ΓΔ: 896.86 0.19% Τζίρος: 5.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vat

«Κούρεμα» στα μέτρα στήριξης: Δεν αναστέλλεται ο ΦΠΑ

Για τον Δεκέμβριο δεν θα ισχύσει το μέτρο της διευκόλυνσης για πληρωμή του ΦΠΑ μετά τον Μάιο 2021. Σοβαρά ρίσκα δημιουργεί το «πάγωμα» για το 2021 οφειλών στην εφορία 5,25 δισ. και εισφορών 700 εκατ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την τρύπα στα κρατικά ταμεία, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «κούρεψε» τα μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο, εξαιρώντας από το πακέτο των φορολογικών διευκολύνσεων τις βεβαιωμένες οφειλές από ΦΠΑ.

Επισημαίνεται ότι, μέχρι και τον Νοέμβριο, οι πληττόμενες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα πληρωμής του ΦΠΑ μετά τον Μάιο του 2021 στη βάση της νέας ρύθμισης σε 12 - 24 δόσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αναστολή της πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο για τον Δεκέμβριο ισχύει μόνο για ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ενώ χρήση του μέτρου μπορούν να κάνουν μόνο οι εταιρίες που έχουν κλείσει με κρατική εντολή (επιχειρήσεις από τους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης και της ψυχαγωγίας).

Πάντως, τα χρέη λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας με τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος και να βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας. Ο κίνδυνος να υπάρξει στην αγορά κύμα λουκέτων λόγω στενότητας και αδυναμίας εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων θέτει στο τραπέζι το σενάριο το οποίο προτάσσεται ως αναγκαίο από διάφορους φορείς και οργανώσεις για μία νέα ρύθμιση 120 δόσεων, που θα καλύψει όλα τα κορονοχρέη και θα είναι για τις επιχειρήσεις «ανάσα ζωής» .                        

Οι συσσωρευμένες οφειλές

Για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης ανέφερε χθες ότι από τις αναστολές που εφαρμόστηκαν λόγω της κρίσης έχει συσσωρευτεί ένα ποσό οφειλών ύψους 5,25 δισ. ευρώ πλέον των 700 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές, που θα πρέπει να πληρωθούν το 2021.

«Ο βασικός προβληματισμός μας είναι αν κάποιες επιχειρήσεις δεν αντέξουν και αναστείλουν τη λειτουργία τους τον επόμενο χρόνο ή λόγω συσσώρευσης οφειλών δεν μπορέσουν  αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν», επεσήμανε ο κ. Κουτεντάκης. Ο ίδιος, πάντως, δεν είναι αρνητικός σε μια ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης, όχι όμως για να αλλοιωθεί η κουλτούρα πληρωμών αλλά για να μπορέσουν όσοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να διευκολυνθούν στην εξόφληση των οφειλών τους.

Πέρα από τους κινδύνους, στην τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο χαρακτηρίζει θετική τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας λόγω της έλευσης των εμβολίων και της εισροής των κονδυλίων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης. Υπογραμμίζει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν βραχυχρόνια διαχειρίσιμες, λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλαν τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δημοσιονομική εικόνα παραμένει προβληματική.     

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έμφραγμα» στις φορολογικές δηλώσεις, ποια παράταση εξετάζεται

Έχουν υποβληθεί λιγότερες από τις μισές δηλώσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Καθυστερούν οι βεβαιώσεις αποδοχών σε εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή. Παράταση τουλάχιστον ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις φοροελαφρύνσεις στο τραπέζι της συζήτησης με τους Θεσμούς

Τουλάχιστον 60 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, αναβίωση ρυθμίσεων σε 100 - 120 δόσεις και μονιμοποίηση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ προβλέπει το σχέδιο του υπ. Οικονομικών που περιμένει έγκριση των Θεσμών.
vat
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ θα συζητηθεί με τους Θεσμούς

Μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τα εισιτήρια, το τουριστικό πακέτο, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο και τα θέατρα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέφυγε από κάθε πρόβλεψη το κόστος των μέτρων στήριξης για το 2021

Στα 8,3 δισ. ευρώ η πρόσθετη επιβάρυνση του προϋπολογισμού για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, εκτοξεύεται κοντά στο 10% το έλλειμμα. Ποια είναι τα 10 μέτρα στήριξης που θα συνεχιστούν.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί έμειναν έξω από το Μεσοπρόθεσμο οι μόνιμες φοροελαφρύνσεις

Υπό την αίρεση της εξασφάλισης του απαιτούμενου δημοσιονομικού χώρου βρίσκονται τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης. Η κυβέρνηση περιμένει και τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2023.