Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Μέσα στον Ιανουάριο οι πληρωμές της Επιστρεπτέας 5, έρχεται 6ος κύκλος

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αρνήθηκε πως η κυβέρνηση εξετάζει σενάριο «παγώματος» των τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει στο τραπέζι κούρεμα χρεών αλλά μόνο διευκολύνσεις.

Για τα νέα μέτρα στήριξης, την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και 6, αλλά και τις επιπτώσεις ενός τρίτου κύματος της πανδημίας στην οικονομία, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο Mega, ενώ αρνήθηκε πως η κυβέρνηση εξετάζει σενάριο «παγώματος» των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 που θα δοθεί μέσα στον Μάρτιο, λαμβάνοντας υπόψιν την εικόνα της οικονομίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ανεξάρτητα από τις επιλογές που θα γίνουν στον υγειονομικό τομέα. «Η οικονομία θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται μέχρι να επιστρέψει η κανονικότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί μέσα στον Ιανουάριο να καταβληθεί στους δικαιούχους το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολή 5.

Αναφορικά με το κατά πόσο εξετάζεται το «πάγωμα» στα τεκμήρια διαβίωσης ο κ. Σταϊκούρας αρνήθηκε πως η κυβέρνηση εξετάζει ένα τέτοιο σενάριο. «Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, ούτε το έχουμε εξετάσει ως οικονομικό επιτελείο», υπογράμμισε. 

Όσον αφορά την παράταση πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων κλπ., ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η νομοθετική διάταξη θα δίνει 75 ημέρες για τις επιταγές που λήγουν μέσα στον Ιανουάριο. Θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (είτε λειτουργούν μέσω e-shop είτε με click away εφόσον αποφασιστεί να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο εντός του μήνα) όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Προϋπόθεση θα είναι να καταγράφεται μείωση τζίρου άνω του 50% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020. Δηλαδή, θα περιλαμβάνεται και ο τζίρος του τελευταίου μήνα του προηγούμενου έτους.

«Την ερχόμενη Δευτέρα θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το Νοέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο καλύπτουμε το 80% του ενοικίου με πληρωμή τον Φεβρουάριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα ζημιωθούν  ενώ το ποσό αυτό θα είναι αφορολόγητο», είπε ο ΥΠΟΙΚ για τους συμψηφισμούς των ενοικίων στους ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, διευκρινίζοντας πως συνεχίζονται οι αναστολές φόρων και φορολογικών υποχρεώσεων. Ο ίδιος δήλωσε ότι 6,5 δισ. δόθηκαν στις επιχειρήσεις το 2020, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει στο τραπέζι κούρεμα χρεών αλλά μόνο διευκολύνσεις.

Τέλος, απαντώντας στο κατά πόσο είναι έτοιμο το ταμείο της χώρας και αν η πραγματική οικονομία αντέχει ένα τρίτο κύμα πανδημίας ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «το μέχρι πότε φτάνουν είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί, διότι εξαρτάται από το πώς εξελιχθεί η οικονομία και πότε θα βγούμε στις αγορές. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είχαμε ταμειακά διαθέσιμα 37,5 δισ. ευρώ και σήμερα έχουμε 32,1 δισ. ευρώ έχοντας δώσει περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία. Προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθια την οικονομία και την κοινωνία. Χρειάζεται χρόνο η  επιστροφή στην κανονικότητα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Κλειδί για την ανάκαμψη η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε κατά το σημερινό Eurogroup ότι η άρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή ώστε να μην πληγεί περαιτέρω η οικονομία.