ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Παρέλαση... μνηστήρων για τρία λιμάνια, το καλοκαίρι οι προσφορές

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσελκύουν οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα τρία περιφερειακά λιμάνια που πωλεί ή παραχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ μέσω αντίστοιχων διαγωνισμών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Μέσα στον Μάρτιο θα έχει ξεκαθαρίσει και η εικόνα για τους ομίλους που περνούν στο δεύτερο και τελικό στάδιο των διαγωνισμών πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ.), και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) καθώς και για την παραχώρηση του προβλήτα «Φίλιππος Β’» στο λιμάνι της Καβάλας.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να προκηρύξει μέσα στο επόμενο τρίμηνο και τους διαγωνισμούς για την πώληση των Οργανισμών Λιμένων σε Βόλο και Ηράκλειο, καθώς και την παραχώρηση του νέου λιμανιού της Πάτρας.

Το ενδιαφέρον για τα λιμάνια, όπως έδειξαν οι πρώτοι τρεις διαγωνισμοί, είναι εξαιρετικά μεγάλο, κυρίως από εγχώριους ομίλους από το χώρο της ναυτιλίας και των logistics. Παράδειγμα είναι ο διαγωνισμός για το 67% του Ο.Λ.ΗΓ. όπου εκδήλωσαν ενδιαφέρον ο ΟΛΘ, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed – Μινωϊκές Γραμμές, η Aegean Oil, η Attica Συμμετοχών, η Danthia Shipping, η MRG, η Portek International, η Quintana Infrastructure & Development καθώς και η κοινοπραξία Archirodon – ΑΝΕΚ – Trident Hellas.

Η αμερικανική Quintana Infrastructure & Development εκδήλωσε ενδιαφέρον και για το 67% του Ο.Λ.Α. όπου εμφανίστηκε και δεύτερη εταιρεία από ΗΠΑ, η Black Summit, που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Euroports και την EFA Group. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διεκδικούν, επίσης, η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την Goldair Cargo και τη γαλλική Bollore, αλλά και ο ΟΛΘ.

Τέλος για τον προβλήτα «Φίλιππος Β» του λιμανιού της Καβάλας, ενδιαφέρονται η κοινοπραξία της Goldair Cargo με τις IMG και Imerys, ο ΟΛΘ, η Quintana Infrastructure & Development, η PFIC Ltd που φέρεται να συνδέεται με τον Λ. Λαυρεντιάδη, αλλά και η κοινοπραξία Black Summit – EFA Group – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα «κονταροχτυπηθούν» για τα τρία περιφερειακά λιμάνια

Οι προσφορές για την πώληση των οργανισμών λιμένων Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας καθώς και για την 40ετή παραχώρηση του εμπορευματικού προβλήτα του λιμανιού της Καβάλας θα κατατεθούν στις 2 Οκτωβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Οι υποψήφιοι για λιμάνια, αποθήκη αερίου και ΛΑΡΚΟ

Ποια επενδυτικά σχήματα περνάνε στην επόμενη φάση στους τέσσερις μεγάλους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, τη ΛΑΡΚΟ και την εγκατάσταση υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βγήκαν μαχαίρια» στην κυβέρνηση για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Εντάσεις στο παρασκήνιο, καθώς το υπουργείο Υποδομών επιχειρεί να «ψαλιδίσει» τις αρμοδιότητες της νέας Μονάδας Προετοιμασίας Έργων που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς να λειτουργήσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Investments
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνουν στην «ομπρέλα» του ΤΑΙΠΕΔ έργα 5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Στον νέο μηχανισμό προετοιμασίας έργων του ΤΑΙΠΕΔ θα ενταχθούν στρατηγικά έργα, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 20 εκατ. ευρώ, στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και της τεχνολογίας.