ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown, koronoios, katastimata
Φωτο: Shutterstock

Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων για όσους δικαιούνται μείωση ενοικίου

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται την μείωση ενοικίου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών. Πόσα θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τις αποζημιώσεις.

Ανοικτή είναι από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για να υποβάλλουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι που δικαιούνται μείωση ενοικίου που θα είναι 40% για κάποιες επιχειρήσεις ενώ για άλλες θα φτάνει το 80% με το μέτρο της μείωσης ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους να συνεχίζεται και το νέο έτος.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το ενοίκιο μειώνεται για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο, για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή,

Παράλληλα, σημειώνεται πως το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου.

Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει και την επέκταση των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια σε 1.400 νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή σε εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας εξετάζει η κυβέρνηση

Πρόκειται για εταιρείες, μεταξύ των οποίων αρκετές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ασφαλιστικά ταμεία, σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα και οργανισμούς που έχουν εξαιρεθεί από την κρατική κάλυψη των απωλειών από τις εκπτώσεις στα ενοίκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της Αθήνας το 40% των εμπορικών καταστημάτων ανήκει σε νομικά πρόσωπα, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός ακινήτων που περιλαμβάνονται σε χαρτοφυλάκια επενδυτικών εταιριών και έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογές των μισθωμάτων από τον περασμένο Μάρτιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο.

Lamda, REDS, Briq και Trastor έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από την επιβολή μείωσης στα ενοίκια και η αναμενόμενη καθιέρωση αποζημίωσης από το κράτος θα τις καλύψει μόνο εν μέρει. Το «κούρεμα» στα ενοίκια, που άρχισε με το πρώτο lockdown, χωρίς ως τώρα να προβλέπεται κάποια μορφή αποζημίωσης στις εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα (ίσχυσε μόνο για φυσικά πρόσωπα), θα συνεχισθεί και το πρώτο δίμηνο του 2021 λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα με μείωση των μισθωμάτων κατά 80%, ενώ αναμένεται ρύθμιση που θα προβλέπει ότι, για πρώτη φορά, θα λάβουν αποζημίωση και τα νομικά πρόσωπα, με καταβολή μετρητών από το κράτος για το 40% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος. Έτσι, οι εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα θα επιβαρυνθούν με το 40% του κόστους του μέτρου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Το ενδιαφέρον για το ακίνητο στις Γούρνες επιβεβαιώνει την κυβέρνηση

«Η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για σεισμόπληκτα ακίνητα σε Β. Αιγαίο και Θεσσαλία

Για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους, προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.
plirwmes, xrimata, money, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίστωση 7,5 εκατ. σε ιδιοκτήτες ακινήτων και δικαιούχους Κρατικής Αρωγής

Μέσα σε 19 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας, arogi.gov.gr, έχουν διατεθεί συνολικά 22.987.042,66 ευρώ στους πρώτους 4.629 πολίτες (μοναδιαίοι Α.Φ.Μ.), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.