.