ΓΔ: 1442.46 -0.43% Τζίρος: 47.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:53:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι business της απολιγνιτοποίησης: Ποιοι ετοιμάζουν μεγάλες επενδύσεις

Τα ισχυρά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν που μπαίνουν στον τομέα των πράσινων επενδύσεων: από τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, ως τον Π. Γερμανό και τον Σπ. Θεοδωρόπουλο. Γενναίες επιδοτήσεις 40% έως 80% από την κυβέρνηση.

Ισχυρά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας στρέφονται στις μεγάλες επενδύσεις στα έργα της απολιγνιτοποίησης, ενώ γενναίες θα είναι οι επιδοτήσεις από το ειδικό ταμείο της απολιγνιτοποίησης. Όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΥΠΕΝ οι επιδοτήσεις θα φτάνουν από 40% έως 80%. Ήδη η κινητικότητα είναι έντονη και έχουν γίνει περισσότερες από 70 υποβολές προτάσεων για έργα, ενώ έχουν ανακοινωθεί και 16 μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά.

Χθες δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan) των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν τον Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυξημένες ενισχύσεις για επενδύσεις, φοροαπαλλαγές, ειδικά κίνητρα και πόρους από τον προϋπολογισμό και την ΕΕ, ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ.Το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε πυλώνες ανάπτυξης (καθαρή ενέργεια, βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο, έξυπνη αγροτική παραγωγή, βιώσιμος τουρισμός, τεχνολογία και εκπαίδευση). Κύρια προτεραιότητά του είναι η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Η απολιγνιτοποίηση θα είναι το «νέο Ελληνικό»

Ήδη υπάρχει έντονη κινητικότητα με μεγάλα έργα να προωθούνται σε στις περιφερειακές ενότητες της Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Ενδεικτική του μεγέθους των επενδύσεων και των έργων που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια είναι η πρόσφατη δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank Φ. Καραβία πως η απολιγνιτοποίηση θα είναι «το νέο Ελληνικό». «Από πλευράς επενδυτικού μεγέθους αποτελεί ένα δεύτερο Ελληνικό και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πώς ένα πρόβλημα μετατρέπεται σε επενδυτική ευκαιρία», είπε ο κ. Καραβίας μιλώντας σε διαδικτυακή δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

Στις μεγάλες επενδύσεις που παρουσιάστηκαν από τον κ. Χατζηδάκη εντάσσεται και η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων από τον όμιλο ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 2,3 GW στη Δυτική Μακεδονία, μία επένδυση 133 εκατ. ευρώ και στη Μεγαλόπολη ισχύος 0,5. Το έργο της Μεγαλόπολης, είναι μια συστοιχία δύο φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 50 MW, το ένα ισχύος 11 MW και το δεύτερο 39 MW, που θα τοποθετηθεί στη θέση «Μεγάλες Λάκκες» του Δ. Μεγαλόπολης. Επίσης συμπεριλαμβάνεται και ένας υποσταθμός 33kV/150kV υπαίθριου τύπου.  Η διάρκεια υλοποίησης των δύο φωτοβολταϊκών σταθμών εκτιμήθηκε σε 40  και η ολοκλήρωση τους τοποθετείται το 2024.

Παράλληλα, προβλέπεται η άμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, μια επένδυση 130 εκατ. ευρώ. Η συνολική ισχύς του πάρκου θα φτάνει τα 240 MW και υπολογίζεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και από τα πέντε μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμισιη, το έργο θα ολοκληρωθεί τους επόμενους 18 μήνες και περίπου το 35%-40% της συνολικής επένδυσης θα προέλθει από εγχώριους συνεργάτες. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας και θα παρουσιάζει ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνους. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ εξαγόρασαν το φωτοβολταϊκό σύμπλεγμα στην Κοζάνη από την εν Ελλάδι θυγατρική της γερμανικής εταιρίας juwi, που ασχολήθηκε επί χρόνια με την ωρίμανση και ανάπτυξη του έργου.

Έως και το ένα δισ. μπορεί να αγγίξει η επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, που αφορά την παραγωγή καύσιμου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Solaris, ενώ σε νέο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών λιθίου στρέφεται ο Πάνος Γερμανός μέσω της εταιρείας Sunlight, θυγατρικής του Ομίλου Olympia. Παράλληλα, στα σκαριά φαίνεται πώς βρίσκεται και η επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην περιοχή της Τρίπολης ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, ύψους 280 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει η Eunice, για την δημιουργία μονάδας κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 250 MW. Το έργο βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης καθώς η εταιρεία υπέβάλε στη ΡΑΕ στα τέλη του Αυγούστου την αίτηση έκδοσης άδειας παραγωγής της μονάδας. Η μονάδα που θα αποτελείται από 75 συγκροτήματα μπαταριών προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το 2022.

Ο ιδρυτής της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σχεδιάζει, μέσω της Wonderplant, την εγκατάσταση μιας μονάδας θερμοκηπίων για υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας, με παράλληλη ίδρυση μικρής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.

Τι προβλέπει το masterplan

Η πρόταση που προωθείται προς έγκριση από τα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα προβλέπει:

  • Για τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης αύξηση των ενισχύσεων για την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές.
  • Για τις λοιπές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, η πρόταση είναι να προβλεφθεί μέγιστη ενίσχυση της τάξης του 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 50% για μεσαίες και 60% για μικρές.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το τελικό masterplan -που θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο- θα αποτελέσει τη βάση για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης 2021-2027 που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης του νέου ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, προετοιμάζεται σχέδιο νόμου με στόχο την ταχεία υλοποίηση του masterplan που θα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις που θα διασφαλίζουν την ουσιαστική εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών. Θα παρουσιάζονται επίσης τα κίνητρα που θα θεσπίσει η χώρα μετά την έγκριση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι έως και σήμερα έχουν ήδη σταματήσει τη λειτουργία τους οι μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου, το 2021 θα κλείσουν η Μεγαλόπολη 3 και η Καρδιά 3 και 4, το 2022 4 μονάδες του Αγ. Δημητρίου, το 2023 η μονάδα 5 Αγ. Δημητρίου, η Μεγαλόπολη 4 και η μονάδα της Φλώρινας, ενώ ώς το 2028 θα μείνει η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυθικές επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση: Θα χρειαστούν 165 δισ. ευρώ

Αλλάζει πίστα στην αγορά ενέργειας η χώρα με το αναθεωρημένο σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Ο ρόλος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και οι προβληματισμοί για το δίκτυο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Πάνω από 8 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στην πράσινη ενέργεια

Η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπογράμμισε τα σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία από την πράσινη μετάβαση. Σημαντικοί παίκτες στα ενεργειακά έργα του εξωτερικού οι ελληνικές εταιρείες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιο κόλπο βρήκαν παραγωγοί ΑΠΕ για να παρακάμπτουν το πλαφόν

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι παραγωγοί ΑΠΕ πωλούν λιγότερο ρεύμα στην αγορά Επόμενης Ημέρας, όπου έχει τεθεί πλαφόν τιμής, και προτιμούν τις άλλες αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου οι τιμές είναι πολλαπλάσιες.