ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostis Xatzidakis, energeia, ypourgeio energeias
Φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Σφοδρή αντίδραση ξένων επενδυτών στο «χαράτσι» Χατζηδάκη στις ΑΠΕ

Ο υπουργός αιφνιδίασε τους επενδυτές με την ανακοίνωση εφάπαξ επιβάρυνσης 110 εκατ. ευρώ και τίθεται θέμα παγώματος επενδύσεων στην Ελλάδα, τονίζει στο BD ένας από τους διεθνείς επενδυτές στη χώρα.

Σαν «βόμβα» στα θεμέλια της πράσινης ανάπτυξης χαρακτηρίζουν κύκλοι της αγοράς τα μέτρα που ανακοίνωσε αιφνιδίως την Παρασκευή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να καλύψει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ θέτουν ζήτημα παγώματος των επενδύσεων και προσφυγή κατά της απόφασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με έναν από τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές έργων ΑΠΕ στη χώρα, ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης είναι έκθετος στην αγορά αφού αθέτησε την υπόσχεση που ο ίδιος έδωσε από το βήμα του συνεδρίου του energypress, την Πέμπτη, μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Όπως σημειώνει η ίδια πηγή, ο υπουργός μιλώντας στο συνέδριο δεσμεύτηκε ότι θα συνεννοηθεί με τους επενδυτές για τα μέτρα και γι' αυτό δεν ήθελε να αναφερθεί πιο αναλυτικά σε αυτά. Την επόμενη κι όλας ημέρα αθέτησε την υπόσχεσή του, ανακοινώνοντας ένα «χαράτσι» που, όπως υπογραμμίζουν εκπρόσωποι της αγοράς, γυρνάει ουσιαστικά την πλάτη τους στους πράσινους επενδυτές που έβαλαν «πλάτη» στα δύσκολα χρόνια της χώρας.

Όπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση διαψεύδει με τις πράξεις της τις εξαγγελίες της για πράσινη ανάπτυξη, επαναφέροντας μνήμες του παρελθόντος (δηλαδή, τις μεγάλες επιβαρύνσεις του 2014), σκοτώνει την πράσινη ανάπτυξη και τις επενδύσεις, εκτροχιάζοντας τα business plan των έργων και θέτοντας εν αμφιβόλω την προσπάθεια απολιγνιτοποίησης της χώρας. 

Όπως σημειώνει στο Βusiness Daily ο ίδιος διεθνής επενδυτής έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, τα πρόσφατα μέτρα οδηγούν σε πάγωμα των επενδύσεων και αναθεώρηση όλου του επενδυτικού πλάνου στη χώρα, ενώ υπάρχουν σκέψεις για προσφυγή κατά της απόφασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέτρα του ΥΠΕΝ προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού κατά 25 εκατ. Ευρώ περίπου για το 2020 και κατά αντίστοιχο ποσό για το 2021, μέσω των εκτιμώμενων εσόδων από το Ειδικό Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ που ήδη καταβάλλεται στη ΡΑΕ υπέρ του ΕΛΑΠΕ και εφάπαξ έκτακτη εισφορά μόνο για το 2020 -για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας του κορονοϊού, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο- για έργα ΑΠΕ που βρίσκονται σε καθεστώς Feed-in Tariff και έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Η εισφορά θα ισούται με το 6% του κύκλου εργασιών τους για το έτος 2020. Η εκτιμώμενη ενίσχυση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από το μέτρο αυτό είναι της τάξης των 110 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη δέσμευση με εκείνη του Χατζηδάκη για συνεννόηση με την αγορά πριν την ανακοίνωση των μέτρων υπήρξε και από το Μαξίμου πριν από μερικές εβδομάδες όταν είχε αναλάβει σχετική δέσμευση προς τις ξένες εταιρείες σε συνάντηση με στελέχη πολυεθνικών εταιρειών με παρουσία στην Ελλάδα. Το Μαξίμου έστειλε τότε μήνυμα στα στελέχη των ξένων ομίλων είναι πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι αμοιβαία αποδεκτές. Στην συνάντηση, οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών επανέλαβαν ότι τυχόν επιβολή έκτακτης εισφοράς σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ, ανεξαρτήτως του ύψους της, θα λειτουργήσει αρνητικά για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιρειών τόνισαν ότι ήδη οι μητρικές τους εταιρείες εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τις τελευταίες εξελίξεις και επανέλαβαν όσα είχαν πει προηγουμένως στον Κωστή Χατζηδάκη ότι είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, που θα μπορούσε να αφορά χρηματοδότηση του ελλείμματος με ευρωπαϊκά κεφάλαια. Ένα αίτημα που εφόσον ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα από την επίπτωση της πανδημίας, οι ξένες εταιρείες είναι διατεθειμένες να το υποστηρίξουν στην Κομισιόν με κάθε μέσο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για «αλμυρή» εγγύηση στα έργα ΑΠΕ

Πηγές του υπουργείου Ενέργειας τονίζουν ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση για επιβολή εγγύησης 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ στις αιτήσεις για μικρά έργα ΑΠΕ που έχουν προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στον ΑΔΜΗΕ.
fysi-vikos-viopikilotita-vikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχάζει η διάταξη που φέρνει ιδιώτες επενδυτές σε περιοχές Natura

«Ήπια» αναπτυξιακά έργα σε προστατευόμενες περιοχές θέλει η κυβέρνηση, με ρύθμιση που θα «ξεκλειδώσει» και την ανάπλαση στο Τατόι. Αντιδρούν οικολογικές οργανώσεις, αντίθετη η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πονοκέφαλος» το έλλειμμα στις ΑΠΕ παρά το «χαράτσι» στους παραγωγούς

Μόνο αν επιβεβαιωθούν όλες οι αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργείου Ενέργειας θα αποφευχθούν νέα ελλείμματα και πρόσθετα διορθωτικά μέτρα, αναφέρει μελέτη που εκπονήθηκε για τη Ρυθμιστική Αρχή.