ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι το νέο φορολογικό να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Τον Νοέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με κεντρικό στόχο τη δραστική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι το νέο φορολογικό να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων την μείωση του φόρου εισοδήματος, παρέμβαση που θα οδηγήσει σε αύξηση των αποδοχών για περίπου 4 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ εξαιρετικά σημαντικό για το επιχειρείν είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 24% για τα κέρδη του 2019, ενώ ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται κατά 50%. Παράλληλα περιλαμβάνει σειρά μέτρων με στόχο την αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής, μέτρα που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εκτεταμένες φορολογικές περικοπές εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση κατανάλωσης και αποταμίευσης για τα νοικοκυριά ενώ η μείωση φόρων στις επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις.  Σημειώνεται ότι το νέο φορολογικό πλαίσιο έχει λάβει το «πράσινο» φως από τους δανειστές.

Οι σημαντικότερες αλλαγές

  • Διατηρείται το αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 8.636 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους όπως και για όσους είναι αγρότες ως κύριο επάγγελμα. Η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 777 ευρώ για όλους. Μένει σε εκκρεμότητα από ποιο ποσό και πάνω θα περιορίζεται η έκπτωση φόρου. Επίσης θα προβλέπεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Ο εισαγωγικός συντελεστής από 22% μειώνεται σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Παραμένουν αμετάβλητοι οι συντελεστές για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.
  • Τριετής αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% για μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Η ρύθμιση αφορά και αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια του 2006.
  • Έκπτωση φόρου έως 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων.
  • Τριετές «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% (από 28% σήμερα) για τα κέρδη του 2019.
  • Μείωση φόρου στο 5% από 10% για τα μερίσματα επιχειρήσεων που θα διανεμηθούν το 2020.
  • Θεσπίζονται κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ουσιαστικά η διάταξη στοχεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς και κίνητρο για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θα είναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν διάφορα μοντέλα που εφαρμόζονται στη Μάλτα, την Κύπρο και την Πορτογαλία προκειμένου να συνθέσουν την ελληνική πρόταση που θα παρουσιασθεί και στους θεσμούς.
  • Πληρωμή των τακτικών οφειλών προς την αφορία (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια, για έκτακτες οφειλές όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιάς
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιους θα καταλογίζεται φόρος πριν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στην έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου. Πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής δήλωσης θα καταλογίζεται φόρος σε υπόπτους για φοροδιαφυγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό παρακολούθηση όλα τα εμβάσματα: Στο στόχαστρο οι απάτες με ΦΠΑ

Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στις φορολογικές αρχές ανά τρίμηνο στοιχεία για τους αποστολείς και τους παραλήπτες εμβασμάτων. Στόχος οι απάτες ΦΠΑ τύπου καρουζέλ που κοστίζουν δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα μετρητά από... το στρώμα για την κάλυψη των τεκμηρίων

Μόνο κεφάλαια που είναι στις τράπεζες θα μπορούν να επικαλούνται οι φορολογούμενοι. Οι τρεις αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για πιο αυστηρά τεκμήρια και πόθεν έσχες.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία για καταθέσεις και επενδύσεις μαζεύει η ΑΑΔΕ για διασταυρώσεις

Ποια δεδομένα κοινοποιούν στην Εφορία τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, εταιρείες ενέργειας, τηλεφωνίας και ύδρευσης.