ΓΔ: 1448.52 0.11% Τζίρος: 0.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:31:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πιέζουν το ΤΑΙΠΕΔ για παράταση «μνηστήρες» της Εγνατίας Οδού

Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών λήγει στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά προς το παρόν το Ταμείο εμφανίζεται απρόθυμο να συζητήσει μια παράταση.

Παρά τις σοβαρές πιέσεις που ασκούνται ώστε να υπάρξει νέα παράταση για την κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την Εγνατία Οδό, στο ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζονται – μέχρι στιγμής – αποφασισμένοι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Το επιχείρημα στελεχών του Ταμείου είναι πως η προεπιλογή των επτά υποψηφίων έχει γίνει πριν από 2,5 χρόνια και είχαν περιθώριο προετοιμασίας. Ακόμα και αν τελικά υπάρξει παράταση θα είναι λίγων ημερών λένε ορισμένοι.

Το σίγουρο είναι πως ορισμένοι ξένοι και εγχώριοι όμιλοι δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι ή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βασικά στοιχεία που πρέπει να ενσωματωθούν στις προσφορές τους. Αυτοί οι όμιλοι θα δυσκολευτούν ακόμα και στην περίπτωση μικρής παράτασης, σύμφωνα με ανθρώπους που ασχολούνται με το διαγωνισμό. Χθες είχε διοικητικό συμβούλιο το ΤΑΙΠΕΔ  και η τυχόν παράταση δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, χωρίς να είναι γνωστό αν συζητήθηκε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Στον κατασκευαστικό κλάδο γνωρίζουν εδώ και μήνες πως μέχρι πρόσφατα τέσσερις από τους επτά υποψηφίους ήταν οι περισσότερο κινητικοί. Η κοινοπραξία Roadis Transportation Holding S.L.U. – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η κοινοπραξία Sichuan Communications Investment Group C. Ltd – Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου), η κοινοπραξία Vinci Highways S.A.S. – Vinci Concessions S.A.S. – Mytilineos και το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects S.A. 

Το Business Daily έχει ήδη αναφέρεται πως δεν είναι σίγουρη η κατάθεση οικονομικής προσφοράς από την ιταλική ANAS International Enterprise S.p.A. που ανήκει στον όμιλο Ferrovie dello Stato Italiane, βασικό μέτοχο των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. Οι Ιταλοί αγόρασαν τις δύο τελευταίες μέσω διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ. Το ίδιο ισχύει και για τον αυστραλιανό όμιλο επενδύσεων Macquarie, που διεκδικεί την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού μέσω της Freyja Holdings SARL. Αλλά και η ελληνικών συμφερόντων ΔΙΟΛΚΟΣ Κατασκευαστική θα ήταν έκπληξη αν κατεβάσει προσφορά απέναντι στους ισχυρούς του κλάδου. Η ΔΙΟΛΚΟΣ ανήκει, πάντως, σε έναν ισχυρό όμιλο, την Ravago, με σοβαρή παρουσία στην παραγωγή και διανομή πολυμερών χημικών προϊόντων σε Ευρώπη και όχι μόνο.

Το αντικείμενο της παραχώρησης είναι ο βασικός άξονας μαζί με τρεις κάθετους άξονες. Δηλαδή ο βασικός άξονας από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου μήκους 658  χλμ. και οι κάθετοι άξονες Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα-Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας με μήκος και οι τρεις 225 χλμ.  

Στην τελευταία έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνονται οι εκκρεμότητες για την προώθηση του διαγωνισμού. Αναφέρεται πως στις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε η λειτουργία μεγάλου αριθμού πλευρικών σταθμών διοδίων και πως μέχρι την υποβολή των προσφορών θα λειτουργήσουν και οι πρόσθετοι σταθμοί. Στην έκθεση τονίζεται ότι το υπουργείο Υποδομών έχει δεσμευτεί πως όλοι οι σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός παραχώρησης και υπογραφεί η σύμβαση. Οι κοινοτικές υπηρεσίες καταλήγουν πως το τελευταίο δίμηνο υπάρχει σημαντική πρόοδος και σε άλλα ζητήματα όπως η αδειοδότηση των υπολοίπων 14 σηράγγων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί βγαίνει προς πώληση η Αττική Οδός χωρίς τις τρεις επεκτάσεις

«Κλείδωσε» η απόφαση της κυβέρνησης να μην περιληφθούν στη σύμβαση παραχώρησης που θα βγει σε διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ οι υποχρεώσεις κατασκευής επεκτάσεων σε Λαύριο, Ραφήνα, Λ. Βουλιαγμένης. Στόχος το υψηλό τίμημα, ακόμη και 2 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαίνεται ο «εμφύλιος» του υπ. Υποδομών με το ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό

«Σέρνονται» οι διαδικασίες την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και τα μεγάλα έργα επεκτάσεων, καθώς στην κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν έχει τον τελευταίο λόγο το ΤΑΙΠΕΔ ή το υπουργείο Υποδομών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βγήκαν μαχαίρια» στην κυβέρνηση για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Εντάσεις στο παρασκήνιο, καθώς το υπουργείο Υποδομών επιχειρεί να «ψαλιδίσει» τις αρμοδιότητες της νέας Μονάδας Προετοιμασίας Έργων που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς να λειτουργήσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα οι προσφορές για την Εγνατία, αίνιγμα οι υποψηφιότητες

Δυόμιση χρόνια μετά την προεπιλογή επτά κοινοπραξιών υποβάλλονται οι οικονομικές προσφορές και είναι άγνωστο πόσοι υποψήφιοι θα εμφανιστούν στη διεκδίκηση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγνατία Οδός: Ο διαγωνισμός προχωρά, αλλά θα γίνει... αγνώριστος

Το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει ότι ο διαγωνισμός για την Εγνατία δεν θα προκηρυχθεί εκ νέου, παρότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τα πάντα. Επτά κοινοπραξίες σε αναμονή, κρίσιμος ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.