ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Παπαθανάσης: Οι ΜμΕ βασικός πυλώνας της ανάπτυξης

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στα δύο κύματα της πανδημίας τόνισε ο κ. Παπαθανάσης και επισήμανε πως θα πρέπει να είναι ένα πολύ ευέλικτο εργαλείο που θα έχει άμεσες και θετικές επιπτώσεις στην ενιαία αγορά.

Το σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και ιδίως για τις μικρομεσαίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, σκιαγράφησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο 3ο Digital Dialogue, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Regional Growth Conference, με θέμα «Περιφερειακή Ελλάδα και Ταμείο Ανάκαμψης».

«Δεκατέσσερα δισ. ευρώ πήγαν το 2020 για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων και για το δεύτερο lockdown 3,3 δισ. ευρώ πρόσθετα. Υπάρχει μια πρόβλεψη 7,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για το 2021 για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων που επλήγησαν από την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης. Σημείωσε πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έλαβε τα μέτρα ήταν μικρομεσαίες και επισήμανε ότι βρίσκονται στη στοχοθεσία ως προς τη στήριξή τους και μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και μέσω του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε πως οι πόροι του θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στα δύο κύματα της πανδημίας και επισήμανε πως θα πρέπει να είναι ένα πολύ ευέλικτο εργαλείο που θα έχει άμεσες και θετικές επιπτώσεις στην ενιαία αγορά. Τόνισε ακόμα πως με την πολύ σωστή αξιοποίηση αυτών των πόρων μπορεί να τεθεί η χώρα σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Άλλη μια πτυχή που ανέδειξε από το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ότι συνδυάζονται για πρώτη φορά οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, σημειώνοντας πως ένας βασικός πυλώνας για την απορρόφηση των πόρων θα είναι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Επικεντρώνοντας στις μεταρρυθμίσεις, είπε πως σχεδιάζονται εξήντα που θα καταστήσουν αποτελεσματικές τις επενδύσεις οι οποίες προβλέπονται στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε τη σημασία του ΕΣΠΑ 2021-2027, που είναι 32 δισ. ευρώ, για τις Περιφέρειες. Σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης και με όλους τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, συνέχισε, «αισιοδοξούμε ότι θα βρεθούμε σε ένα μετασχηματισμό και σε μια δυναμική της οικονομίας που θα στηρίζεται στις επενδύσεις, στη στήριξη της Περιφέρειας και θα δώσει έναν άλλο δρόμο στην ελληνική οικονομία».

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα δούμε μια δυναμική ανάπτυξη στις Περιφέρειες, καθώς θα κατευθυνθούν πολλοί σημαντικοί πόροι και επομένως και το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ντε Μικέλις: 9 δισ. ευρώ από την παρούσα προγραμματική περίοδο δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα

Παίρνοντας τον λόγο, o Νικολά Nτε Μικέλις (Nicola De Michelis), διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έξυπνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη και για την υλοποίηση προγραμμάτων σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία, καθώς και γενικός διευθυντής για την περιφερειακή και αστική πολιτική, είπε πως με την πάροδο των ετών και την υποστήριξη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει πολλά μεγάλα έργα, όπως στις μεταφορές, το περιβάλλον, επέκταση οδικού και ηλεκτρικού δικτύου.

Αναφερόμενος στην πανδημία, επισήμανε πως η Ευρώπη έδωσε ευελιξία στα κράτη-μέλη της προκειμένου να την αντιμετωπίσουν και επισήμανε πως η Ελλάδα ενήργησε πολύ γρήγορα.

Στην κατεύθυνση αυτή, χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα σημαντικούς και σημείωσε: Υπάρχουν 9 δισ. ευρώ από την παρούσα προγραμματική περίοδο που δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα. Μιλάμε για περίπου 50 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά, αλλά οι ιδέες, τα έργα, οι επενδύσεις, που μπορούν να τα απορροφήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε γνωστό ότι «τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουμε μια πολύ συνεκτική προσέγγιση μιλώντας με την κυβέρνηση, με τις τοπικές αρχές και όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους για να αναπτύξουμε ιδέες». Ένα από τα βασικά προβλήματα, συμπλήρωσε, είναι να καταλήξουμε με ώριμα έργα τα οποία να είναι χρηματοδοτήσιμα για αρκετό καιρό και υπογράμμισε την ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία των έργων, αποφυγή της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων.

