ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
plirwmes, xrimata, money, epistreptea
Φώτο: Shutterstock

Πάνω από μισό εκατομμύριο αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Στις 516.491 ανέρχονταν σήμερα οι αιτήσεις για ρευστότητα και η αύξηση θα συνεχισθεί όλο το Σαββατοκύριακο. Πίεση στο υπ. Οικονομικών για αύξηση των κονδυλίων του έκτου κύκλου, που είναι μόλις 500 εκατ. ευρώ.

Ξεπερνά κάθε πρόβλεψη η ζήτηση ρευστότητας από τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του έκτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκαλώντας «πονοκεφάλους» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που καλείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει αυστηρά κριτήρια για να περιορίσει την περίμετρο των ωφελούμενων και αν θα προχωρήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού αυτού του κύκλου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα χαμηλός, στα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, με ενημέρωση στις 8.00 π.μ. σήμερα, οι αιτήσεις ενδιαφέροντος είχαν ξεπεράσει τις 500.000 και έφθαναν τις 516.491. Μάλιστα, περισσότερες από 10.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν τη νύχτα, αφού στην προηγούμενη ενημέρωση, το βράδυ της Παρασκευής, οι αιτήσεις ήταν περίπου 505.000. Ο αριθμός των αιτήσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στο Σαββατοκύριακο και έως τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, που λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι και σε αυτό τον κύκλο ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων οφείλεται στο γεγονός ότι υποβάλλουν αιτήσεις ακόμη και επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που είναι βέβαιο ότι θα «κοπούν», για παράδειγμα επειδή εμφανίζουν αύξηση τζίρου ή πολύ μικρή μείωση, αφού τα κριτήρια χορήγησης της ρευστότητας θα καθορισθούν μετά την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μέσα από τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί.

Πάντως, με τα δεδομένα για τις έως τώρα αιτήσεις είναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός των 500 εκατ. ευρώ είναι πολύ μικρός για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς σε αυτή την φάση, όπου οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται από το παρατεταμένο, δεύτερο lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εάν υποτεθεί ότι οι πιστώσεις κατανέμονται σε όλους όσοι έχουν κάνει αίτηση, αναλογούν λιγότερα από 1.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, ενώ ως τώρα κατανέμονταν κατά μέσο όρο από όλα τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής περίπου 12.500 ευρώ ανά ΑΦΜ. Ακόμη και αν «κόβονταν» από τα κριτήρια οι μισοί αιτούντες, πάλι το ποσό για κάθε ΑΦΜ θα ήταν μικρότερο από 2.000 ευρώ.

Αν και πολλές αιτήσεις είναι σαφές ότι «κόβονται» εκ προοιμίου και έχουν υποβληθεί στη λογική «κάνε μια αίτηση και βλέπουμε», ο προϋπολογισμός του έκτου κύκλου δεν παύει να είναι αναντίστοιχος στις ανάγκες της αγοράς και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αποφασισθεί η αύξησή του, με τη μεταφορά στον έκτο κύκλο ενός μέρους του ποσού των 1 δισ. ευρώ, που έχει προβλεφθεί να κατανεμηθούν με τον έβδομο κύκλο του προγράμματος. Τις σχετικές αποφάσεις θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι από την προσεχή Τρίτη 23 Φεβρουαρίου όσοι έχουν υποβάλει αρχικές αιτήσεις θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το αίτημά τους, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ, με βάση και τους όρους που θα γνωστοποιηθούν με τη σχετική απόφαση.

Το ποσό που θα λάβουν θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο που θα ορίζει η απόφαση, με βάση τη μείωση του τζίρου, το προσωπικό, τον ΚΑΔ και άλλα οικονομικά στοιχεία, ενώ η πληρωμή αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαρτίου. Το ελάχιστο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν είναι κλειστοί διαμορφώνεται σε 500 ευρώ και το ανώτατο στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα προσαυξάνεται:

  • κατά 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,
  • κατά 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,
  • κατά 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και
  • κατά 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Όπως και στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 4 και 5, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Ρευστότητα 6,8 δισ. έως τώρα

Την ίδια ώρα, στα 6,8 δισ. ευρώ ή 12,486 ευρώ κατά μέσο όρο έφτασαν συνολικά οι ενισχύσεις από τους πέντε κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, με το ποσό να μοιράζονται 544.591 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με τη γεωγραφική κατανομή αυτών των δανείων δείχνουν ότι στα νησιά χορηγήθηκαν σχεδόν όσα χρήματα πήραν Αθήνα και Θεσσαλονίκη μαζί καθώς τα συνολικά ποσά των δανείων που δόθηκαν στις νησιωτικές περιοχές ανήλθαν σε 1,78 δισ. ευρώ έναντι 1,81 δισ. ευρώ που πήραν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δηλώνουν επαγγελματική έδρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία των πρώτων πέντε κύκλων:

  • Στις 6 ΔΟΥ της πρωτεύουσας (Α΄, Δ΄, ΙΒ΄, ΙΓ΄, ΙΖ΄ Αθηνών, μαζί και με την ΦΑΕ Αθηνών που έχουν την έδρα τους οι μεγάλες ανώνυμες εταιρίες) έχουν βεβαιωθεί δάνεια επιστρεπτέας συνολικού ύψους 1,151 δισ. ευρώ.
  • Στις 9 μεγαλύτερες ΔΟΥ της συμπρωτεύουσας (Α΄, Δ΄, Ε΄, Ζ΄, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Αμπελοκήπων, Ιωνίας Θεσσαλονίκης, μαζί  και με την ΦΑΕ Θεσσαλονίκης) βεβαιώθηκαν ποσά δανείων  657,752 εκατ. ευρώ.
  • Στις 18 ΔΟΥ  των νησιών της χώρας (Μυκόνου, Θήρας,  Νάξου, Πάρου, Σύρου, Ρόδου, Κω, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Μυτιλήνης, Σάμου, Χίου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Αργοστολίου και Λευκάδος) και της Κρήτης τα συνολικά δάνεια της Επιστρεπτέας ανήλθαν σε 1,775 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει μαραθώνιος... γραφειοκρατίας για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις καλούνται να αναζητήσουν στα ΚΕΠ ή στα δικαστήρια το πιστοποιητικό μη πτώχευσης ως τις 28 Φεβρουαρίου. Πιθανή η αναβολή, τι προτείνουν οι λογιστές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ένεση φθηνού χρήματος με Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

Η παροχή ρευστότητας στην αγορά θα γίνει με βάση τον τζίρο του Δεκεμβρίου και μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, εάν δεν επανέλθει η κανονικότητα στις γιορτές. Τις επόμενες ημέρες οι αιτήσεις του τέταρτου κύκλου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για φθηνά δάνεια: Τι θα λάβουν οι επιχειρήσεις

Θέμα ημερών η εκταμίευση 1,5 δισ. από τον τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ τον Νοέμβριο αρχίζει ο τέταρτος. Έρχονται δάνεια από Ταμείο Εγγυοδοσίας και ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Αναλυτές τονίζουν, πάντως, ότι είναι μικρή η στήριξη ρευστότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κληρώνει» για τα φθηνά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής

Λήγει αύριο η εκδήλωση ενδιαφέροντος και εκδίδεται η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο. Παροχή ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ, ενώ έρχεται νέος κύκλος τον Νοέμβριο με 600 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι παίρνουν επιστρεπτέα προκαταβολή: Ως τις 21 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις θα λάβουν φθηνά δάνεια 1,2 δισ. από το υπ. Οικονομικών. Δικαίωμα ενίσχυσης έχουν υπό όρους και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι προβληματικές. Όλη η απόφαση.