ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
viomixania-energeia-dei
Φώτο: Shutterstock

Φόβοι για... ηλεκτροσόκ στις βιομηχανίες: Η διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ

Ανυποχώρητη η ΔΕΗ στις απαιτήσεις της για αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ οι σχετικές διαπραγματεύσεις άτυπα παρατείνονται για τρεις μήνες. «Χαράτσι» και μάλιστα με αναδρομική ισχύ φοβούνται οι βιομηχανίες.

Συνεχίζεται το καθεστώς αβεβαιότητας για τα τιμολόγια του ρεύματος της βιομηχανίας, καθώς η προθεσμία διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΗ παρήλθε στα τέλη του Φεβρουαρίου και λύση ακόμα δε φαίνεται στον ορίζοντα. Όπως έγραφε το BusinessDaily θα υπάρξει σιωπηρή παράταση των υφιστάμενων συμβολαίων μέχρι τη λήξη της διαπραγμάτευσης, που παρατείνεται για άγνωστη χρονική περίοδο, αν και πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ακόμα τρίμηνο.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν πληροφορίες ότι υπήρξε επίσημη παράταση της διαπραγμάτευσης, με πηγές της ΔΕΗ να διαψεύδουν τέτοια κίνηση, ενώ και ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων σημειώνει, μιλώντας στο Business Daily, ότι δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη παράταση αλλά και καμία εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις. Όπως τονίζει, με τη ΔΕΗ να μένει αμετακίνητη στις θέσεις της, στην ουσία δεν υπάρχει διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά της, η βιομηχανία ζητάει να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα, ενώ σημειώνει ότι η ΔΕΗ στην επιστολή που είχε στείλει προς τις βιομηχανίες έλεγε ότι διατηρεί το δικαίωμα όταν γίνει η συμφωνία να πληρωθεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2021 τη διαφορά στις τιμές. Αυτό θα ήταν και το τελευταίο χτύπημα που θα οδηγούσε σε «λουκέτα», τονίζεται από την πλευρά των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Η πλευρά της βιομηχανίας απορρίπτει αλλαγές που έχει προτείνει η ΔΕΗ και αφορούν στην κατάργηση της ειδικής τιμής για το νυχτερινό τιμολόγιο –μέτρο που η πλευρά της βιομηχανίας επισημαίνει ότι θα είναι η αφορμή για να σβήσουν φουγάρα μιας και αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις χαλυβουργίες και τις τσιμεντοβιομηχανίες. Ειδικά στους δύο αυτούς κλάδους, σε ποσοστό 80% οι μονάδες δουλεύουν νυκτερινές ώρες, Σαββατοκύριακα και αργίες, ώστε αφενός να επωφεληθούν των χαμηλότερων τιμών και αφετέρου να εξασφαλίσουν το προβλεπόμενο, σταθερό φορτίο για τη ΔΕΗ και το σύστημα ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, με τις προτάσεις της ΔΕΗ καταργούνται οι εκπτώσεις όγκου και εισάγεται ρήτρα προσαύξησης, ενώ επίσης ζητείται από τους ενεργοβόρους καταναλωτές να δεσμευτούν για το ύψος της κατανάλωσής τους και, αν σε μηνιαία βάση υπολείπεται πάνω από 2%, τότε η ΔΕΗ θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει «ζημιές» -ρήτρα "take or pay".

Αιχμές για χειραγώγηση τιμών

Μιλώντας στο Athens Energy Dialogues, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων, άφησε αιχμές κατά της ΔΕΗ για χειραγώγηση των τιμών στην αγορά ενέργειας μέσω του target model, εντάσσοντας στις πρακτικές αυτές και την προσπάθεια της ΔΕΗ να φέρει αυξήσεις έως και 40% με τα νέα τιμολόγια στις βιομηχανίες, επικαλούμενη τη λειτουργία της νέας αγοράς. Ουσιαστικά, δηλαδή, η ΔΕΗ κατηγορείται ότι τεχνητά «φουσκώνει» τις τιμές στην αγορά εξισορρόπησης και μετά ζητεί αυξήσεις με βάση τις «φουσκωμένες» τιμές.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοντολέων, αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ με τη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών είναι ο μεγάλος κερδισμένος της εκτόξευσης των τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης. Ο κ. Κοντολέων, μιλώντας στο Business Daily είχε αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα των δυσλειτουργιών της αγοράς αλλά και στις παρεμβάσεις της ΡΑΕ αναφορικά με το ζήτημα που η βιομηχανία χαρακτηρίζει ως ανεπαρκή.

Με το θέμα αυτό να αφορά τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας που περίπου καλύπτουν το 50% της κατανάλωσης στην Υψηλής Τάσης και το 6% της συνολικής εγχώριας ζήτησης (3.8 TWh σε ΥΤ & ΜΤ), η ΕΒΙΚΕΝ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν θα πουλήσει κάτω του κόστους η ΔΕΗ

Πηγές της ΔΕΗ ωστόσο τονίζουν ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα «άσπρο ή μαύρο», καθώς η διαπραγμάτευση γίνεται με κάθε εταιρεία ξεχωριστά και κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική περίπτωση, με διαφορετικές ανάγκες.

Μάλιστα, αναφέρουν ό,τι τα ποσοστά των αυξήσεων που έχουν ακουστεί έως σήμερα δεν είναι ενδεικτικά, καθώς για παράδειγμα η αύξηση κατά 40% αφορούσε μόνο μία επιχείρηση η οποία είχε πριν πολύ χαμηλές χρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά της εταιρείας ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται να πουλήσει κάτω του κόστους.

Διμερή συμβόλαια ΑΠΕ, η μέση λύση του ΥΠΕΝ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει λάβει θέση στη διαπραγμάτευση, ωστόσο πηγές του ΥΠΕΝ έχουν τονίσει για το θέμα πως η διοίκησή της ΔΕΗ είναι υπεύθυνη για να παίρνει τις αποφάσεις. Το κράτος, επισημαίνουν, ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ θέλει φυσικά να πάει καλά η εταιρεία, αλλά από την άλλη θέλει και να πάρει μία σειρά από μέτρα ώστε να βοηθήσει με διαφανή τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, στη βεντάλια των μέτρων που εξετάζει το ΥΠΕΝ βρίσκεται και μια στρατηγική για διμερή συμβόλαια ΑΠΕ και καταναλωτών με ιδιαίτερη έμφαση σε παραγωγικούς κλάδους της χώρας, όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός και η εστίαση όπου το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 20% του κόστους παραγωγής ή λειτουργίας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να δημιουργηθεί με τρόπο που θα είναι διαφανής και πλήρως συμβατός με τις επιταγές της Ε.Ε, και θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία από το 2022.

Πηγές της βιομηχανίας ωστόσο τονίζουν ότι αν λειτουργούσε ένα τέτοιο μέτρο θα έδινε ίσως κάποια λύση από το 2023- 2024, ενώ το πρόβλημα παραμένει στο σήμερα, στο 2021 και 2022 που με τις υφιστάμενες συνθήκες βιομηχανίες στη χώρα θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τεράστια πίεση. Στους ευρύτερους στόχους του ΥΠΕΝ πάντως είναι οι τιμές του ρεύματος για την βιομηχανία και τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους να φτάσουν τα επίπεδα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τιμών.

Οι τιμές απέχουν πολύ από τις ευρωπαϊκές. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η τιμή της χονδρικής στην Ελλάδα είναι σταθερά πολύ υψηλότερη σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές Μάλιστα φαίνεται ότι οι τιμές ακολουθούν ανοδικές τάσεις από τον Απρίλιο του 2020. Τον Δεκέμβριο, η τιμή στην Ελλάδα ήταν 3 φορές υψηλότερη (64,4 ευρώ/MWh) από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (20,1 ευρώ/MWh).

energyIOBE
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test στα τιμολόγια ρεύματος: Οι νέες χρεώσεις και... τα τρικ

Πόσα χρεώνουν οι εταιρείες, πώς διαμορφώνονται τα πάγια: Αναλυτικός πίνακας. «Θολή» εικόνα, παρά την καθιέρωση της ενιαίας χρέωσης. Αυξήσεις σε πάγια και εκπτώσεις υπό όρους, που θυμίζουν αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Νέα νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζει το υπ. Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Φτωχή» συγκομιδή εσόδων από το ειδικό τέλος στα υπερέσοδα

Ανοίγει τα χαρτιά του αύριο στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ για τα υπερέσοδα της ενεργειακής κρίσης. Οι εισπράξεις του Δημοσίου από το ειδικό τέλος δεν αναμένεται να καλύψουν πάνω από 10% του κόστους των τελευταίων μέτρων στήριξης.
energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξηλώνεται» το Χρηματιστήριο Ενέργειας, έρχονται οι διμερείς συμφωνίες

Υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης, η ΡΑΕ εξετάζει την αύξηση των διμερών συμβολαίων για το ρεύμα, ώστε να μειωθεί η έκθεση των καταναλωτών στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις των τιμών.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, αφήνει πίσω τις ιδιωτικές εταιρείες

Κοντά στο 65% ανέβηκε το μερίδιο της ΔΕΗ τον Ιανουάριο, καθώς εν μέσω ενεργειακής κρίσης κερδίζει «πόντους» από τους εναλλακτικούς παρόχους. Θλιβερό ρεκόρ Ευρώπης για την Ελλάδα με την υψηλότερη τιμή χονδρικής.
biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλυτη η σύγκρουση ΔΕΗ και βιομηχανιών, αβέβαιο το φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ

Η βαριά βιομηχανία κατηγορεί τη ΔΕΗ ότι «φουσκώνει» τις τιμές μέσω της αγοράς εξισορρόπησης και επιχειρεί να περάσει τις αυξήσεις στις βιομηχανίες, ενώ το σχέδιο του υπ. Ενέργειας για ΑΠΕ δεν μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.