ΓΔ: 875.44 -0.15% Τζίρος: 107.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλη πτώση στις τιμές ρεύματος, δεν θα παρέμβει το υπουργείο

Σχεδόν κατά 50% έπεσαν οι τιμές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και πλέον το υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί να παρέμβει για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις.

Η πτώση των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης φαίνεται ότι οδηγεί σε αποκλιμάκωση της ένταση που είχαν προκαλέσει οι δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του target model, υποχρεώνοντας το υπουργείο και τη ΡΑΕ να παρέμβουν την περασμένη εβδομάδα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί την τάση αυτή με συγκρατημένη αισιοδομία για περιορισμό των στρεβλώσεων και εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί να παρέμβει περαιτέρω για να αποφευχθούν αυξήσεις που θα περνούσαν στους καταναλωτές.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν στο Business Daily ότι οι τιμές στην στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας (Day Ahead Market), που είχαν φτάσει την περασμένη εβδομάδα έως και 90 ευρώ η μεγαβατώρα, έπεσαν σχεδόν 50%. Ειδικότερα, το Σαββατοκύριακο υποχώρησε γύρω στα 50 ευρώ και σήμερα διαμορφώνονται στα 53,69 ευρώ η μεγαβατώρα. Οπότε το υπουργείο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και για την ώρα δε θα χρειαστεί να προβεί σε καμία κίνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε τις εταιρείες ότι δεν λειτουργούν δεοντολογικά.  Όπως υποστηρίζουν οι κύκλοι αυτοί, το υπουργείο θεωρεί ότι οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται ορισμένες προβλέψεις των κανονισμών -που πάντως υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- για να ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές.  Για τον λόγο αυτό και ο υπουργός ζήτησε από όσους το κάνουν να ακούσουν το μήνυμα της κυβέρνησης, διαφορετικά το υπουργείο θα αντιδράσει.

Μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων, από την έναρξη του target model φαίνεται ότι το κόστος στην αγορά εξισορρόπησης σχεδόν τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς. Τα τιμολόγια στη μέση τάση έχουν ήδη κινούνται ανοδικά, ενώ στην χαμηλή ορισμένοι προμηθευτές αναπροσαρμόζουν τις ρήτρες, προκειμένου να συμπεριλάβουν τα αυξημένα τους κόστη.

Mε χθεσινή του δήλωση ο Κ. Χατζηδάκης είχε αποκλείσει τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος προειδοποιώντας για παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, είπε ότι «είναι νωρίς να μιλήσουμε για αυξήσεις» και ξεκαθάρισε ότι το «υπουργείο δεν θα μείνει απαθές». «Είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι το target model θα περάσει παιδικές ασθένειες στο ξεκίνημα του όπως έγινε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος αυτή την ώρα, να ενσπείρουμε τον πανικό. Δεν υπάρχει και κανένας λόγος για εμάς, να εφησυχάζουμε. Το παρακολουθούμε στενά και θα δράσουμε άμεσα, σύμφωνα άλλωστε με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους καταναλωτές και συνολικά στους Έλληνες πολίτες. Ωστόσο το υπουργείο ζητάει από όλους τους παράγοντες της αγοράς τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα» σημείωσε

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η ΡΑΕ έχει ήδη παρέμβει αλλά το ίδιο σκοπεύσει να κάνει και το υπουργείο. «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς τις δυσλειτουργίες. Στόχος όλων πρέπει να είναι το target model να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών όπως έγινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε ο υπουργός που ανέφερε ότι ήδη η γενική γραμματέας κ. Σδούκου είχε ένα πρώτο κύκλο επαφών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για «αλμυρή» εγγύηση στα έργα ΑΠΕ

Πηγές του υπουργείου Ενέργειας τονίζουν ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση για επιβολή εγγύησης 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ στις αιτήσεις για μικρά έργα ΑΠΕ που έχουν προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στον ΑΔΜΗΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το target model, η αγορά εξισορρόπησης και το έμφραγμα στην αγορά του ηλ. ρεύματος

Νέα διαβούλευση από την ΡΑΕ για την εξεύρεση λύσης που θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις εταιριών - φορέων για το πως θα επιλυθούν οι δυσλειτουργίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στοπ» στις αυξήσεις του ρεύματος με επιβολή πλαφόν από τη ΡΑΕ

Σε ισχύ τίθεται άμεσα το ανώτατο όριο τιμών στην αγορά Εξισορρόπησης, όπου είχαν παρατηρηθεί μεγάλες στρεβλώσεις από τις αρχές Νοεμβρίου, με συνέπεια να περάσουν αυξήσεις και σε καταναλωτές.
Κωστής Χατζηδάκης- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάσταση συναγερμού για το ρεύμα και νέο τελεσίγραφο Χατζηδάκη

Δεν θα γίνουν ανεκτά παιχνίδια με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, προειδοποιεί ο Κ. Χατζηδάκης, καθώς οι υψηλές τιμές από τους παραγωγούς ενέργειας δημιουργούν κίνδυνο «φουσκωμένων» λογαριασμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνηση καταναλωτών για «καθαρούς» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Κάθε λογαριασμός για ρεύμα περιλαμβάνει δέκα χρεώσεις, εκ των οποίων οι επτά είναι εντελώς άσχετες με την κατανάλωση ρεύματος και η ΕΚΠΟΙΖΩ ανέλαβε πρωτοβουλία για να μείνουν μόνο οι τρεις.
viomixania-energeia-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για... ηλεκτροσόκ στις βιομηχανίες: Η διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ

Ανυποχώρητη η ΔΕΗ στις απαιτήσεις της για αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ οι σχετικές διαπραγματεύσεις άτυπα παρατείνονται για τρεις μήνες. «Χαράτσι» και μάλιστα με αναδρομική ισχύ φοβούνται οι βιομηχανίες.