ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
taxcut
Πηγή: Shutterstock

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε μείωση του φόρου στα μερίσματα

Ο συντελεστής διαμορφώνεται πλέον στο 5% από 15% που ήταν το 2017 και είναι ο δεύτερος χαμηλότερος μετά το μηδενικό συντελεστή στη Λετονία, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων.

Μια... όαση στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων έχει δημιουργηθεί στη φορολογία των μερισμάτων, καθώς τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πλέον το δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη.

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελούσε, πάντα, τον μεγάλο στόχο και ταυτόχρονα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, με τους δύο βασικούς σκοπέλους να θεωρούνται η γραφειοκρατία και φυσικά η φορολογική πολιτική.

Έχοντας να αντιμετωπίσει έναν απίστευτο γραφειοκρατικό Δαίδαλο, με δεκάδες υπηρεσίες να εμπλέκονται και κατόπιν ένα ασταθές, υπό την έννοια των συνεχών αλλαγών, φορολογικό σύστημα πολύ δύσκολα ένας επενδυτής θα επέλεγε την Ελλάδα για να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του, ακόμη και σε τομείς, όπως ο τουρισμός, που σαφώς η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. 

Η γραφειοκρατία, με τη σταδιακή ψηφιοποίηση του Δημοσίου αλλά και την κατάργηση του τεράστιου όγκου «παραστατικών» και λοιπών ζητούμενων μοιάζει να μειώνεται, ενώ αυτό που σαφώς έχει βελτιωθεί τα μέγιστα είναι η φορολόγηση, με την ελληνική οικονομία να ανακτά σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης χρέους. 

Απτή απόδειξη το γεγονός, βάσει στοιχείων του ΟΟΣΑ, ότι η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια στη μείωση του φόρου για τα μερίσματα την τελευταία 2ετία, με αποτέλεσμα αυτός να διαμορφώνεται στο 5% το 2020 από 15% που ήταν το 2017 και να βρίσκεται μεταξύ των μικρότερων στα κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού. 

 

Πάντως δεν ακολουθούν όλα τα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ το ελληνικό παράδειγμα, καθώς υπήρξαν πέντε χώρες που προχώρησαν σε αύξησή του. 

Μεταξύ αυτών που ακολούθησαν το ελληνικό παράδειγμα ήταν η Γαλλία η οποία το 2018 εφάρμοσε έναν οριζόντιο φόρο 30% για τα έσοδα από επενδύσεις. Παράλληλα επέβαλε ένα πρόσθετο 4% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Ο αντίστοιχος φόρος που ίσχυε πριν από τη φορολογική μεταρρύθμιση στη χώρα ήταν 44%. Σε μείωση φόρου προχώρησε και η Λετονία και μάλιστα τον κατέστησε μηδενικό, από 10% που ήταν το 2017.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το Tax Foundation, διαφορετική προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα είχαν χώρες όπως η Ισλανδία η οποία αύξησε τον φορολογικό συντελεστή στο 22% από 20%. Η Νορβηγία προχώρησε σε αύξησή του στο 31,68% από 29,76% το 2017. Ανάλογες κινήσεις πραγματοποίησαν Σλοβενία (ο φόρος είναι στο 27,5% από 25%), Ελβετία (στο 22,29% από 21,14%) και Τουρκία (στο 20% από 17,5%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άλμα» 28 θέσεων στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Στην 34η θέση της διεθνούς κατάταξης του Economist Intelligence Unit αναρριχήθηκε η χώρα μας με την ελληνική οικονομία να καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση παγκοσμίως. Μεταρρυθμίσεις, μείωση φόρων και ενίσχυση επενδυτικής εμπιστοσύνης κλειδιά για την αναβάθμιση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκατρείς παρεμβάσεις στήριξης εισοδημάτων, πώς θα φορολογηθεί το Airbnb

Ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2023 - 2024 η δαπάνη των μέτρων στήριξης, δεν επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Σε 7.440 ιδιοκτήτες ακινήτων οι νέοι φόροι στη βραχυχρόνια μίσθωση. Τι θα γίνει με τράπεζες, φοροδιαφυγή.
Scope Group
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Μαθήματα δημοσιονομικής «ευεξίας» από τον ευρωπαϊκό Νότο

Η εφαρμογή, έστω και αναγκαστικά, επώδυνων μεταρρυθμίσεων από χώρες όπως η Ελλάδα, έχει τελικά ως αποτέλεσμα να είναι περισσότερο θωρακισμένες έναντι ενός δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα πραγματικά ποσά που ποντάρουν οι Έλληνες στον τζόγο

Αναμορφωμένα στοιχεία χωρίς την ανακύκλωση κερδών έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΠΠ. Τα ποσά που πόνταραν οι Έλληνες το δίμηνο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου ήταν 2,6 δισ. ευρώ. Η μανία για τον τζόγο όμως παραμένει αφού και τα αναμορφωμένα μεγέθη είναι μεγαλύτερα από πέρυσι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά οι δηλώσεις για δωρεές ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα

Για δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων, κινητών και χρημάτων προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα «myPROPERTY» μια νέα ειδική κατηγορία.