ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Έτοιμη για παρέμβαση η κυβέρνηση στη διαμάχη ΔΕΗ - βιομηχανίας

«Δεν θα περάσουν κατ' ανάγκη οι προτάσεις της ΔΕΗ», τονίζουν στο Business Daily πηγές που παρακολουθούν τη διαπραγμάτευση για τα τιμολόγια υψηλής τάσεις. Αυξήσεις έως 40% θέλει να επιβάλει η ΔΕΗ.

Σε «καυτή πατάτα» μετατρέπεται για την πολιτική ηγεσία η υπόθεση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους μεγάλους καταναλωτές, δηλαδή τη βαριά βιομηχανία της χώρας, με την προθεσμία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης να εκπνέει στα τέλη Φεβρουαρίου. Στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για την ανοιχτή σύγκρουση ΔΕΗ και βιομηχανίας με φόντο τις αυξήσεις στα τιμολόγια που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 40%.

Ωστόσο, πηγές που παρακολουθούν στενά το θέμα υπογραμμίζουν στο Business Daily με νόημα ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και τίποτε ακόμα δεν έχει κλείσει και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις στο ζήτημα αυτό. Όπως σημειώνουν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής παρέμβασης, «το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει κάνει κάποιες προτάσεις, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι αυτές θα περάσουν, ή τουλάχιστον όχι όλες».

Να σημειωθεί επίσης ότι το Δημόσιο ως μέτοχος στη ΔΕΗ έχει φυσικά λόγο στις αποφάσεις που παίρνονται και λειτουργεί, κατά παράδοση, ως ρυθμιστής σε αυτό το θέμα, προσπαθώντας διαχρονικά να διασφαλίζει ότι οι τιμές του ρεύματος δεν θα «στραγγάλιζαν» την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται και η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και ενδεχόμενη επιβολή μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα εκτιμάται ότι θα εκτροχίαζε την προσπάθεια προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή.

Με αυτά τα δεδομένα, ο νέος υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναμένεται ότι θα επανεξετάσει την πολιτική του προκατόχου του, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην εξυγίανση της ΔΕΗ, χωρίς να δίνει την ίδια έμφαση και στο θέμα της τιμολογιακής πολιτικής για τη βιομηχανία.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Κωστής Χατζηδάκης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ ώστε να συζητηθεί αυτό ακριβώς το ζήτημα. Μετά το πέρας της συνάντησης, από την πλευρά του ΣΕΒ, ο κ. Παπαλεξόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον των εξαγωγών εν μέσω των ισχυρών πιέσεων που δημιουργεί η πανδημία αλλά και του ενεργειακού κόστους που, παραμένοντας υψηλό, πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών.

Όπως έγραψε το Business Daily, η βιομηχανία έχει εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά της σε σχέση με τις προτάσεις της ΔΕΗ, που αιφνιδίασαν δυσάρεστα τους βιομηχάνους, δεδομένου ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωνε πριν από λίγους μήνες ότι το ζήτημα θα λυθεί.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι οι κινήσεις της ΔΕΗ προκαλούν απορία καθώς η εταιρεία έχει πλέον πολύ υψηλό περιθώριο κέρδους στην χαμηλή τάση λόγω της αύξησης κατά 20% των τιμολογίων από το φθινόπωρο του 2019, τη στιγμή που η τιμή της χονδρικής έχει πέσει το 2020, άρα έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη βιομηχανία για τα νέα τιμολόγια για τους μεγάλους καταναλωτές. Παρ’ ότι οι προτάσεις αυτές αφορούν πλέον ξεχωριστά την κάθε επιχείρηση, διαρροές κάνουν λόγο για προτάσεις εκ μέρους της ΔΕΗ για αυξήσεις που φτάνουν από το 24% έως και το 40% σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, ως προβληματικές χαρακτηρίζονται από την πλευρά της βιομηχανίας μία σειρά από ρήτρες και αναπροσαρμογές που εισηγείται η ΔΕΗ στα νέα τιμολόγια αυτά. Με τη δίμηνη παράταση που έδωσε η ΔΕΗ να λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου, η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης μοιάζει μέχρι στιγμής εξαιρετικά δύσκολη.

Οι τιμές του ρεύματος για τη βιομηχανία (πηγή: ΙΟΒΕ)

energyIOBE

 

«Δεν θα πέσουμε αμαχητί, δεν αποκλείουμε προσφυγή στην Κομισιόν»

Την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία της βιομηχανίας εξέφρασε o Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), μιλώντας στο Business Daily τονίζοντας ότι η Ένωση είναι έτοιμη να λάβει δράση για να μην αφήσει να περάσουν τα παραπάνω. «Δεν θα πέσουμε αμαχητί» τονίζει και αφήσνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ΔΕΗ.

