Φώτο: ΑΠΕ

Ποια έργα εντάσσει η Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τους βασικούς άξονες και το χρονοδιάγραμμα του Πλάνου Ανάκαμψης παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ποια έργα μπαίνουν στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Η στροφή σε μία πράσινη οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ενίσχυση της απασχόλησης, οι ιδιωτικές επενδύσεις και ο μετασχηματισμός της οικονομίας είναι ανάμεσα στους βασικούς άξονες του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε αναλυτικά και το χρονοδιάγραμμα του Πλάνου Ανάκαμψης, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται να κατατεθεί στις 15 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, τα βασικά στοιχεία αφορούν: 

 • Τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής. Φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα. Ηλεκτροκίνηση (E-mobility). Διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Χωροταξική μεταρρύθμιση. στρατηγικές αστικές αναπλάσεις. Κρίσιμες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Προστασία από καταστροφές.
 • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G. Έξυπνες Πόλεις. Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. Ψηφιακός μετασχηματισμός των  επιχειρήσεων. Υπερ-αποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση.
 • Την απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή. Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας. Εξορθολογισμός και ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων.
 • Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Ψηφιοποίηση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, Ενίσχυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων. Απλοποίηση φορολογίας και ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας/εξαγωγών. Κρίσιμες αναπτυξιακές υποδομές. Κλαδικές παρεμβάσεις (αγροδιατροφή, τουρισμός, πολιτισμός).
 • Τα χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας και υποβολής του Πλάνου Ανάκαμψης.
 1. Κατάθεση προσχεδίου: 15/11/2020
 2. Δημόσια διαβούλευση: 25/11-31/12/2020. 
 3. Αναλυτική αξιολόγηση έργων και προγραμμάτων & διαβούλευση με Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 1/11/2020-15/1/2021
 4. Παρουσίαση στο Κοινοβούλιο: Ιανουάριος 2021.  
 5. Κατάθεση Σχεδίου: Φεβρουάριος 2021.
 • Την τελική φάση αξιολόγησης και επιλογής έργων για το Πλάνο Ανάκαμψης. Η πρώτη φάση με κατάθεση έργων και μεταρρυθμίσεων (περιγραφή πρωτοβουλίας, ενδεικτικοί προϋπολογισμοί, στόχοι και ορόσημα), έχει σχεδόν ολοκληρωθεί  με υπερκάλυψη -εύλογη- 65% σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις Η δεύτερη και τελική φάση αξιολόγησης και επιλογής έργων & προγραμμάτων θα γίνει με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:
 1. Ωριμότητα, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα
 2. Πολύ ισχυρή πιθανότητα επίτευξης ποσοτικών στόχων
 3. Επιλεξιμότητα με βάση εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους
 4. Ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα,
 5. κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων
 6. Συνάφεια με πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό (επίτευξη των ελάχιστων απαιτούμενων στόχων για το σύνολο του πλάνου - 37% πράσινο, 20% ψηφιακό).
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν πρόωρα το 2021 οι πληρωμές κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Ειδικά στο θέμα των οφειλών υπάρχει πολύ έντονη αντίδραση των θεσμών και είναι δύσκολη εξίσωση, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι η αντοχή της οικονομίας είναι συνάρτηση της σύνεσης με την οποία θα κινηθούμε στο επόμενο διάστημα.