ΓΔ: 1447.84 0.88% Τζίρος: 29.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:52:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
viomixania-ebiken-dei
Φώτο: Shutterstock

Αδιέξοδο για το ρεύμα της βιομηχανίας, στόχος επικρίσεων η ΔΕΗ

Αποκλείεται η συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας και έρχεται μια παράταση της αντιπαράθεσης με αβέβαιο ορίζοντα. Επιμένει σε μεγάλες αυξήσεις η ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση παραμένει σε ρόλο θεατή.

Εκπνέει στο τέλος του Φεβρουαρίου το τελεσίγραφο της ΔΕΗ για τα τιμολόγια των βιομηχανικών καταναλωτών χωρίς να φαίνεται, μέχρι στιγμής, πιθανή λύση. Η ΔΕΗ έχει μείνει αμετακίνητη στις προτάσεις της, η βιομηχανία κάνει λόγο για «casus belli», όσον αφορά στους όρους που έχει θέσει η ΔΕΗ, ενώ το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα λάβει μέρος στη διαδικασία προτείνοντας ένα εναλλακτικό πλάνο για τις βιομηχανίες, που όμως θα εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου.

Όπως έγραφε το Business Daily, θα υπάρξει σιωπηρή παράταση των υφιστάμενων συμβολαίων μέχρι τη λήξη της διαπραγμάτευσης, που παρατείνεται για άγνωστη χρονική περίοδο. Από την πλευρά της η βιομηχανία ζητάει να δοθεί μία οριστική λύση στο ζήτημα ενώ σημειώνει ότι η ΔΕΗ στην επιστολή που είχε στείλει προς τις βιομηχανίες έλεγε ότι διατηρεί το δικαίωμα όταν γίνει η συμφωνία να πληρωθεί αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2021 τη διαφορά στις τιμές. Αυτό θα ήταν και το τελευταίο χτύπημα που θα οδηγούσε σε λουκέτα βιομηχανίες, τονίζεται από την πλευρά των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Η πλευρά της βιομηχανίας απορρίπτει αλλαγές που έχει προτείνει η ΔΕΗ και αφορούν στην κατάργηση της ειδικής τιμής για το νυχτερινό τιμολόγιο –μέτρο που η πλευρά της βιομηχανίας επισημαίνει ότι θα είναι η αφορμή για να σβήσουν φουγάρα μιας και αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις χαλυβουργίες και τις τσιμεντοβιομηχανίες. Ειδικά στους δύο αυτούς κλάδους, σε ποσοστό 80% οι μονάδες δουλεύουν νυκτερινές ώρες, Σαββατοκύριακα και αργίες, ώστε αφενός να επωφεληθούν των χαμηλότερων τιμών και αφετέρου να εξασφαλίσουν το προβλεπόμενο, σταθερό φορτίο για τη ΔΕΗ και το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον, με τις προτάσεις της ΔΕΗ καταργούνται οι εκπτώσεις όγκου και εισάγεται ρήτρα προσαύξησης, ενώ επίσης ζητείται από τους ενεργοβόρους καταναλωτές να δεσμευτούν για το ύψος της κατανάλωσής τους και, αν σε μηνιαία βάση υπολείπεται πάνω από 2%, τότε η ΔΕΗ θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει «ζημιές».  

Την περασμένη εβδομάδα, πηγές του ΥΠΕΝ τόνιζαν για το θέμα των διαπραγματεύσεων της ΔΕΗ με τη βιομηχανία πως η διοίκησή της είναι υπεύθυνη για να παίρνει τις αποφάσεις. Το κράτος, επισημαίνουν, ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ θέλει φυσικά να πάει καλά η εταιρεία, αλλά από την άλλη θέλει και να πάρει μία σειρά από μέτρα ώστε να βοηθήσει με διαφανή τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, στη βεντάλια των μέτρων που εξετάζει το ΥΠΕΝ βρίσκεται και μια στρατηγική για διμερή συμβόλαια ΑΠΕ και καταναλωτών με ιδιαίτερη έμφαση σε παραγωγικούς κλάδους της χώρας, όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός και η εστίαση όπου το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 20% του κόστους παραγωγής ή λειτουργίας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να δημιουργηθεί με τρόπο που θα είναι διαφανής και πλήρως συμβατός με τις επιταγές της Ε.Ε, και θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία από το 2022.

