ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia-foroi-enfia-efka-fpa
Φώτο: Shutterstock

«Βουνό» οι υποχρεώσεις στην εφορία, εξετάζονται πάλι οι 120 δόσεις

Έως τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθούν φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ Νοεμβρίου ακόμη και από επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, καθώς και δόσεις ρυθμίσεων.

Αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμών των φόρων και των δόσεων ρυθμίσεων έχει επιφέρει η οικονομική καραντίνα με τους φορολογούμενους να επιχειρούν να ξεμπερδέψουν το κουβάρι των φορολογικών υποχρεώσεων τους καθώς άλλες έχουν παγώσει, άλλες πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους και άλλες ρυθμίζονται σε περισσότερες δόσεις.

Με τα χρέη να έχουν γίνει βουνό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το παράθυρο μιας νέας ρύθμισης «ειδικού σκοπού» για την εξόφληση των οφειλών σε πολλές δόσεις είναι ανοιχτό με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να μην αποκλείει το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στις οφειλές το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Η αγορά πιέζει για νέα ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών που δημιουργήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown και ζητά ακόμα και «κούρεμα» της βασικής οφειλής.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν σημαντική αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, η οποία προήλθε, όπως σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κυρίως από τους μεγάλους οφειλέτες (πρωτίστως επιχειρήσεις), δηλαδή όσους έχουν οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Μετά και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον μήνα το νέο χρονολόγιο πληρωμής των φόρων και δόσεων ρυθμίσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να πληρωθούν η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου από όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και από αυτές που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή τον προηγούμενο μήνα με την επιβολή του δεύτερου lockdown, καθώς και η δόση ή οι δόσεις ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.
  • Επίσης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων οι οφειλέτες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και έχασαν τις ρυθμίσεις τους το διάστημα Μαρτίου - Νοεμβρίου καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις. Η πόρτα των 100 και 120 δόσεων θα ανοίξει ξανά με τους ίδιους όρους με την υποβολή αίτησης και την πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου από τους οφειλέτες.
  • Έως 29 Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του μήνα Δεκεμβρίου για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τον ΦΠΑ του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020 που θα πρέπει να καταβάλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία που βλέπουν τον τζίρο τους να έχει καταρρεύσει μετά και το δεύτερο lockcdown.
  • Έως 26 Φεβρουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Ιανουαρίου και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.
  • Έως 31 Μαρτίου 2021 η πρώτη από τις πέντε δόσεις της εκκαθάρισης που έκανε ο ΕΦΚΑ στις εισφορές του 2019, όπου για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους προέκυψε μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ. Το χρεωστικό υπόλοιπο είναι καταβλητέο σε 5 μηνιαίες δόσεις, με καταληκτική ημερομηνία όχι την 30ή/11/2020 που ίσχυε αρχικά, αλλά την 31η Μαρτίου του 2021.
  • Έως 30 Απριλίου 2021 έχει ανασταλεί η πληρωμή των φόρων που γεννήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας από τον Μάρτιο έως το Ιούνιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και ο ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Με τα σημερινά δεδομένα οι φόροι αυτοί μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά. Οι δόσεις ρυθμίσεων για τις οποίες έχει «παγώσει» η πληρωμή τους θα προστεθούν ως υπεράριθμες στο τέλος των αρχικών ρυθμίσεων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελευταία ημέρα για 120 δόσεις, ρυθμίστηκαν οφειλές 3,85 δισ.

Ρίχνει αυλαία η πλατφόρμα για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων μετά και την παράταση που έδωσε η κυβέρνηση με περίπου 310.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα να έχουν ρυθμίσει οφειλές που υπερβαίνουν τα 3,85 δισ. ευρώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλες οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις για τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ το ενδιαφέρον των οφειλετών για ένταξη στη ρύθμιση παρουσιάζεται αυξημένο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τα 104 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

 Στα 104,428 δισ. ευρώ ανήλθε τον Ιούλιο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο (παλαιών και νέων) έναντι του ποσού των 104,111 δισ. ευρώ στο οποίο ανέρχονταν τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος ακατάσχετος λογαριασμός έρχεται με καθυστέρηση τεσσάρων ετών

Οι φορολογούμενοι θα «χτίζουν» αυξημένο ακατάσχετο βάσει ρύθμισης του 2019 που ενεργοποιείται τώρα. Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου, πώς θα γίνουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τις 1.000 οι φοροαπαλλαγές και έχουν κόστος 12,88 δισ. ευρώ

Την τελευταία τριετία, αυξήθηκε κατά 3,92 δισ. ευρώ το κόστος που έχουν στον προϋπολογισμό οι φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ακτινογραφία των ελαφρύνσεων.