ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλη πτώση στις τιμές ρεύματος, δεν θα παρέμβει το υπουργείο

Σχεδόν κατά 50% έπεσαν οι τιμές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και πλέον το υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί να παρέμβει για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις.

Η πτώση των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης φαίνεται ότι οδηγεί σε αποκλιμάκωση της ένταση που είχαν προκαλέσει οι δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του target model, υποχρεώνοντας το υπουργείο και τη ΡΑΕ να παρέμβουν την περασμένη εβδομάδα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί την τάση αυτή με συγκρατημένη αισιοδομία για περιορισμό των στρεβλώσεων και εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί να παρέμβει περαιτέρω για να αποφευχθούν αυξήσεις που θα περνούσαν στους καταναλωτές.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν στο Business Daily ότι οι τιμές στην στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας (Day Ahead Market), που είχαν φτάσει την περασμένη εβδομάδα έως και 90 ευρώ η μεγαβατώρα, έπεσαν σχεδόν 50%. Ειδικότερα, το Σαββατοκύριακο υποχώρησε γύρω στα 50 ευρώ και σήμερα διαμορφώνονται στα 53,69 ευρώ η μεγαβατώρα. Οπότε το υπουργείο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και για την ώρα δε θα χρειαστεί να προβεί σε καμία κίνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε τις εταιρείες ότι δεν λειτουργούν δεοντολογικά.  Όπως υποστηρίζουν οι κύκλοι αυτοί, το υπουργείο θεωρεί ότι οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται ορισμένες προβλέψεις των κανονισμών -που πάντως υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- για να ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές.  Για τον λόγο αυτό και ο υπουργός ζήτησε από όσους το κάνουν να ακούσουν το μήνυμα της κυβέρνησης, διαφορετικά το υπουργείο θα αντιδράσει.

Μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων, από την έναρξη του target model φαίνεται ότι το κόστος στην αγορά εξισορρόπησης σχεδόν τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς. Τα τιμολόγια στη μέση τάση έχουν ήδη κινούνται ανοδικά, ενώ στην χαμηλή ορισμένοι προμηθευτές αναπροσαρμόζουν τις ρήτρες, προκειμένου να συμπεριλάβουν τα αυξημένα τους κόστη.

Mε χθεσινή του δήλωση ο Κ. Χατζηδάκης είχε αποκλείσει τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος προειδοποιώντας για παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, είπε ότι «είναι νωρίς να μιλήσουμε για αυξήσεις» και ξεκαθάρισε ότι το «υπουργείο δεν θα μείνει απαθές». «Είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι το target model θα περάσει παιδικές ασθένειες στο ξεκίνημα του όπως έγινε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος αυτή την ώρα, να ενσπείρουμε τον πανικό. Δεν υπάρχει και κανένας λόγος για εμάς, να εφησυχάζουμε. Το παρακολουθούμε στενά και θα δράσουμε άμεσα, σύμφωνα άλλωστε με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους καταναλωτές και συνολικά στους Έλληνες πολίτες. Ωστόσο το υπουργείο ζητάει από όλους τους παράγοντες της αγοράς τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα» σημείωσε

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η ΡΑΕ έχει ήδη παρέμβει αλλά το ίδιο σκοπεύσει να κάνει και το υπουργείο. «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς τις δυσλειτουργίες. Στόχος όλων πρέπει να είναι το target model να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών όπως έγινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε ο υπουργός που ανέφερε ότι ήδη η γενική γραμματέας κ. Σδούκου είχε ένα πρώτο κύκλο επαφών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει το «κούρεμα» άνω του 50% στη λιανική τιμή του ρεύματος

Ενεργοποιείται τον Ιούλιο το νέο σύστημα για την αγορά ενέργειας που θα «κόβει» τα υπερκέρδη των παραγωγών και θα αξιοποιούνται για την επιδότηση των καταναλωτών. Στόχος, να πέσει η τιμή λιανικής από 0,23 στα 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «βροχή» προστίμων από ΡΑΕ για μονομερείς αλλαγές συμβάσεων

Καταχρηστικές οι περισσότερες μονομερείς αλλαγές τιμολογίων από σταθερά σε κυμαινόμενα, όπως διαπίστωσε η Ρυθμιστική Αρχή με τους ελέγχους της. Αρχίζει ακροάσεις για την επιβολή κυρώσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Φτωχή» συγκομιδή εσόδων από το ειδικό τέλος στα υπερέσοδα

Ανοίγει τα χαρτιά του αύριο στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ για τα υπερέσοδα της ενεργειακής κρίσης. Οι εισπράξεις του Δημοσίου από το ειδικό τέλος δεν αναμένεται να καλύψουν πάνω από 10% του κόστους των τελευταίων μέτρων στήριξης.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ αντοχής στην αγορά του ρεύματος με 1.000 αποκοπές την ημέρα

Ανησυχητική αύξηση από τον Απρίλιο στον αριθμό των νοικοκυριών όπου κόβεται το ρεύμα με εντολές των παρόχων στον ΔΕΔΔΗΕ. Φόβοι ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο αρνητικού ρεκόρ του 2012. Πόσο μειώνουν τις επιβαρύνσεις οι επιδοτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Καταναλωτές στα δικαστήρια για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ενώσεις όπως το ΙΝΚΑ και η ΕΚΠΟΙΖΩ αμφισβητούν με συλλογικές αγωγές τη ρήτρα αναπροσαρμογής που «φουσκώνει» τους λογαριασμούς. Τι απαντούν οι εταιρείες προμήθειας. Στις 18 Μαΐου συζητείται η πρώτη αγωγή.
energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξηλώνεται» το Χρηματιστήριο Ενέργειας, έρχονται οι διμερείς συμφωνίες

Υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης, η ΡΑΕ εξετάζει την αύξηση των διμερών συμβολαίων για το ρεύμα, ώστε να μειωθεί η έκθεση των καταναλωτών στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις των τιμών.