Πηγές της αγοράς ωστόσο τονίζουν ότι αν λειτουργούσε ένα τέτοιο μέτρο θα έδινε ίσως κάποια λύση από το 2023- 2024. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει στο σήμερα, στο 2021 και 2022 που με τις υφιστάμενες συνθήκες βιομηχανίες στη χώρα θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τεράστια πίεση. Στους ευρύτερους στόχους του ΥΠΕΝ πάντως είναι οι τιμές του ρεύματος για την βιομηχανία και τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους να φτάσουν τα επίπεδα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τιμών.

Οι τιμές απέχουν πολύ από τις ευρωπαϊκές. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η τιμή της χονδρικής στην Ελλάδα είναι σταθερά πολύ υψηλότερη σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές Μάλιστα φαίνεται ότι οι τιμές ακολουθούν ανοδικές τάσεις από τον Απρίλιο του 2020. Τον Δεκέμβριο, η τιμή στην Ελλάδα ήταν 3 φορές υψηλότερη (64,4 ευρώ/MWh) από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (20,1 ευρώ/MWh).

ΙΟΒΕ

 

Μιλώντας στο Athens Energy Dialogeus, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων, άφησε αιχμές κατά της ΔΕΗ για χειραγώγηση των τιμών στην αγορά ενέργειας μέσω του target model, εντάσσοντας στις πρακτικές αυτές και την  προσπάθεια της ΔΕΗ να φέρει αυξήσεις έως και 40% με τα νέα τιμολόγια στις βιομηχανίες, επικαλούμενη τη λειτουργία της νέας αγοράς.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοντολέων, αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ με τη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών είναι ο μεγάλος κερδισμένος της εκτόξευσης των τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης. Ο κ. Κοντολέων, μιλώντας στο Business Daily είχε αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα των δυσλειτουργιών της αγοράς αλλά και στις παρεμβάσεις της ΡΑΕ αναφορικά με το ζήτημα που η βιομηχανία χαρακτηρίζει ως ανεπαρκή.

Με το θέμα αυτό να αφορά τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας που περίπου καλύπτουν το 50% της κατανάλωσης στην Υψηλής Τάσης και το 6% της συνολικής εγχώριας ζήτησης (3.8 TWh σε ΥΤ & ΜΤ), η ΕΒΙΚΕΝ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania-energeia-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για... ηλεκτροσόκ στις βιομηχανίες: Η διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ

Ανυποχώρητη η ΔΕΗ στις απαιτήσεις της για αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ οι σχετικές διαπραγματεύσεις άτυπα παρατείνονται για τρεις μήνες. «Χαράτσι» και μάλιστα με αναδρομική ισχύ φοβούνται οι βιομηχανίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφοδρή αντίδραση από τη βιομηχανία στις αυξήσεις έως 40% από τη ΔΕΗ

«Δε θα πέσουμε αμαχητί, δεν αποκλείουμε προσφυγή στην Κομισιόν», απαντούν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές στις προτάσεις της ΔΕΗ για μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων. Τριπλάσιες οι τιμές από την Ευρώπη.
viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
viomixania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πληγή» το ακριβό ρεύμα για τις βιομηχανίες, ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα

Με καθυστέρηση και τρόπο που δεν ικανοποιεί τη βιομηχανία, προωθεί ο Κώστας Σκρέκας τις διμερείς συμβάσεις για αγορά ρεύματος από παραγωγούς ΑΠΕ με διμερείς συμβάσεις, που θα μείωναν την επιβάρυνση από τις χρηματιστηριακές τιμές.