ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πίστωση 326 εκατ. σε δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής

Αφορά 25.323 δικαιούχους του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ από την έναρξη του εν λόγω κύκλου του μέτρου έχουν δοθεί 2,16 δισ. ευρώ.

Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 25.323 δικαιούχων του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ποσό συνολικού ύψους 362 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση θα ανέλθει σε 444.170, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 2,16 δισ. ευρώ, σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων.

Η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 στους, λίγους, εναπομένοντες δικαιούχους θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.

Συνολικά, η στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω των τεσσάρων κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος, θα διαμορφωθεί στα 5,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, αποδεικνύοντας, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, ότι το συγκεκριμένο εργαλείο πέτυχε τον στόχο του, να ενισχύσει με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές και τις μικρομεσαίες.

Νωρίτερα είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ απόφαση του ΥΠΟΙΚ μέσω της οποίας αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ παράλληλα αίρεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να ανακοινώνουν το ύψος του τζίρου τους για Νοέμβριο και Δεκέμβριο στο πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα, χωρίς να ανακοινώνεται παράλληλα νέα προθεσμία. 

Πιο συγκεκριμένα και βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν «η  υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 281/13.11.2020 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020» (Β'5047), όπως ισχύει τροποποιείται ως εξής:

1. Η παρ. 1 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής: «Με την παρούσα απόφαση θεσπίζεται καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 (COVID-19) για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται συνολικά σε δύο δισεκατομμύρια διακόσια εκατομμύρια (2.200.000.000) ευρώ».

2. Η παρ. 8 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής: «8. Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση. Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.»

Η παράγραφος 8 η οποία αντικαταστάθηκε είχε ως ακολούθως: 8. Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, από την τρίτη (3η) μέχρι τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πιο χαλαροί όροι επιστροφής των ενισχύσεων

Το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει υπουργική απόφαση για παράταση στην επιστροφή και στην υποβολή δικαιολογητικών, ενώ θα επιτραπούν μικρές αποκλίσεις στη διατήρηση απασχολούμενου προσωπικού.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να δοθεί λύση για τις επιστρεπτέες προκαταβολές ζητούν οι βιοτέχνες

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε επιστολή της τονίζει πως έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά την ειδοποίηση για επιστροφή του συνόλου εφάπαξ.