Αποτυπώνοντας το πλαίσιο που επικεντρώνεται η Κομισιόν, είπε πως εστιάζει στην πράσινη ατζέντα και στην ψηφιοποίηση. «Η πανδημία έδειξε ότι απαιτούνται επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς. Αυτά τα δύο στοιχεία θέλουμε να δούμε και στο σχέδιο Ανάκαμψης και στο ταμείο Συνοχής» είπε και προέταξε παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης του υγειονομικού τομέα λόγω της πανδημίας.

Σπ. Σπυρίδων: Πολύ σημαντικός ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην αυτοδιοίκηση

«Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και οι Περιφέρειες έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια ισόρροπη ανάπτυξη και να επέλθει και στη χώρα μας η εδαφική, οικονομική, κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Μιλώντας στο 3ο Digital Dialogue, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Regional Growth Conference, ο κ. Σπυρίδων αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι είναι ο τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος κυρίως των δήμων, αλλά και των Περιφερειών.

Επίσης, ανακοίνωσε πως η ΕΕΤΑΑ θα συγκροτήσει μια μεγάλη τεχνική υπηρεσία και δύο μητρώα μηχανικών για να στηρίξει τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες.

Εν συνεχεία υπογράμμισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην αυτοδιοίκηση. Σε σχέση με τον βηματισμό που είχε η χώρα μας στο παρελθόν, σήμερα έχει κάνει άλματα και αυτό ενθαρρύνει όλους μας, ανέφερε και τόνισε πως μετασχηματίζοντας ψηφιακά τις διάφορες δράσεις σε επίπεδο αυτοδιοίκησης υπάρχει μείωση γραφειοκρατίας και επιτάχυνση της αποτελεσματικότητας. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που στο κράτος είναι ορατός, έχει ξεκινήσει να γίνεται ορατός και στην αυτοδιοίκηση και σε λίγο θα είναι εμφανής στις διαδικασίες των ίδιων δομές των Περιφερειών και δήμων και της συναλλαγής του πολίτη με τον δήμο και την Περιφέρεια» υπογράμμισε.

Digital Dialogues από το Regional Growth Conference

Οι ψηφιακοί διάλογοι Digital Dialogues διοργανώνεται από το Regional Growth Conference (Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης), που πραγματοποιείται από το 2013 και αποτελεί μια δημόσια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνητικών, περιφερειακών, πανεπιστημιακών και επιχειρηματικών εκπροσώπων, που πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ενσωματώσουν ταχύτατα τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και να μάθουν από τις καλές πρακτικές που υλοποιούνται στα κράτη-μέλη και σε άλλες Περιφέρειες.

Παράλληλα, φέρνει σε επαφή τους εκπροσώπους των παραπάνω χώρων, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές, και να καταλήξουν σε συνεργασίες που ωφελούν την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα και την κοινή γνώση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπερνούν τον προϋπολογισμό οι αιτήσεις μικρών επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ

Στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης και Αττικής δε θα αξιολογούνται οι υποβληθείσες αιτήσεις που υπερβαίνουν ήδη τον διαθέσιμο ανά κατηγορία περιφέρειας προϋπολογισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Κερδίσαμε ένα χρόνο στο ΕΣΠΑ, ποια είναι τα άμεσα κέρδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως σειρά παίρνει το ΕΠΑΝΕΚ και θα μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα από το νέο ΕΣΠΑ τα 680 εκατ. ευρώ που έχει δώσει για την εστίαση και τον τουρισμό.
adonis, georgiadis, ypourgeio anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Κατά 38% περισσότεροι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Αττική

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε ότι αλλάζει ο Βόρειος Τομέας και οι γειτονιές των δήμων του μέσα από μεγάλες και μικρές δημόσιες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί.