Φωτο: Shutterstock

Πιο χαλαροί κανόνες από την ΕΚΤ για τον δείκτη ρευστότητας

Οι τράπεζες θα μπορούν να εξαιρούν από τον υπολογισμό του δείκτη ρευστότητας ως τα τέλη Ιουνίου 2021 τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τις καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα.

Ακόμη πιο χαλαρούς εποπτικούς κανόνες υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να επιτρέψει στις τράπεζες να αυξήσουν τις πιστώσεις εν μέσω κρίσης, χωρίς να ανησυχούν για εποπτικούς περιορισμούς.

Καθώς οι τράπεζες αυξάνουν το ενεργητικό τους γρήγορα για να στηρίξουν την οικονομία, επιδεινώνεται ο δείκτης ρευστότητας που παρακολουθεί εποπτικά η ΕΚΤ και ο οποίος υπολογίζεται ως σχέση του ενεργητικού και των κεφαλαίων.

Για το λόγο αυτό, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι στο εξής και μέχρι τις 27 Ιουνίου θα εξαιρούνται ορισμένα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών, τα οποία συνδέονται με την κεντρική τράπεζα (χαρτονομίσματα, κέρματα, καταθέσεις στην ΕΚΤ), από τον υπολογισμό του δείκτη ρευστότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου, αυτή η προσαρμογή βελτιώνει το δείκτη ρευστότητας από το 5,36% στο 5,66%, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Το συμβούλιο της ΕΚΤ επικαλέσθηκε για την αλλαγή αυτή την ανάγκη για υψηλό βαθμό χρηματοπιστωτικής διευκόλυνσης της οικονομίας εν μέσω της κρίσης της πανδημίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Enria
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενρία: Σε ποια περίπτωση θα εξετάσει η ΕΚΤ τη λύση της bad bank

Τα κεφάλαια των τραπεζών είναι αρκετά, εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, δηλώνει ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Προς παράταση της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων.