ΓΔ: 901.15 -0.43% Τζίρος: 57.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

Στα 115,94 εκατ. το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ για το 2020

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) και το 2021 ο ΕΛΑΠΕ θα εμφανίσει πλεόνασμα που θα φθάσει στα 76,17 εκατ.

Σε πλήρη εξομάλυνση οδηγείται ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) μετά τα μέτρα χρηματοοικονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα που αποφασίστηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτό καταδεικνύει η δημοσίευση του Δελτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο 2020, στην οποία προχώρησε σήμερα ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ).

Υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι στο νέο δελτίο  έχουν ενσωματωθεί οι προβλέψεις για το 2021 συμπεριλαμβανομένων  των πρόσθετων εισροών που θα προκύψουν για τον ΕΛΑΠΕ βάσει των πρόσφατων αποφάσεων του ΥΠΕΝ. Ως εκ τούτου η εκτίμηση για το ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2020 διαμορφώνεται σε 115,94 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που καταδεικνύει την αναστροφή της έντονα αυξητικής τάσης του ελλείμματος που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες ως αποτέλεσμα των παρενεργειών της κρίσης του κορωνοϊού. Ο ΕΛΑΠΕ σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς αναμένεται να καταστεί εκ νέου πλεονασματικός το 2021, όταν και το ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 76,17 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την έκδοση του Δελτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης σχολίασε: «Η δημοσιοποίηση του δελτίου του ΕΛΑΠΕ έρχεται να επιβεβαιώσει το κλίμα επενδυτικής ασφάλειας που εμπεδώθηκε στην αγορά μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις και τα μέτρα για την διασφάλιση της οικονομικής υγείας του Ειδικού Λογαριασμού. Οι όποιες ανησυχίες είχαν δημιουργηθεί πρωτίστως εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στα μεγέθη και τις προβλέψεις για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την αγορά των ΑΠΕ, η οποία είναι έτοιμη να υποδεχθεί το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και αναμένεται να οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προαναγγελία σχεδίου νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

«Θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο νόμου τις επόμενες εβδομάδες με περαιτέρω απλουστεύσεις στη διαδικασία αδειοδοτήσεων» δήλωσε η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

K. Σκρέκας: Έως 70% φθηνότερα τα φωτοβολταϊκά από τον λιγνίτη

Ο υπ. Ενέργειας τόνισε ότι σημείωσε ότι για να επιτευχθούν οι νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν επενδύσεις σε ΑΠΕ, δίκτυα και αποθήκευση.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ χαμηλών τιμών στις ΑΠΕ, οφέλη για τους καταναλωτές

Στον σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, για αιολικά και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ/μεγαβατώρα.
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οκτώ άξονες μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία

Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής που θα παρουσιαστεί σήμερα στη Βουλή είναι η εκπόνηση νέου ενεργειακού σχεδιασμού ως προς τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίμερμανς: Επένδυση η Ελλάδα - Γιατί θα πετύχει η Πράσινη Συμφωνία

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο για κάποιες χώρες, στη μετάβαση τους από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ.