ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ/ Economist

Αλ. Σδούκου: Πάνω από 8 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στην πράσινη ενέργεια

Η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπογράμμισε τα σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία από την πράσινη μετάβαση. Σημαντικοί παίκτες στα ενεργειακά έργα του εξωτερικού οι ελληνικές εταιρείες.

Τα σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία από την ενεργειακή μετάβαση υπογράμμισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλ. Σδούκου που σημείωσε ότι περισσότερα από 8 δις. ευρώ θα πέσουν στην αγορά με σκοπό να μοχλεύσουν «πράσινες επενδύσεις» που θα αλλάξουν το ενεργειακό πρόσωπο της χώρας.

«Τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης για την οικονομία και την κοινωνία είναι ένα θέμα που δεν έχει αναδειχθεί μέχρι σήμερα, καθώς στο διάλογο επικρατεί το κόστος που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η μετάβαση» σημείωσε η κα Σδούκου κατά τη διάρκεια του 27ου Συνεδρίου του Economist, ενώ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, τα 2,1 GWh από ΑΠΕ που μπήκαν τα τελευταία δύο χρόνια εξοικονόμησαν 645 εκατ. ευρώ από τους καταναλωτές. Αν δεν υπήρχε η είσοδος των ΑΠΕ, το κόστος για το φυσικό αέριο που θα έρχονταν ως ισοδύναμο θα στοίχιζε στην ελληνική οικονομία 1,2 δισ. ευρώ σε κόστος αγοράς και εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η ενεργειακή μετάβαση κινητοποιεί τεράστιες επενδύσεις και κεφάλαια. «Έχουμε σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης σε δράσεις ενεργειακής μετάβασης. Έχουμε άλλα 800 εκατ. ευρώ από το Repower EU που θα πρέπει να απορροφήσουμε τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ακόμα 1,6 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, από το ΕΣΠΑ. Έχουμε περίπου 2 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο ρύπων με σκοπό να απανθρακοποιήσουμε όλα μας τα νησιά».

Η κα Σδούκου επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά κεφάλαια, όπου μαζί με τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, και τα δημόσια κονδύλια θα μοχλεύσουν τεράστιες ιδιωτικές επενδύσεις. «Το ζήτημα είναι πως θα δείξουμε την ικανότητα ως κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους επενδυτές για το πώς θα ξοδέψουμε τα χρήματα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών».

Τόνισε πως αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπογραμμίζοντας πως οι ΑΠΕ εδώ και χρόνια αποτελούν τη φθηνότερη μορφή ενέργειας, όπως αποδείχθηκε στην εποχή της ενεργειακής κρίσης. «Ο τομέας των ΑΠΕ είναι ότι το πιο ανταγωνιστικό και γι αυτό στο υπουργείο επικεντρωνόμαστε στο πως θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις γύρω από τον τομέα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι και οι επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα ζητούν πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο για να γίνουν επενδύσεις.

Παράλληλα η κυρία Σδούκου υπογράμμισε ότι εκτός από τα χρήματα που κινητοποιούν την ελληνική οικονομία, και την βοήθεια στο να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, οι ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν πλέον διεθνείς παίκτες σε ενεργειακά έργα του εξωτερικού. «Βλέπουμε πολλές ελληνικές εταιρείες να είναι διεθνώς προτιμητέοι ανάδοχοι για να υλοποιήσουν μεγάλα έργα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ελληνικές εταιρείες προμηθεύουν με καλώδια έργα που γίνονται στη στεριά και στη θάλασσα στο εξωτερικό».

Σημείωσε επίσης πως εφαρμόζονται και καινοτόμες πολιτικές δράσεις, όπως το σχέδιο Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης που πραγματοποιείται στις λιγνιτικές περιοχές, ενώ επισήμανε ότι το τρίτο μεγάλο όφελος για την ελληνική οικονομία είναι η ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία.

Παράλληλα εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε περίπτωση διαταραχής του εφοδιασμού, απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όπως είπε η κα Σδούκου, σήμερα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σε σύγκριση με άλλες χώρες καθώς έχει μειωθεί η χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν αναπτυχθεί οι υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Πρόσθεσε ότι απασχολεί το θέμα των τιμών καθώς η αγορά είναι ευμετάβλητη, ωστόσο υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια με την εκτίναξη των τιμών το κράτος παρενέβη με μέτρα που περιόρισαν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η υφυπουργός υπογράμμισε εξάλλου τα οφέλη της ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια που είναι η μείωση του κόστους της ενέργειας, η κινητοποίηση τεράστιων επενδύσεων και η διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυθικές επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση: Θα χρειαστούν 165 δισ. ευρώ

Αλλάζει πίστα στην αγορά ενέργειας η χώρα με το αναθεωρημένο σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Ο ρόλος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και οι προβληματισμοί για το δίκτυο.
Skylakakis-Theodoros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Σχέδιο για offshore αιολικά στο Αιγαίο μέχρι το 2030

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως στόχος είναι στη δεκαετία 2030-2040 η Ελλάδα να αποτελεί μεγάλη παραγωγός και εξαγωγέας ενέργειας από τα offshore αιολικά. Έρχεται θετική έκπληξη για τις τιμές ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξπρές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, γρήγορες επενδύσεις στις ΑΠΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί τομή και θα είναι «σημείο αναφοράς για επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεράκτια αιολικά: Η καθυστέρηση 11 ετών, οι άδειες και τα επόμενα βήματα

Από το 2012 εκκρεμούσαν τα αιτήματα για έρευνες. Δόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες για υπεράκτια αιολικά σταθερού πυθμένα ισχύος 600MW στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ρόλος - κλειδί για την Κομισιόν.
Giorgos Peristeris, GEK TERNA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Περιστέρης: Αναγκαίες οι περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας

Ο CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε πως η κλιματική κρίση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση που μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε το υψηλό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.