ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

ΡΑΕ: Σε επίπεδα ρεκόρ οι αιτήσεις για βεβαίωση παραγωγού ΑΠΕ 

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) υποβλήθηκαν 1864 νέες αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 45,5GW, οι οποίες αφορούν τον Δεκέμβριο.

Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ή βεβαίωσης παραγωγού ειδικού έργου για τον Κύκλο Δεκεμβρίου 2020, μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος ΑΠΕ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ, το νέο καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα των ΑΠΕ αποδείχθηκε στον πρώτο κύκλο εφαρμογής του (Δεκεμβρίου 2020) ότι είναι απολύτως ασφαλές (είσοδος με χρήση Κωδικών TAXIS), διαφανές, αξιόπιστο, αυτοματοποιημένο, πολύ απλό στη χρήση και διαθέτει πλήρη διαλειτουργικότητα με τα συστήματα των: ΑΑΔΕ & ΓΓΠΣ (είσοδος με χρήση Κωδικών TAXIS), το Διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, το GIS, το πληροφοριακό σύστημα της ΔΑΠΠΕΠ ΑΕ και τη Διαύγεια. 

Ειδικότερα σημειώνεται ότι η έκδοση μοναδικού κωδικού πληρωμής για κάθε αίτηση (τέλος υπέρ ΡΑΕ) και η αυτόματη ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος ΑΠΕ της ΡΑΕ από το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ για τις πληρωμές - χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα - εκμηδένισε τη γραφειοκρατία και τον απαιτούμενο χρόνο για ελέγχους, με πλήρη ασφάλεια και αξιοπιστία.

Με το νέο αυτό εργαλείο, σημειώνει η ΡΑΕ, η όλη διαδικασία κατέστη εξαιρετικά απλή για τους αιτούντες και για πρώτη φορά στην 20ετή ιστορία της ΡΑΕ υποβλήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων και σε πλήθος και σε ισχύ: 1864 νέες αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 45,5GW.

Το πλήθος των αιτήσεων, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι απολύτως διαχειρίσιμο και η Αρχή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια το επόμενο διάστημα, να αξιολογήσει το τεράστιο αυτό πλήθος και να το ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται ότι οι χρόνοι που αναφέρονται στον Κανονισμό Βεβαιώσεων είναι ενδεικτικοί. Το νέο πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕ διαθέτει ασφαλές σύστημα άμεσης επικοινωνίας με κάθε έναν αιτούντα για παροχή διευκρινιστικών στοιχείων που μπορεί να προκύψουν, γεγονός που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το χρόνο αξιολόγησης. 

«Ευελπιστούμε ότι μετά την Ημερίδα της Αρχής και τους σχετικούς Οδηγούς που εκδόθηκαν οι αιτούντες ακολούθησαν με προσοχή τα όσα αναφέρονται σε αυτούς, και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν - ιδίως των χωρικών δεδομένων (shape files) είναι σύμφωνα με τα υποδείγματα, γεγονός που θα κάνει ακόμα γρηγορότερη την ολοκλήρωση της εξέτασής τους. Η Αρχή, θα εργαστεί άοκνα το επόμενο διάστημα προκειμένου να ολοκληρώσει την εξέταση όλων των ως άνω αιτήσεων το συντομότερο δυνατό» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση των αιτήσεων στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Βεβαιώσεων (ΦΕΚ Β' 5291/01.12.2020), θα πραγματοποιηθεί μετά την αποτύπωση και τον έλεγχο των χωρικών δεδομένων (shape file) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερών από την ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ): Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας

O Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο ενώ υπενθύμισε πως την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε το πλαίσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεσα μέτρα διαχείρισης της υψηλής παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές

Σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε νωρίτερα η Ρυθμιστική Αρχή, στην οποία συμμετείχαν τα αρμόδια στελέχη των δύο Διαχειριστών αποφασίστηκε η περικοπή παραγωγής από ΑΠΕ για να αποφευχθεί κίνδυνος μπλακ άουτ σε περιόδους χαμηλής κατανάλωσης.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ χαμηλών τιμών στις ΑΠΕ, οφέλη για τους καταναλωτές

Στον σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, για αιολικά και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ/μεγαβατώρα.