ΓΔ: 1450.91 1.10% Τζίρος: 37.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Θερίζει» την εστίαση το νέο κύμα μέτρων για την πανδημία

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επαναφέρουν τους περιορισμούς και φέρνουν στα όρια αντοχής τον κλάδο εστίασης. «Μαύρο» το β' τρίμηνο στην Ελλάδα, πτώση εσόδων 33% τον Αύγουστο.

Περιορισμοί ή απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, κλείσιμο καταστημάτων σε συγκεκριμένες ώρες και συνεχείς μειώσεις εισπράξεων είναι τα τρία βασικά στοιχεία που πλήττουν κατάφωρα τον τομέα της εστίασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτέλεσμα, οι αναλυτές να εκτιμούν ότι τα λουκέτα μπορεί να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, με δεδομένο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

Επί ελληνικού εδάφους ο κλάδος εκπέμπει πραγματικό SOS. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο οι εισπράξεις έπεσαν στα 124,3 εκατ. ευρώ και έχουν μειωθεί κατά 33,6% σε ετήσια βάση. Ακόμη πιο αρνητική ήταν η πορεία για το β’ τρίμηνο, με πτώση των εισπράξεων κατά 59%, στα 592,7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο τομέας της εστίασης των αμιγώς τουριστικών περιοχών, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, με τις εισπράξεις να εξαφανίζονται και να υποχωρούν στα 1,8 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2020 από 29,3 εκατ. που ήταν στον αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ για τον Αύγουστο η πτώση έφθασε στο 68,9%. 

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ο κλάδος της εστίασης συνολικά εισφέρει ετησίως περί τα έξι δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, ενώ προσφέρει εργασία σε περίπου 600.000 εργαζόμενους, με τους παράγοντες της αγοράς να τονίζουν ότι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού, με δεδομένα και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. 

Η εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, με δεδομένα και τα νέα μέτρα απαγόρευσης που τέθηκαν σε ισχύ από χθες Σάββατο, αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής στην οποία γίνεται λόγος για «ολική καταστροφή», με το υπ. Ανάπτυξης να απαντά ότι σχεδιάζει ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης, με τη χρηματοδότηση να γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως στις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο κλάδος εστίασης βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, με τους ιδιοκτήτες να υποστηρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα οι ζημίες τους είναι μεγαλύτερες ακόμη και από την περίοδο που υπήρχε πλήρης διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων. Η παροχή φαγητών και ποτών σε πακέτο (delivery) βελτιώνει ελαφρώς την εικόνα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες, τόσο από τον περιορισμό των τραπεζοκαθισμάτων όσο και από την απροθυμία των πολιτών να επιστρέψουν στις συνήθειες που είχαν για τις εξόδους τους προ κορονοϊού. 

Ήδη η κυκλοφορία τις νυχτερινές ώρες έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με τη Γαλλία να «κλείνει» τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων στα σπίτια τους από τις 9 μμ και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να τονίζουν ότι αυτό θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τον κλάδο. «Οι Γάλλοι δεν έρχονται για βραδινό στις 5 το απόγευμα. Ο περισσότερος κόσμος έχει συνηθίσει να τρώει βραδινό στο εστιατόριο γύρω στις 7.30 με 8.00. Τώρα αυτό είναι ουσιαστικά απαγορευμένο, ενώ και οι υπάλληλοι θα πρέπει να φεύγουν νωρίτερα προκειμένου να μην παραβιάσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Είναι καταστροφικό», τονίζει μιλώντας στο Bloomberg ο Mourad Mazouz ο οποίος διαθέτει τρία εστιατόρια στο Παρίσι

Ανάλογα δραματικές ιστορίες περιγράφουν στο αμερικανικό πρακτορείο και εστιάτορες στη Δανία, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία. «Η έξοδος σε ένα εστιατόριο, όπως ισχύει για τα θέατρα ή τα clubs ή τις μουσικές σκηνές αποτελεί μέρος της «κοινωνικής ζωής. Όμως ζούμε στην εποχή της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η μοίρα αρκετών επιχειρήσεων του κλάδου, κυρίως των μικρομεσαίων», εκτιμά ο Isaac McHale, σεφ στο «Clove Club», ένα γαλλικό εστιατόριο το οποίο συγκαταλέγεται στα 50 καλύτερα του κόσμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΕΣΕ: Να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για τον κλάδο της εστίασης

«Οι νέοι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου» αναφέρει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
georgiadis-delphi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Τα νέα μέτρα δεν πρόκειται να πλήξουν σημαντικά την εστίαση

Σύμφωνα με τον υπ. Ανάπτυξης ο περιορισμός του ωραρίου θα έχει αρνητική επίδραση στα νυχτερινά κέντρα, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξουν σκληρά πρόστιμα για τη διόγκωση των τιμών στις μάσκες.
adonis-georgiadis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Στόχος μας να κάνουμε γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά

Ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με επιχειρηματίες της εστίασης και τους κάλεσε να τηρήσουν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για να αποδυναμωθεί η πανδημία. Τι απαντά η ΠΟΕΣΕ και τι ζητά από την κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ρολά» κατεβάζει σήμερα η εστίαση, ποια τα αιτήματα του κλάδου

«Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», αναφέρει η ομοσπονδία του κλάδου.