ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σίριαλ ατελείωτων καθυστερήσεων για το δίκτυο Wi-Fi στα πανεπιστήμια

Στο διαγωνισμό ήταν πρώτη η κοινοπραξία Cosmos - Δυναμική με εξοπλισμό HUAWEI. Η προσφορά της ακυρώθηκε, αλλά στη συνέχεια ανακλήθηκε η ακύρωση χωρίς να έχει ανακηρυχθεί οριστικά ο μειοδότης.

Αν και έχει μεσολαβήσει περισσότερος από ένας χρόνος, ο διαγωνισμός για το κρίσιμο έργο των δικτύων Wi-Fi στα πανεπιστήμια εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές καθυστερήσεις. Στο τελευταίο επεισόδιο, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες να κάνει δεκτή προσφυγή τους ενός από τους δύο διεκδικητές που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο και η προσφορά του είχε απορριφθεί έπειτα από μήνες καθυστερήσεων. 

Τώρα όλοι περιμένουν να δουν τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης της ΕΔΥΤΕ ΑΕ (πρώην ΕΔΕΤ) που έχει αναλάβει να προχωρήσει τους τρεις ξεχωριστούς διαγωνισμούς για το έργο «Ήφαιστος». Το «Ήφαιστος» έχει χωριστεί σε τρεις διαγωνισμούς, οι δύο από τους οποίους αφορούσαν τη μίσθωση δικτύου οπτικών ινών και τους κέρδισε ο ΟΤΕ, ενώ ο τρίτος αφορούσε τον εξοπλισμό που θα εγκατασταθεί εντός των ιδρυμάτων και θα επιτρέπει την πρόσβαση φοιτητών, ερευνητών και του υπόλοιπου προσωπικού στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi.

Ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό είχε προϋπολογισμό 9,53 εκατ. ευρώ  με δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση του κόστους μέχρι και κατά 50% επί του ποσού της σύμβασης και διάρκεια ολοκλήρωσης μόλις δέκα μήνες. Στο διαγωνισμό, που προκηρύχθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2019 συμμετείχαν τρεις υποψήφιοι, «Cosmos AEΒΕ - Δυναμική Μ. ΕΠΕ» , «IBM Ελλάς ΑΕ» και «ΟΤΕ ΑΕ - SPACE HELLAS AE». Η πρώτη κοινοπραξία συμμετείχε με εξοπλισμό Huawei, η IBM με Juniper και η τρίτη κοινοπραξία με Cisco.

Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών χρειάστηκαν πέντε μήνες. Τελικά στις αρχές Μαϊου 2020 άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές, με την κοινοπραξία «Cosmos AEΒΕ - Δυναμική Μ. ΕΠΕ» να προσφέρει 4,6 εκατ. ευρώ, την «IBM Ελλάς ΑΕ» 4,8 εκατ. ευρώ και την κοινοπραξία «ΟΤΕ ΑΕ - SPACE HELLAS AE» 6,4 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΕΔΥΤΕ ζήτησε από τους δύο πρώτους υποψήφιους να αιτιολογήσουν τις προσφορές τους καθώς θεωρήθηκαν πολύ χαμηλές. 

Στις 29 Ιουνίου, η ΕΔΥΤΕ ανακήρυξε ως προσωρινό μειοδότη την κοινοπραξία «Cosmos ΑΕΒΕ – Δυναμική Μ. ΕΠΕ». Όμως, λίγες ημέρες μετά η ΙΒΜ Ελλάς κατέθεσε προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) που εκδικάστηκε τον Αύγουστο. Η ΑΕΠΠ αποφάσισε πως δεν πρέπει να αποκλειστεί η κοινοπραξία της Cosmos, αλλά η κοινοπραξία του ΟΤΕ με την SpaceHellas.

Λίγο αργότερα το Δ.Σ. του ΕΔΥΤΕ στις 24 Σεπτεμβρίου κάλεσε την κοινοπραξία της Cosmos να υποβάλλει εκ νέου τα «δικαιολογητικά κατακύρωσης» για να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης. Μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, στις 4 Δεκεμβρίου η διοίκηση της ΕΔΥΤΕ, μετά από εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης, απέρριψε την προσφορά της κοινοπραξίας «CosmosΑΕΒΕ – Δυναμική Μ. ΕΠΕ», επειδή θεώρησε πως υπήρχαν πλημμέλειες στο μετοχολόγιο.

Έτσι το έργο οδηγούνταν προς την ΙΒΜ Ελλάς, αλλά προ ημερών η ΑΕΠΠ ακύρωσε την απόφαση αποκλεισμού της Cosmos ΑΕΒΕ – Δυναμική Μ. ΕΠΕ. Τώρα μένει να δούμε αν τελικά θα κατακυρωθεί το έργο ή τελικά το ΕΔΥΤΕ θα προχωρήσει στην ακύρωσή του. Σύγχρονο δίκτυο Wi-Fi τα πανεπιστήμια, πάντως, δεν έχουν ακόμα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

digital nomad-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διώχνει τους ψηφιακούς νομάδες το αργό και ακριβό ίντερνετ στην Ελλάδα

Αν και η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετικό κλίμα και χαμηλά ενοίκια, ενώ η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για να προσελκύσει τους ψηφιακούς νομάδες, τα καθυστερημένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών τους διώχνουν.
logistes, forologia, epixeiriseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μικρομεσαίες γίνονται... digital με πρωτόγνωρη ταχύτητα

Εντυπωσιακή κινητοποίηση για ψηφιακό μετασχηματισμό φέρνει η πανδημία, με έξι στις δέκα ΜμΕ να αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες, τις μισές να υιοθετούν την τηλεργασία και μία στις πέντε το ηλεκτρονικό εμπόριο.