ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι το νέο φορολογικό να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Τον Νοέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με κεντρικό στόχο τη δραστική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι το νέο φορολογικό να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων την μείωση του φόρου εισοδήματος, παρέμβαση που θα οδηγήσει σε αύξηση των αποδοχών για περίπου 4 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ εξαιρετικά σημαντικό για το επιχειρείν είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 24% για τα κέρδη του 2019, ενώ ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται κατά 50%. Παράλληλα περιλαμβάνει σειρά μέτρων με στόχο την αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής, μέτρα που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εκτεταμένες φορολογικές περικοπές εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση κατανάλωσης και αποταμίευσης για τα νοικοκυριά ενώ η μείωση φόρων στις επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις.  Σημειώνεται ότι το νέο φορολογικό πλαίσιο έχει λάβει το «πράσινο» φως από τους δανειστές.

Οι σημαντικότερες αλλαγές

  • Διατηρείται το αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 8.636 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους όπως και για όσους είναι αγρότες ως κύριο επάγγελμα. Η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 777 ευρώ για όλους. Μένει σε εκκρεμότητα από ποιο ποσό και πάνω θα περιορίζεται η έκπτωση φόρου. Επίσης θα προβλέπεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Ο εισαγωγικός συντελεστής από 22% μειώνεται σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Παραμένουν αμετάβλητοι οι συντελεστές για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.
  • Τριετής αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% για μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Η ρύθμιση αφορά και αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια του 2006.
  • Έκπτωση φόρου έως 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων.
  • Τριετές «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% (από 28% σήμερα) για τα κέρδη του 2019.
  • Μείωση φόρου στο 5% από 10% για τα μερίσματα επιχειρήσεων που θα διανεμηθούν το 2020.
  • Θεσπίζονται κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ουσιαστικά η διάταξη στοχεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς και κίνητρο για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θα είναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν διάφορα μοντέλα που εφαρμόζονται στη Μάλτα, την Κύπρο και την Πορτογαλία προκειμένου να συνθέσουν την ελληνική πρόταση που θα παρουσιασθεί και στους θεσμούς.
  • Πληρωμή των τακτικών οφειλών προς την αφορία (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια, για έκτακτες οφειλές όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιάς
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς επιπλέον φόρο το 65% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί

Ήδη έχει υποβληθεί το 93% των φορολογικών δηλώσεων και απομένουν 470.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μόλις το 34,63% των δηλώσεων είναι χρεωστικές και θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον φόρος.
Foroi, Forologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Στις 30 Αυγούστου η καταληκτική προθεσμία. Ήδη έχουν υποβάλει δηλώσεις το 92% των φορολογούμενων. Θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του φόρου. 
Στεγαστικά Δάνεια, Ακίνητα, Τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» τις μεταβιβάσεις ακινήτων οι συμβολαιογράφοι για ένα μήνα

Ο μεγαλύτερος συμβολαιογραφικός σύλλογος της χώρας αποφάσισε αποχή από τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Γιατί χαρακτηρίζει ανεφάρμοστη και ζητά αλλαγή της διάταξης για το πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο τρεις στους δέκα πληρώνουν φέτος πρόσθετο φόρο εισοδήματος

Για το 31% των δηλώσεων έχει εκδοθεί ως τώρα χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ οι υπόλοιπες δηλώσεις είναι μηδενικές ή πιστωτικές. Τι έχει αλλάξει φέτος στην επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος.