ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επιστρεπτέα προκαβολή Νο5: Ποιες είναι οι δύο μεγάλες αλλαγές

Με βάση περίοδο τεσσάρων μηνών θα υπολογιστούν τα ποσά της ενίσχυσης, ενώ θα αφαιρούνται όσα έχουν λάβει οι δικαιούχοι από τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος.

Ραντεβού τον Ιανουάριο για το νέο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που στροβιλίζονται στη δίνη της πανδημίας. Την ίδια ώρα, προχωρά σε αλλαγές στα κριτήρια για την ένταξη στην επιστρεπτέα 5 με τη διεύρυνση της χρονικής περιόδου που θα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό των ζημιών στο τζίρο από την κρίση.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, με τις αιτήσεις να αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι κάνουν αίτηση στην επόμενη φάση δεν θα εισπράττουν το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα αλλά το ποσό που θα προκύπτει μετά την αφαίρεση της ενίσχυσης που έχει ήδη καταβληθεί στο πλαίσιο της 4ης φάσης.

Όσον αφορά στα κριτήρια, θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος των επιχειρήσεων των τελευταίων τεσσάρων μηνών του έτους. Δηλαδή ο νέος κύκλος θα προσθέτει στους δύο μήνες του 4ου κύκλου τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, ώστε να υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα για το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με την καταγραφή της πτώσης του τζίρου για όλη την περίοδο του lockdown. Το 50% του δανείου προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Πρωτοφανές ενδιαφέρον

Στο μεταξύ η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 «τίναξε τη μπάνκα στον αέρα» καθώς πάνω από 448.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν τα φθηνά κρατικά δάνεια, το 50% των οποίων χαρίζεται στους δικαιούχους. Στην πρώτη γραμμή της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή οι οποίοι πλήττονται από την κρίση της πανδημίας και για πρώτη φορά είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έλαβαν ή θα λάβουν τις επόμενες ημέρες ένα χριστουγεννιάτικο δώρο 1.000 ευρώ, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή ανεξάρτητα εάν είχαν μείωση τζίρου στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου θα δουν στο τραπεζικό τους λογαριασμό το ποσό των 2.000 ευρώ. Με τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής οι περισσότεροι κλείνουν «τρύπες» στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ, αφού για οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ δεν έχει ανασταλεί η πληρωμή τους.

Συνολικά στον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής  συμμετείχαν 448.203 επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό που θα πέσει στην αγορά να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ και να είναι το μεγαλύτερο από όλους τους κύκλους.

Ήδη έχουν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις ενώ συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αυτή την εβδομάδα και την επόμενη θα ακολουθήσει, κατόπιν ελέγχου, η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους εναπομείναντες δικαιούχους. To 50% του κρατικού δανείου είναι επιδότηση, δηλαδή δεν θα επιστραφεί στο κράτος. Το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί στο δημόσιο σε 40 μηνιαίες δόσεις που θα τρέχουν από τον Ιανουάριο του 2022 και  θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο 0,74%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

clickaway-emporio-katastimata-magazia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα έχουν «κούρεμα» ενοικίων τον Μάιο

Πλήρη απαλλαγή θα έχουν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και όσες κλείνουν λόγω περιοριστικών μέτρων. Τέλος η έκπτωση 40% αν δεν υπάρχει διακοπή λειτουργίας.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά της νέας Επιστρεπτέας: Κονδύλια 1 δισ. για επανεκκίνηση

Μέσα στον Απρίλιο η εκταμίευση με κριτήριο την πτώση τζίρου για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου τουλάχιστον κατά 20%. Έμφαση σε λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμό. Ποια θα είναι τα ποσά της ενίσχυσης.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πακέτο με οκτώ μέτρα στήριξης για την παράταση του lockdown

Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα: επεκτείνονται τα γνωστά μέτρα και προστίθεται ειδικό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις της εστίασης. Στα 25 δισ. ο «λογαριασμός» των παρεμβάσεων της διετίας 2020 - 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξι φοροελαφρύνσεις σε τρεις δόσεις: Τι σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Αποφάσεις τον Απρίλιο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια, μέχρι τον Ιούλιο για προκαταβολή φόρου και τέλος επιτηδεύματος και τον Οκτώβριο για εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές.