ΓΔ: 2311.72 1.76% Τζίρος: 48.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:00:36
Φώτο: Shutterstock

Αντίθεση ΕΛΕΤΑΕΝ στα μέτρα εξυγίανσης του Λογαριασμού ΑΠΕ

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επιβολή εφάπαξ έκτακτης εισφοράς 6% επί του τζίρου του 2020 για τα παλιότερα έργα ΑΠΕ που τέθηκαν σε λειτουργία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Την αντίθεσή της με το πακέτο των μέτρων εξυγίανσης του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που ανακοινώθηκε την Παρασκευή εκφράζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επιβολή εφάπαξ έκτακτης εισφοράς 6% επί του τζίρου του 2020 για τα παλιότερα έργα ΑΠΕ που τέθηκαν σε λειτουργία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015, κάτι που σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ υπονομεύει την επενδυτική ασφάλεια.

Παράλληλα, τονίζει ακόμη ότι οι επιχειρήσεις ΑΠΕ «είναι οι μόνες των οποίων αυξάνεται η φορολόγηση εν μέσω κρίσης κορονοϊού, και ενώ αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων από αυτή την κρίση». Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά επίσης να δημοσιοποιηθούν οι μελέτες για την εξέλιξη του λογαριασμού τα επόμενα χρόνια, στις οποίες βασίστηκαν οι αποφάσεις για τα μέτρα.

Η Ένωση χαρακτηρίζει πάντως θετικό το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την επέκταση του μηχανισμού των διαγωνισμών για τα νέα έργα ΑΠΕ έως το 2024, ζητά ωστόσο να καθιερωθούν ξεχωριστοί διαγωνισμοί ανά τεχνολογία, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται πως κύκλοι της αγοράς χαρακτηρίζουν τα μέτρα, που ανακοίνωσε αιφνιδίως την Παρασκευή το υπουργείο, «βόμβα» στα θεμέλια της πράσινης ανάπτυξης, ενώ θέτουν ζήτημα παγώματος των επενδύσεων και προσφυγή κατά της απόφασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει στο Βusiness Daily, ένας από τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, τα πρόσφατα μέτρα οδηγούν σε πάγωμα των επενδύσεων και αναθεώρηση όλου του επενδυτικού πλάνου στη χώρα, ενώ υπάρχουν σκέψεις για προσφυγή κατά της απόφασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Παράταση ως τον φετινό Αύγουστο για το «Σπίτι μου 2»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μέτρα για το «Σπίτι μου 2», την ενίσχυση του ΕΣΥ με νέες προσλήψεις, επέκταση συλλογικών συμβάσεων σε εστίαση και ζαχαρώδη, αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα για χιλιάδες εργαζόμενους.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Βιώσιμη ανάπτυξη μέσω σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού

Ο Σ. Παπασταύρου παρουσίασε το νέο, ολιστικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, με στόχο βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία περιβάλλοντος. Έμφαση δίνεται στις ΑΠΕ, τις περιοχές Natura και στη θωράκιση ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
Σταθμός αποθήκευσης ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε Β. Μακεδονία - Βουλγαρία το φτηνό ρεύμα των ΑΠΕ, υψηλές τιμές στην Ελλάδα

Η καθυστέρηση στις υποδομές αποθήκευσης στερεί από την Ελλάδα το όφελος της φθηνής πράσινης ενέργειας, που διοχετεύεται σε Β. Μακεδονία και Βουλγαρία που διαθέτουν μπαταρίες.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Παρεμβάσεις για συγκοινωνίες, οικογένειες και πράσινη ενέργεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης υπογράμμισε την πρόοδο στις αστικές συγκοινωνίες, με 1.076 νέα λεωφορεία ήδη σε κυκλοφορία και στόχο τα 1.700, τονίζοντας τη σημασία της προσβασιμότητας και της περιβαλλοντικής φιλικότητας.
Γεώργιος Στάσσης-ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Αντλεί κεφάλαια ρεκόρ 4,5 δισ., πάνω από 11 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση

Ψήφος εμπιστοσύνης από κορυφαίους επενδυτές στο νέο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ. Η τιμή διάθεσης της μετοχής στην ίδια τιμή που είχε κλείσει την ημέρα ανακοίνωσης της ΑΜΚ (18,63 ευρώ). Τέταρτη στο Euronext Athens με κεφαλαιοποίηση 11,5 δισ. ευρώ.