ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vat

«Κούρεμα» στα μέτρα στήριξης: Δεν αναστέλλεται ο ΦΠΑ

Για τον Δεκέμβριο δεν θα ισχύσει το μέτρο της διευκόλυνσης για πληρωμή του ΦΠΑ μετά τον Μάιο 2021. Σοβαρά ρίσκα δημιουργεί το «πάγωμα» για το 2021 οφειλών στην εφορία 5,25 δισ. και εισφορών 700 εκατ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την τρύπα στα κρατικά ταμεία, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «κούρεψε» τα μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο, εξαιρώντας από το πακέτο των φορολογικών διευκολύνσεων τις βεβαιωμένες οφειλές από ΦΠΑ.

Επισημαίνεται ότι, μέχρι και τον Νοέμβριο, οι πληττόμενες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα πληρωμής του ΦΠΑ μετά τον Μάιο του 2021 στη βάση της νέας ρύθμισης σε 12 - 24 δόσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αναστολή της πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο για τον Δεκέμβριο ισχύει μόνο για ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ενώ χρήση του μέτρου μπορούν να κάνουν μόνο οι εταιρίες που έχουν κλείσει με κρατική εντολή (επιχειρήσεις από τους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης και της ψυχαγωγίας).

Πάντως, τα χρέη λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας με τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος και να βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας. Ο κίνδυνος να υπάρξει στην αγορά κύμα λουκέτων λόγω στενότητας και αδυναμίας εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων θέτει στο τραπέζι το σενάριο το οποίο προτάσσεται ως αναγκαίο από διάφορους φορείς και οργανώσεις για μία νέα ρύθμιση 120 δόσεων, που θα καλύψει όλα τα κορονοχρέη και θα είναι για τις επιχειρήσεις «ανάσα ζωής» .                        

Οι συσσωρευμένες οφειλές

Για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης ανέφερε χθες ότι από τις αναστολές που εφαρμόστηκαν λόγω της κρίσης έχει συσσωρευτεί ένα ποσό οφειλών ύψους 5,25 δισ. ευρώ πλέον των 700 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές, που θα πρέπει να πληρωθούν το 2021.

«Ο βασικός προβληματισμός μας είναι αν κάποιες επιχειρήσεις δεν αντέξουν και αναστείλουν τη λειτουργία τους τον επόμενο χρόνο ή λόγω συσσώρευσης οφειλών δεν μπορέσουν  αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν», επεσήμανε ο κ. Κουτεντάκης. Ο ίδιος, πάντως, δεν είναι αρνητικός σε μια ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης, όχι όμως για να αλλοιωθεί η κουλτούρα πληρωμών αλλά για να μπορέσουν όσοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να διευκολυνθούν στην εξόφληση των οφειλών τους.

Πέρα από τους κινδύνους, στην τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο χαρακτηρίζει θετική τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας λόγω της έλευσης των εμβολίων και της εισροής των κονδυλίων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης. Υπογραμμίζει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν βραχυχρόνια διαχειρίσιμες, λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλαν τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δημοσιονομική εικόνα παραμένει προβληματική.     

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος ακατάσχετος λογαριασμός έρχεται με καθυστέρηση τεσσάρων ετών

Οι φορολογούμενοι θα «χτίζουν» αυξημένο ακατάσχετο βάσει ρύθμισης του 2019 που ενεργοποιείται τώρα. Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου, πώς θα γίνουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΠΑ: Σε ποιες κατηγορίες θα μείνουν χαμηλά οι συντελεστές και το 2022

Καφές, εισιτήρια και τουριστικό πακέτο θα διατηρηθούν και φέτος σε μειωμένο συντελεστή, ενώ το οικονομικό επιτελείο αποκλείει αλλαγές στα είδη διατροφής. Δεν αλλάζουν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα.
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωρινό «ψαλίδισμα» ΦΠΑ σε τρόφιμα για να «φρενάρει» η ακρίβεια

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλούν οι επερχόμενες ανατιμήσεις έως 20% σε βασικά είδη. Εξετάζεται η επιλεκτική μείωση του ΦΠΑ για μικρή χρονική περίοδο, αλλά όχι και των φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τονωτική ένεση στην αγορά ακινήτων: «Παγώνει» ο ΦΠΑ ως το τέλος 2024

Για δύο ακόμη χρόνια σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς, την ώρα που παρατηρείται ισχυρή ανάκαμψη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. Παράταση για τις μεταβιβάσεις με τις παλιές αντικειμενικές τιμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρία ως το τέλος 2023 για μείωση προσαυξήσεων και δόσεις στην εφορία

Παρατείνεται η λειτουργία της Επιτροπής για την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών, μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων έως 75% και ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.