Η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί το κοινό για αυξανόμενα περιστατικά διαδικτυακής εξαπάτησης που σχετίζονται με τη χρήση του ονόματος και της εικόνας του Διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα. Τα φαινόμενα αυτά περιλαμβάνουν ψευδή δημοσιεύματα, πλαστά προφίλ και παραπλανητικές διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκεκριμένα, οι απατεώνες εμφανίζουν τον Διοικητή να συνομιλεί ή να αντιπαρατίθεται με γνωστούς δημοσιογράφους, με στόχο να παραπλανήσουν τους χρήστες. Παρόμοιες πρακτικές έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες του Ευρωσυστήματος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται χρήση εικόνων ή βίντεο που έχουν παραχθεί με τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι σχετικές αναρτήσεις οδηγούν σε μη αξιόπιστες επενδυτικές ή crypto πλατφόρμες. Οι χρήστες καλούνται να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους περιεχόμενο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι το κοινό δεν πρέπει να ανταποκρίνεται σε ύποπτες αναρτήσεις και να αποφεύγει την παροχή προσωπικών ή οικονομικών στοιχείων σε αμφίβολες πλατφόρμες.