ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι το νέο φορολογικό να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Τον Νοέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με κεντρικό στόχο τη δραστική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι το νέο φορολογικό να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων την μείωση του φόρου εισοδήματος, παρέμβαση που θα οδηγήσει σε αύξηση των αποδοχών για περίπου 4 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ εξαιρετικά σημαντικό για το επιχειρείν είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 24% για τα κέρδη του 2019, ενώ ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται κατά 50%. Παράλληλα περιλαμβάνει σειρά μέτρων με στόχο την αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής, μέτρα που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εκτεταμένες φορολογικές περικοπές εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση κατανάλωσης και αποταμίευσης για τα νοικοκυριά ενώ η μείωση φόρων στις επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις.  Σημειώνεται ότι το νέο φορολογικό πλαίσιο έχει λάβει το «πράσινο» φως από τους δανειστές.

Οι σημαντικότερες αλλαγές

  • Διατηρείται το αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 8.636 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους όπως και για όσους είναι αγρότες ως κύριο επάγγελμα. Η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 777 ευρώ για όλους. Μένει σε εκκρεμότητα από ποιο ποσό και πάνω θα περιορίζεται η έκπτωση φόρου. Επίσης θα προβλέπεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Ο εισαγωγικός συντελεστής από 22% μειώνεται σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Παραμένουν αμετάβλητοι οι συντελεστές για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.
  • Τριετής αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% για μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Η ρύθμιση αφορά και αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια του 2006.
  • Έκπτωση φόρου έως 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων.
  • Τριετές «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% (από 28% σήμερα) για τα κέρδη του 2019.
  • Μείωση φόρου στο 5% από 10% για τα μερίσματα επιχειρήσεων που θα διανεμηθούν το 2020.
  • Θεσπίζονται κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ουσιαστικά η διάταξη στοχεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς και κίνητρο για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θα είναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν διάφορα μοντέλα που εφαρμόζονται στη Μάλτα, την Κύπρο και την Πορτογαλία προκειμένου να συνθέσουν την ελληνική πρόταση που θα παρουσιασθεί και στους θεσμούς.
  • Πληρωμή των τακτικών οφειλών προς την αφορία (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια, για έκτακτες οφειλές όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιάς
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση κατά 30% του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020

Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος αναμένεται να ανέλθει στο 30% ενώ ανάλογη θα είναι και η μείωση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των δυο φόρων. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα e-βιβλία για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Από τον Απρίλιο του 2020 όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επιχειρηματίες θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ηλεκτρονικά λογιστικά βιβλία. Μεγάλη μείωση διαχειριστικού κόστους, πίεση στους φοροφυγάδες.