ΓΔ: 902.09 0.10% Τζίρος: 46.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέα επιστρεπτέα προκαταβολή στη «μάχη» για την ανάσχεση της ύφεσης

Άμεσα το υπ. Οικονομικών ενεργοποιεί πέμπτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δις. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται από την πανδημία.

Στη χρήση του έκτακτου αποθεματικού του προϋπολογισμού ύψους 3 δις. προσφεύγει το οικονομικό επιτελείο για να χρηματοδοτήσει τους δύο νέους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής που αναμένεται να φθάσουν συνολικά τα 2,2 δις. ευρώ.

Την ίδια ώρα πυκνώνουν τα σύννεφα για παράταση του lockdown που θα αυξήσει το κοστολόγιο για το δημόσιο λόγω επέκτασης των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η πρώτη και άμεση κίνηση του υπουργείου Οικονομικών για να δοθούν ταμειακές ανάσες σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία είναι το άνοιγμα του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους περίπου 1,5 δις. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στην απόφαση που θα περιγράφει τους όρους χορήγησης της φθηνών κρατικών δανείων και αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Η διαδικασία χορήγησης των κρατικών δανείων δεν θα είναι αυτόματη όπως στον τέταρτο κύκλο όπου λίγα 24ωρα μετά  την υποβολή της αίτησης πιστώνονταν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου τα χρήματα της επιστρεπτέας.  Στο νέο κύκλο οι ενδιαφερόμενοι πρώτα θα υποβάλουν την αίτηση και μετά θα καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα λάβουν.

Στην αίτηση θα καταγράφονται τα στοιχεία πτώσης του τζίρου και τους μήνες Νοέμβριο - Δεκέμβριο και έτσι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα για την έκταση των ζημιών σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Το ακριβές ποσό ανά δικαιούχο θα υπολογισθεί με βάση αλγόριθμο που θα οριστικοποιηθεί στη συνέχεια.

Το ελάχιστο ποσό επιδότησης θα είναι τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, επειδή η Επιστρεπτέα 5 είναι συνέχεια της 4 για να βγει το τελικό ποσό χορήγησης θα αφαιρείται το ποσό που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες με την επιστρεπτέα 4.

Όπως και στον τέταρτο κύκλο έτσι και στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας θα ισχύει ο όρος επιδότησης του 50% του ποσού. Δηλαδή, τα μισά χρήματα του δανείου που θα λάβουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα χρειαστεί να τα επιστρέψουν στο κράτος. Το υπόλοιπο θα είναι 5ετές χαμηλότοκο δάνειο με περίοδο χάριτος ενός έτους .

Μετά την έκδοση της τελικής απόφασης θα γίνει η καταβολή του ποσού η οποία υπολογίζεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη. Σημειώνεται ότι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι οι εταιρείες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την ελεγχόμενη περίοδο. Εξαιρούνται επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 1.000 εργαζόμενους, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι επαγγελματίες χωρίς ταμειακή μηχανή και χωρίς προσωπικό.

Σε περίπτωση νέων επιχειρήσεων που ξεκίνησαν δραστηριότητα μέσα στο 2020 οι οποίες θα είναι επιλέξιμες σύμφωνα με πληροφορίες και στον επόμενο κύκλο προκήρυξης θα ληφθεί υπόψη η πτώση τζίρου σε σχέση με περίοδο κατά την οποία δεν ισχύουν περιορισμοί. Δηλαδή για επιχειρήσεις που ήταν σε λειτουργία το Φεβρουάριο του 2020 θα υπολογιστεί η πτώση τζίρου σε σχέση με την περίοδο του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ, για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν αργότερα τη λειτουργία τους θα υπολογιστεί αν υπήρχε πτώση τζίρου το Νοέμβριο - Δεκέμβριο σε σχέση με την πορεία πχ τον Ιούλιο Αύγουστο του 2020. Απαιτείται ελάχιστος τζίρος 300 ευρώ τουλάχιστον την περίοδο προ των περιοριστικών μέτρων. Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν το κρατικό δάνειο είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως και τον Ιούνιο του 2021.

Στο μέτωπο της πανδημίας αν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι τυχόν επιμήκυνση της οικονομικής καραντίνας είναι σενάριο που έχει προβλεφτεί εντός του ορίζοντα του πρώτου τριμήνου ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα ασκήσει πιέσεις στα κρατικά ταμεία και θα «υπονομεύσει» την υλοποίηση του σχεδίου για επανεκκίνηση της οικονομίας και σταδιακή επιστροφή στη δημοσιονομική εξυγίανση.     

Η απορρόφηση νέων κραδασμών από τη κρίση θα φορτώσει πρόσθετα βάρη στο προϋπολογισμό καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει συνέχιση της καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενου που οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή, πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού από το κράτος, μείωση ενοικίου, παράταση του μηχανισμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και ενεργοποίηση όλων των εργαλείων για την παροχή φθηνής ρευστότητας στην αγορά με μοχλό τα ευρωπαϊκά εγγυοδοτικά ταμεία.

Τι θα γίνει με τα ενοίκια

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιανουαρίου ανεβάζουν τον λογαριασμό του δημοσίου κατά 400 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος για τον προϋπολογισμό αυξάνει ακόμα περισσότερο καθώς στο πακέτο των αποζημιώσεων για τα ενοίκια εντάσσονται και οι εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα. Πρόκειται για περίπου 1.400 νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια και θα αποζημιωθούν από το κράτος, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης.

Επισημαίνεται ότι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο για τον πρώτο μήνα του έτους και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου και όχι για τη ζημιά που θα υποστούν. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για το Γενάρη και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ. 

Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, βιβλιοπωλεία, γυμναστήρια, επιχειρήσεις του αθλητισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και υπηρεσίες μεταφορών

Για το ενοίκιο Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί πως οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά θα πληρώσουν το 20% του μισθώματος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία σε όσους «κόπηκαν» από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή να υποβάλουν ενστάσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και να διεκδικήσουν το φθηνό δάνειο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» 50% σε όλες τις οφειλές από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Πολύ κοντά η κυβέρνηση σε οριστική απόφαση για διαγραφή του μισού ποσού που έλαβαν οι επιχειρήσεις και με τους τρεις πρώτους κύκλους του προγράμματος. Άνοιξε το δρόμο απόφαση της Κομισιόν.