ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πέρασε το τεστ των θεσμών η Ελλάδα, απελευθερώνονται 767 εκατ. ευρώ

Παρά τις αντίξοες συνθήκες η Ελλάδα εφαρμόζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει η Κομισιόν, ενώ σημειώνει ότι το χρέος παραμένει βιώσιμο και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αύξησης «κόκκινων» δανείων.

Ιδιαίτερα θετική για την ελληνική οικονομία είναι η νέα έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αναγνωρίζεται ότι η κυβέρνηση προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, παρά την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, ενώ η Κομισιόν εισηγείται να απελευθερωθεί η επόμενη δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ύψους 767 εκατ. ευρώ (αφορά κυρίως την επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα).

Στα βασικά της συμπεράσματα, η Κομισιόν σημειώνει ότι:

 • Η έκθεση συντάχθηκε ενόσω τα περισσότερα κράτη μέλη αντιμετώπιζαν το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τη διάδοση του ιού σχετικά καλά.
 • Τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση περιορίζουν αρκετά το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της πανδημίας, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις φθινοπώρου της Κομισιόν η ελληνική οικονομική οικονομία εξακολουθεί να οδεύει σε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις ΑΕΠ στην Ε.Ε., λόγω της μεγάλης έκθεσης στον τουρισμό και του μεγάλου μεριδίου των μικρών επιχειρήσεων στην οικονομική δραστηριότητα, οι οποίες έχουν περιορισμένη δυνατότητα προσαρμογής.
 • Το lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε στις 5 Νοεμβρίου και η πιθανή του παράταση θα μπορούσαν να εξασθενήσουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας περισσότερο από όσο προβλέπεται τώρα.
 • Παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία, οι ελληνικές αρχές έχουν επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων υιοθετώντας τη μεγάλη μεταρρύθμιση για το πτωχευτικό πλαίσιο, ενώ σε αυτή την φάση ετοιμάζουν το δευτερογενές θεσμικό πλαίσιο της ίδιας μεταρρύθμισης, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021.
 • Οι αρχές αντιμετωπίζουν το παλαιό πρόβλημα με την έλλειψη ανθρώπινων πόρων στην ΑΑΔΕ, μέσω της συμπληρωματικής νομοθεσίας για τους μισθούς, που θα επιτρέψει στην Αρχή να προσελκύσει και να διατηρήσει προσωπικό υψηλού επιπέδου.
 • Επίσης, προωθούνται αρκετές ιδιωτικοποιήσεις μεγάλης σημασίας, αν και άλλες έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας.
 • Η έκθεση σημειώνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαρθρωτικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, με την υιοθέτηση μοναδικού λογαριασμού για όλες τις πληρωμές του Δημοσίου και την αναμόρφωση του πλαισίου για τις δημόσιες προμήθειες ως το τέλος του έτους.
 • Πρόοδος συντελείται και στη δημόσια διοίκηση, με τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης προσωπικού και την καθιέρωση νέων κανόνων επιλογής προϊσταμένων, αλλά και με μια φιλόδοξη ατζέντα ψηφιοποίησης.
 • Στην Ενέργεια, η έναρξη εφαρμογής του Target Model για την αγορά ηλεκτρισμού εκπλήρωσε μια παλαιά δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης.
 • Στην Υγεία, υπήρξε συμφωνία για το νέο πλαίσιο για την πρωτοβάθμια υγεία, που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ενώ άρχισε και η διαδικασία συλλογής των εσόδων από το clawback.
 • Ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα υπάρχουν για τις μεταρρυθμίσεις στην αδειοδότηση και σημειώνεται πρόοδος για το Κτηματολόγιο.
 • Επανεκκίνηση υπάρχει στη διαδικασία προσδιορισμού νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, ενώ ενεργοποιούνται αλλαγές στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Σύμφωνα με τους θεσμούς, η αποδοτική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει μεγάλη σημασία για την ανάκαμψης της οικονομίας μετά την κρίση, ενώ απαιτούνται επίμονες προσπάθειες για να αντιμετωπισθούν οι απομένουσες αδυναμίες της οικονομίας.

Στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, η Κομισιόν τονίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο με βάση το κύριο σενάριο, καθώς από το 2022 θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, ενώ προειδοποιεί για τις τράπεζες ότι υπάρχει κίνδυνος αύξησης των προβληματικών δανείων μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμών σε δάνεια 20 δισ. ευρώ και τονίζει ότι θα χρειασθεί και άλλη συστημική λύση, πέραν του σχεδίου «Ηρακλής» για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, συνεχίζονται οι συζητήσεις για πρώτη κατοικία 

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα ανέφερε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση και τον ESM για να αποφασίσουν την παράταση του μέτρου.
european union-europi-europe-komision
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγκριση από Κομισιόν για ενίσχυση μικρομεσαίων και μέσων ενημέρωσης

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα αποτελείται από ένα σταθερό ποσό τουλάχιστον 500 ευρώ και μέγιστο 4.000 ευρώ. Εγκρίθηκε και η στήριξη ύψους 20 εκατ. ευρώ στα ελληνικά ΜΜΕ.