Φώτο: Shutterstock

Επιστρεπτέα προκαβολή Νο5: Ποιες είναι οι δύο μεγάλες αλλαγές

Με βάση περίοδο τεσσάρων μηνών θα υπολογιστούν τα ποσά της ενίσχυσης, ενώ θα αφαιρούνται όσα έχουν λάβει οι δικαιούχοι από τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος.

Ραντεβού τον Ιανουάριο για το νέο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που στροβιλίζονται στη δίνη της πανδημίας. Την ίδια ώρα, προχωρά σε αλλαγές στα κριτήρια για την ένταξη στην επιστρεπτέα 5 με τη διεύρυνση της χρονικής περιόδου που θα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό των ζημιών στο τζίρο από την κρίση.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, με τις αιτήσεις να αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι κάνουν αίτηση στην επόμενη φάση δεν θα εισπράττουν το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα αλλά το ποσό που θα προκύπτει μετά την αφαίρεση της ενίσχυσης που έχει ήδη καταβληθεί στο πλαίσιο της 4ης φάσης.

Όσον αφορά στα κριτήρια, θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος των επιχειρήσεων των τελευταίων τεσσάρων μηνών του έτους. Δηλαδή ο νέος κύκλος θα προσθέτει στους δύο μήνες του 4ου κύκλου τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, ώστε να υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα για το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με την καταγραφή της πτώσης του τζίρου για όλη την περίοδο του lockdown. Το 50% του δανείου προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Πρωτοφανές ενδιαφέρον

Στο μεταξύ η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 «τίναξε τη μπάνκα στον αέρα» καθώς πάνω από 448.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν τα φθηνά κρατικά δάνεια, το 50% των οποίων χαρίζεται στους δικαιούχους. Στην πρώτη γραμμή της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή οι οποίοι πλήττονται από την κρίση της πανδημίας και για πρώτη φορά είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έλαβαν ή θα λάβουν τις επόμενες ημέρες ένα χριστουγεννιάτικο δώρο 1.000 ευρώ, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή ανεξάρτητα εάν είχαν μείωση τζίρου στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου θα δουν στο τραπεζικό τους λογαριασμό το ποσό των 2.000 ευρώ. Με τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής οι περισσότεροι κλείνουν «τρύπες» στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ, αφού για οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ δεν έχει ανασταλεί η πληρωμή τους.

Συνολικά στον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής  συμμετείχαν 448.203 επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό που θα πέσει στην αγορά να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ και να είναι το μεγαλύτερο από όλους τους κύκλους.

Ήδη έχουν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις ενώ συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αυτή την εβδομάδα και την επόμενη θα ακολουθήσει, κατόπιν ελέγχου, η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους εναπομείναντες δικαιούχους. To 50% του κρατικού δανείου είναι επιδότηση, δηλαδή δεν θα επιστραφεί στο κράτος. Το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί στο δημόσιο σε 40 μηνιαίες δόσεις που θα τρέχουν από τον Ιανουάριο του 2022 και  θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο 0,74%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Νέα κονδύλια 600 - 700 εκατ. ευρώ

Εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα τα κονδύλια που είχε δεσμεύσει το υπ. Οικονομικών και αναμένεται να τα αυξήσει σημαντικά για να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη ζήτηση για φθηνά δάνεια, οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 147.500

Ως τις 28 Σεπτεμβρίου παρατάθηκε η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για επιστρεπτέα προκαταβολή. Έρχεται και ο τέταρτος κύκλος με ποσό 640 εκατ. ευρώ, θα καλύψει και όσες εταιρείες έχουν πληγεί από τον Ιανό.