ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras, YPOIK, epistreptea
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Σε διαβούλευση άμεσα ν/σ για την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Αποτελεί τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό διαβούλευσης και διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας. 

Για την υψηλή οικονομική, κοινωνική και, σε τελική ανάλυση, εθνική αποστολή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ολομέλεια της ΟΚΕ, προαναγγέλλοντας άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. 

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, για την ενίσχυση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), θα κινηθεί σε τρεις άξονες.

Ειδικότερα, οι τρεις άξονες έχουν ως εξής:

1ος άξονας. Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΟΚΕ: Με τη στοχευμένη αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου της ΟΚΕ επιδιώκεται η αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς της, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των οργάνων της. Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του θεσμού και της διαφάνειας στην επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης αποτελεί προτεραιότητα.

Η αύξηση των μελών της Ολομέλειας και η διεύρυνση των εκπροσωπούμενων κοινωνικών εταίρων αποτελεί εργαλείο επίτευξης της καλύτερης δυνατής εκπροσώπησης της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών. Στο λειτουργικό πεδίο, αυτό θα γίνεται με παρεμβάσεις που σχετίζονται με την αποσαφήνιση και τη διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησής της, κατά την παραγωγή κρίσιμων νομοθετικών ρυθμίσεων.

2ος άξονας. Ο εκσυγχρονισμός και η ενδυνάμωση του οργανωτικού πλαισίου της ΟΚΕ: Η θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου οργανισμού λειτουργίας, η βελτίωση της οργάνωσης και η ενίσχυση της στελέχωσής της αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί ο θεσμός στον απαιτητικό του ρόλο.

3ος άξονας. Η ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΟΚΕ: Επιδιώκεται να υποστηριχθεί ο θεσμός στη χάραξη μιας νέας δυναμικής, με στόχο να παρεμβαίνει, γρήγορα και αποτελεσματικά, στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, να εκφράζει εγκαίρως γνώμη αναφορικά με τις αναδυόμενες τάσεις στην κοινωνία και την οικονομία, και να διατηρεί τη διασύνδεσή της τόσο με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα κοινωνικών εταίρων όσο και με τις εγχώριες δυνάμεις, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

«Η ΟΚΕ έχει υψηλή οικονομική, κοινωνική και, σε τελική ανάλυση, εθνική αποστολή. Αποτελεί τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό διαβούλευσης και διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που τόσο είναι αναγκαίος στη χώρα μας. Η ΟΚΕ, μέχρι σήμερα, έχει επιτελέσει σημαντικό έργο. Εξέφρασε Γνώμες και Προτάσεις για μια σειρά από ζητήματα.

Η προώθηση αυτών, ως προϊόν συναίνεσης και συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων, αποτελεί κινητήρια δύναμη προόδου και ευημερίας. Πρόσφατα συνέδραμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ενώ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών και διατύπωσε τη Γνώμη της για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο «πακέτο» 72 δισ. για την Ελλάδα: Στα 56,4 δισ. το καθαρό όφελος

Τι κερδίζει η χώρα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης: Λαμβάνουμε 4,6 ευρώ για κάθε ένα ευρώ που εισφέρουμε. Το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασία απορρόφησης των πόρων.
staikouras, oikonomikon, proypologismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Να αυξηθούν οι πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, που σήμερα ανέρχεται στα 234 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ. Τα 108 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τη φορολογική αρχή.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ισχυρή άμυνα στην πανδημία με ταμειακά διαθέσιμα 34 δισ.

Κάθε εβδομάδα lockdown έχει κόστος 750 εκατ. ευρώ στην οικονομία, ενώ τα νέα περιοριστικά μέτρα επιβαρύνουν με 1,2 δισ. τον προϋπολογισμό, τονίζει ο υπ. Οικονομικών. Ζητά μεγαλύτερη συμβολή τραπεζών με δάνεια σε ΜμΕ.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» από Βρυξέλλες στην κυβέρνηση: «Χαλαρή» πολιτική και το 2022

Την ικανοποίησή του για τη σύσταση της Κομισιόν να παραμείνουν και τον επόμενο χρόνο «παγωμένοι» οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.