ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Παίρνει «ζωή» το Ταμείο Ανάκαμψης, εγκρίθηκε ο ιδρυτικός κανονισμός

Επιχορηγήσεις και δάνεια 672,5 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη. Τουλάχιστον 37% των κονδυλίων θα διατεθούν στην πράσινη μετάβαση και 20% στην ψηφιακή μετάβαση. Μέχρι τέλος Απριλίου η υποβολή σχεδίων από τα κράτη.

Ένα σημαντικό βήμα για να αρχίσει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από τα κράτη μέλη έγινε σήμερα, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε τον κανονισμό για την ίδρυση του Ταμείου.

«Η ΕΕ εργάζεται για να μετατρέψει τη δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη, ύψους 750 δισ. ευρώ σε δράση. Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό για τη θέσπιση του Ταμείου για την Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ.

Θα διαθέσει επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στα 27 κράτη μέλη, προκειμένου να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, να προωθήσουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και να οικοδομήσουν ανθεκτικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες. Τα κράτη μέλη θα λάβουν στήριξη βάσει των εθνικών τους σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος στο στάδιο της προετοιμασίας», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της προεδρεύουσας Πορτογαλίας, Ζοάο Λεάο.

 

Αφού πλέον έχει τεθεί σε ισχύ το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός, «είναι καιρός να επικεντρώσουμε όλες τις προσπάθειες στην προετοιμασία και την υποβολή φιλόδοξων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Ο νέος μηχανισμός προσφέρει στα κράτη μέλη της ΕΕ την άνευ προηγουμένου δυνατότητα στήριξης της ανάκαμψης από την κρίση του COVID-19 και πραγματοποίησης πράσινης και ψηφιακών μεταβάσεων χωρίς αποκλεισμούς. Πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την ευκαιρία».

Όπως ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο, στο πλαίσιο του νέου κανονισμού, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προτείνουν στα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μια συνεκτική δέσμη μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών σχεδίων, η οποία θα καλύπτει έξι τομείς πολιτικής ευρωπαϊκής σημασίας:

  • την πράσινη μετάβαση,
  • τον ψηφιακό μετασχηματισμό,
  • την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη,
  • τις πολιτικές κοινωνικής και εδαφικής συνοχής,
  • την υγεία και την ανθεκτικότητα,
  • τις πολιτικές για την επόμενη γενιά, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων.

Η στήριξη θα συνδεθεί με ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, οι οποίες προσδιορίζουν τις κεντρικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε κράτος μέλος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής. Θα συμβάλει επίσης στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις αφορούν τους πράσινους και ψηφιακούς στόχους της ΕΕ. Τουλάχιστον το 37% της κατανομής κάθε σχεδίου πρέπει να υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση και τουλάχιστον το 20% τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επιπλέον, όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα σχέδια των κρατών μελών θα πρέπει να τηρούν την αρχή «μην προκαλείτε σοβαρή βλάβη», για την προστασία των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ.

Είναι σημαντικό ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν τη θέσπιση κατάλληλων συστημάτων ελέγχου για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διόρθωση της διαφθοράς, της απάτης και των συγκρούσεων συμφερόντων.

Διαδικασία έγκρισης και χρηματοδότηση

Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία έως τις 30 Απριλίου, κατά κανόνα, για να υποβάλουν στην Επιτροπή τα σχέδιά τους για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα έχει στη διάθεση της δύο μήνες για να αξιολογήσει τα σχέδια και στη συνέχεια το Συμβούλιο θα έχει στη διάθεση του τέσσερις εβδομάδες για να εκδώσει την απόφασή του σχετικά με την τελική έγκριση κάθε σχεδίου.

Για τα σχέδια που εγκρίθηκαν το 2021, τα κράτη μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν προχρηματοδότηση έως και 13% των επιχορηγήσεων και δανείων που προβλέπονται στο σχέδιό τους. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα καταβληθούν με βάση την επίτευξη των συμφωνημένων ορόσημων και στόχων.

Ωστόσο, για να αρχίσουν να ρέουν τα χρήματα, η απόφαση της ΕΕ για τους ιδίους πόρους πρέπει πρώτα να επικυρωθεί σε όλα τα κράτη μέλη, δεδομένου ότι η απόφαση εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να δανειστεί στις κεφαλαιαγορές για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης covid-19.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Οι επτά βασικοί άξονες για τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Πράσινη ενέργεια και ψηφιακή μετάβαση στο επίκεντρο των επενδύσεων που θα πρέπει να προωθήσουν τα κράτη - μέλη. Η κατάθεση των προκαταρκτικών προτάσεων έως 15/10, με στόχο ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Απρίλιο 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη

Σύμφωνα με τον κ. Αθ. Κεφαλά, πρέοδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο κλάδος μπορεί να συμβάλλει εφόσον « η βιομηχανική παραγωγή το 15% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας».
Alpha Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλα οφέλη αλλά και φόβος καθυστερήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εντός του τρέχοντος έτους, αναμένεται να αντληθούν συνολικά 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων επιχορηγήσεις 2,35 δισ. και 1,6 δισ. δάνεια. Εκκρεμεί η εξουσιοδότηση στην Κομισιόν να εκδώσει ομόλογα για τη χρηματοδότηση του Ταμείου.