ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Γ. Στουρνάρας: Δεν μπορεί να υπάρξει διαγραφή χρέους από την ΕΚΤ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε πως διαγραφή χρέους από την ΕΚΤ θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση, που απαγορεύεται από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ.

Δεν μπορεί να διαγραφεί το δημόσιο χρέος που διακρατεί η ΕΚΤ και απέκτησε από την αγορά κρατικών ομολόγων μέσω των πράξεων άσκησης νομισματικής πολιτικής τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως μια τέτοια διαγραφή θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση, η οποία όμως απαγορεύεται από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καταστατικό της ΕΚΤ. «Ακόμα και αν επιτρεπόταν η διαγραφή του χρέους που διακρατεί η ΕΚΤ, αυτό δεν θα έλυνε αυτομάτως το πρόβλημα, εφόσον δεν θεραπευτούν οι συνθήκες που οδηγούν σε υψηλό δημόσιο χρέος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, με στόχο να γίνουν πιο απλοί, κατανοητοί, μετρήσιμοι και ρεαλιστικοί».

Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ακόμα οι τράπεζες έχουν κάθε συμφέρον να προχωρούν, και πράγματι προχωρούν, σε ρύθμιση των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, και μάλιστα ενθαρρύνονται από τις εποπτικές αρχές να το κάνουν. Ωστόσο, στην περίπτωση των οριστικά μη βιώσιμων επιχειρήσεων, αυτές θα πρέπει να αφεθούν να κλείσουν, υπογραμμίζει.

Για τις βιώσιμες επιχειρήσεις και την στήριξη τους, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογραμμίζει πως «οι τράπεζες έχουν κάθε συμφέρον να προχωρούν, και πράγματι προχωρούν, σε ρύθμιση των χρεών τους, και μάλιστα ενθαρρύνονται από τις εποπτικές αρχές».

Όταν όμως οι επιχειρήσεις είναι μη βιώσιμες τότε «αυτές θα πρέπει να αφεθούν να κλείσουν», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας και τονίζει πως είναι σημαντικό να υπάρξει κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζομένους των εν λόγω επιχειρήσεων μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων στήριξης. «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο πτώχευσης μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων ενέχει δημοσιονομικους κινδύνους, που θα επηρεάσουν την επιστροφή της χώρας στη δημοσιονομική σταθερότητα».

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Αναγκαία η διατήρηση επεκτακτικής δημοσιονομικής πολιτικής

Ο συνδυασμός μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις και των προγραμμάτων της ΕΚΤ μπορούν να «θωρακίσουν» την οικονομία έναντι της κρίσης που προκαλεί η πανδημία, υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Δεν ισχύει η κριτική του Γερμανικού Δικαστηρίου στην ΕΚΤ

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εφαρμόζεται από το 2015 ήταν το μοναδικό μέσο για την αναχαίτιση του αποπληθωρισμού. H απόφαση της ΕΚΤ ήταν καλά θεμελιωμένη, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Σοβαρή απειλή η καθυστέρηση έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης

Με αφορμή το μπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ο διοικητής της ΤτΕ δηλώνει στο Bloomberg ότι υπάρχει κίνδυνος να μην έχουμε ανάκαμψη μέσα στο 2021.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Αισιόδοξος για ανάπτυξη 4,2%, βλέπει δύο σοβαρούς κινδύνους

Την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων μη βιώσιμων επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας θεωρεί ως βασικούς κινδύνους μετά την πανδημία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Απαραίτητη η αύξηση της Τρ. Πειραιώς, αντιμετωπίζονται χρόνιες αδυναμίες

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι είναι αναγκαία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου, πέραν όλων των άλλων, να βελτιωθούν και τα μεγέθη της.