ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αντίθεση ΕΛΕΤΑΕΝ στα μέτρα εξυγίανσης του Λογαριασμού ΑΠΕ

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επιβολή εφάπαξ έκτακτης εισφοράς 6% επί του τζίρου του 2020 για τα παλιότερα έργα ΑΠΕ που τέθηκαν σε λειτουργία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Την αντίθεσή της με το πακέτο των μέτρων εξυγίανσης του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που ανακοινώθηκε την Παρασκευή εκφράζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επιβολή εφάπαξ έκτακτης εισφοράς 6% επί του τζίρου του 2020 για τα παλιότερα έργα ΑΠΕ που τέθηκαν σε λειτουργία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015, κάτι που σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ υπονομεύει την επενδυτική ασφάλεια.

Παράλληλα, τονίζει ακόμη ότι οι επιχειρήσεις ΑΠΕ «είναι οι μόνες των οποίων αυξάνεται η φορολόγηση εν μέσω κρίσης κορονοϊού, και ενώ αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων από αυτή την κρίση». Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά επίσης να δημοσιοποιηθούν οι μελέτες για την εξέλιξη του λογαριασμού τα επόμενα χρόνια, στις οποίες βασίστηκαν οι αποφάσεις για τα μέτρα.

Η Ένωση χαρακτηρίζει πάντως θετικό το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την επέκταση του μηχανισμού των διαγωνισμών για τα νέα έργα ΑΠΕ έως το 2024, ζητά ωστόσο να καθιερωθούν ξεχωριστοί διαγωνισμοί ανά τεχνολογία, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται πως κύκλοι της αγοράς χαρακτηρίζουν τα μέτρα, που ανακοίνωσε αιφνιδίως την Παρασκευή το υπουργείο, «βόμβα» στα θεμέλια της πράσινης ανάπτυξης, ενώ θέτουν ζήτημα παγώματος των επενδύσεων και προσφυγή κατά της απόφασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει στο Βusiness Daily, ένας από τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, τα πρόσφατα μέτρα οδηγούν σε πάγωμα των επενδύσεων και αναθεώρηση όλου του επενδυτικού πλάνου στη χώρα, ενώ υπάρχουν σκέψεις για προσφυγή κατά της απόφασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία έργο του ΕΣΠΑ για σχεδιασμό μικρών ανεμογεννητριών

Το έργο έχει στόχο τη διεύρυνση των προοπτικών ανοίγματος της αγοράς για τις μικρές επιχειρήσεις και να υπάρξουν στο μέλλον υψηλής εκπαίδευσης νέοι μηχανικοί στο πεδίο της έρευνας και εφαρμογής.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

K. Σκρέκας: Έως 70% φθηνότερα τα φωτοβολταϊκά από τον λιγνίτη

Ο υπ. Ενέργειας τόνισε ότι σημείωσε ότι για να επιτευχθούν οι νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν επενδύσεις σε ΑΠΕ, δίκτυα και αποθήκευση.