Η πλευρά της βιομηχανίας απορρίπτει αλλαγές που έχει προτείνει η ΔΕΗ και αφορούν στην κατάργηση της ειδικής τιμής για το νυχτερινό τιμολόγιο –μέτρο που ο κ. Κοντολέων σχολιάζει ότι θα είναι η αφορμή για να σβήσουν φουγάρα μιας και αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις χαλυβουργίες και τις τσιμεντοβιομηχανίες. Επιπλέον, καταργούνται οι εκπτώσεις όγκου και εισάγεται ρήτρα προσαύξησης, ενώ επίσης ζητείται από τους ενεργοβόρους καταναλωτές να δεσμευτούν για το ύψος της κατανάλωσής τους και, αν σε μηνιαία βάση υπολείπεται πάνω από 2%, τότε η ΔΕΗ θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει «ζημιές».  

Οι αλλαγές στα τιμολόγια που αφορούν τη βιομηχανία κρίνονται από τη ΔΕΗ ως αναγκαίες στο πλαίσιο του target model ακολουθώντας το παράδειγμα των συμβάσεων και της αντίστοιχων παικτών της αγοράς στην Ευρώπη. «Η ΔΕΗ γενικά και αόριστα υποστηρίζει ότι έχει κάνει τις αλλαγές αυτές για να μην πουλάει κάτω από το κόστος. Αλλά για ποιο κόστος μιλάει; Παραγωγού, προμηθευτή ή καθετοποιημένου; Η εκτίμηση μας είναι ότι κατεβαίνει ως προμηθευτής και ξεχνάει ότι είναι παραγωγός», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, υποστηρίζοντας επίσης ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής που προτείνει η εταιρεία αυξάνει κι άλλο τα τιμολόγια ενώ η ΔΕΗ είναι επίσης παραγωγός. «Άρα συμβάλει στη διαμόρφωση του κόστους εξισορρόπησης. Αυτός ο όρος για εμάς ελέγχεται ως καταχρηστικός» υποστηρίζει ο κ. Κοντολέων. Επίσης, σημειώνει ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις στα τιμολόγια εμποδίζουν τη βιομηχανία να μπει στην αγορά εξισορρόπησης.

Ο κ. Κοντολέων υπογραμμίζει ωστόσο πως το ζήτημα αυτό δεν είναι καινούριο -την τελευταία πενταετία, οι τιμές στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν σταθερά έως και 40% υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η ελληνική αγορά εξακολουθεί να κατακλύζεται από ρυθμιστικά εμπόδια, παρεμβάσεις και επιδοτήσεις που αυξάνουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούν άνισους όρους ανταγωνισμού. Όπως σημειώνει, το ζήτημα τελικά γυρίζει σε κάτι πολύ πιο βασικό: στο αν υπάρχει τελικά πολιτική βούληση να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει, ο κλάδος της μεταποίησης και της  βιομηχανίας ήταν που άντεξε στην προηγούμενη οικονομική κρίση και ο μόνος που φέρνει ΑΕΠ στη χώρα μεσούσης της υγειονομικής κρίσης.  Για τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ, η έναρξη του target model απέδειξε ότι αν η πολιτική βούληση εξαντλείται στο ότι θέλουμε περισσότερες ΑΠΕ και κερδίζουν μόνο οι ΑΠΕ η χώρα δε θα πάει μπροστά. «Δε βγαίνει το κόστος. Ο μύθος των φθηνών ΑΠΕ κατέπεσε με όσα έγιναν στην αγορά εξισορρόπησης. Τότε φάνηκε ότι οι ΑΠΕ προκαλούν πρόβλημα στην αγορά. Προκαλούν αστάθεια στο σύστημα που δημιουργεί ανάγκες εξισορρόπησης και πρόσθετο κόστος. Ποιος το πληρώνει αυτό το κόστος; Πάντως όχι οι ΑΠΕ γιατί για την ώρα δεν έχουν χρεώσεις αποκλίσεων», σημειώνει ο κ. Κοντολέων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania-energeia-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για... ηλεκτροσόκ στις βιομηχανίες: Η διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ

Ανυποχώρητη η ΔΕΗ στις απαιτήσεις της για αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ οι σχετικές διαπραγματεύσεις άτυπα παρατείνονται για τρεις μήνες. «Χαράτσι» και μάλιστα με αναδρομική ισχύ φοβούνται οι βιομηχανίες.
viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδιέξοδο για το ρεύμα της βιομηχανίας, στόχος επικρίσεων η ΔΕΗ

Αποκλείεται η συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας και έρχεται μια παράταση της αντιπαράθεσης με αβέβαιο ορίζοντα. Επιμένει σε μεγάλες αυξήσεις η ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση παραμένει σε ρόλο θεατή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφοδρή αντίδραση από τη βιομηχανία στις αυξήσεις έως 40% από τη ΔΕΗ

«Δε θα πέσουμε αμαχητί, δεν αποκλείουμε προσφυγή στην Κομισιόν», απαντούν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές στις προτάσεις της ΔΕΗ για μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων. Τριπλάσιες οι τιμές από την Ευρώπη.
viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
viomixania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πληγή» το ακριβό ρεύμα για τις βιομηχανίες, ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα

Με καθυστέρηση και τρόπο που δεν ικανοποιεί τη βιομηχανία, προωθεί ο Κώστας Σκρέκας τις διμερείς συμβάσεις για αγορά ρεύματος από παραγωγούς ΑΠΕ με διμερείς συμβάσεις, που θα μείωναν την επιβάρυνση από τις χρηματιστηριακές τιμές.