ΓΔ: 905.31 0.36% Τζίρος: 110.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Θ. Σκυλακάκης: Κλειδί για τον προϋπολογισμό η κουλτούρα πληρωμών των πολιτών

Ο Φρ. Κουτεντάκης, μίλησε για τις αβεβαιότητες του προϋπολογισμού και χαρακτήρισε «αισιόδοξη» την προβλεπόμενη ανάκαμψη κατά 7,5% στον προϋπολογισμό του 2021.

Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021, στην οποία ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι, παρά τις «αβεβαιότητες» που περιλαμβάνει λόγω της πανδημίας, υπάρχει και μία «βεβαιότητα», αυτή της «κουλτούρας πληρωμών» των Ελλήνων φορολογούμενων.

«Παρακολουθώντας τα έσοδα, βλέπουμε ότι οι φορολογούμενοι «συνεχίζουν και είναι -κατά το δυνατό- συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι διατηρεί τη δομή του προϋπολογισμού υγιή, για την επόμενη ημέρα από την πανδημία. Αυτό είναι το κλειδί, για να εφαρμόσουμε τις όποιες πολιτικές αποφασίζει εκάστοτε ο λαός με την ψήφο του στις εκλογές» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Από την πλευρά του ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φρ. Κουτεντάκης, μίλησε για τις αβεβαιότητες του προϋπολογισμού -κυρίως λόγω της πανδημίας. Ο κ. Κουτεντάκης χαρακτήρισε «αισιόδοξη» την προβλεπόμενη ανάκαμψη κατά 7,5% της οικονομίας στον προϋπολογισμό του 2021, ενώ εξέφρασε την αίσθηση ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μεγαλύτερη της εκτιμώμενης (-8,2%).

Τη στήριξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού από την επιτροπή Οικονομικών, ζήτησε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Χ. Παπαδημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην «ασύμμετρη απειλή» της πανδημίας, που αντιμετωπίζει η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία. Ο προϋπολογισμός του 2021 έρχεται σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, με τη σοβαρότερη παγκόσμια ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στόχος του, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, είναι η δυναμική επάνοδος της οικονομίας, μόλις ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της κρίσης και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε τη θετική εμπειρία από τη διαχείριση του πρώτου και του εξελισσόμενου δεύτερου κύματος, ενώ τα πηγαίνουμε καλύτερα όχι μόνο στο υγειονομικό σκέλος αλλά και στην ανάσχεση των επιπτώσεων στην οικονομία, ενόσω αντιμετωπίζουμε τη μεταναστευτική αναταραχή και την επιθετικότητα της “άφιλης γείτονος”».

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε τις πρωτόγνωρες συνθήκες πανδημικής κρίσης που βιώνει η χώρα, τόνισε ωστόσο ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός της κυβέρνησης «δεν άλλαξε» λόγω της πανδημίας. Η πολιτική που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή της ακραίας ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας, και της αναδιάρθρωσης της οικονομίας υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, «ακολουθείται πιστά και εν μέσω πανδημίας» είπε η κ. Αχτσιόγλου. Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά από το 1ο τρίμηνο του 2020, πριν από την πανδημία, και αυτό αποτυπώνεται, όπως είπε, και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τις «πρωτόγνωρες δυνατότητες» που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το «μαξιλάρι των 37,5 δισ.», το ρυθμισμένο χρέος και την ευρωπαϊκή στήριξη. Όσο για τις δαπάνες, είπε ότι μειώθηκαν στην υγεία και την παιδεία, «και μετά (η κυβέρνηση) λέει ότι δεν έχει ευθύνη που χάνεται ο έλεγχος στο δεύτερο κύμα πανδημίας». Όσο για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι είναι «ανεδαφικές», όπως η πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,5%, καθώς «βασίζεται στη πρόβλεψη για ραγδαία αύξηση των επενδύσεων κατά 30% το 2021. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ και ενώ οι επενδύσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2019, επί ΝΔ, όχι απλά δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν κατά 6%».

Σε παρέμβασή του, μετά την τοποθέτηση της κ. Αχτσιόγλου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που μιλούν για «λανθασμένη πολιτική» της κυβέρνησης, να εκθέσουν τις εκτιμήσεις τους για την ύφεση το 2020 και την ανάπτυξη το 2021.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απέφυγε τα χειρότερα ο προϋπολογισμός: Υστέρηση μόνο 7,4% σημειώθηκε στα έσοδα

Ενώ το lockdown παρατάθηκε περισσότερο από όσο αναμενόταν, διατηρήθηκε ικανοποιητική κουλτούρα πληρωμών, τονίζει ο Θ. Σκυλακάκης. Στα 442 εκατ. ευρώ η απόκλιση του πρωτογενούς ελλείμματος.
Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός για μέτρα στήριξης στην πανδημία

Επιβεβαιώνει ο Θ. Σκυλακάκης ότι θα αυξηθεί το κόστος των μέτρων στήριξης λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.