ΓΔ: 818.48 0.18% Τζίρος: 66.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:25:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

FAZ: Η αισιόδοξη Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται στο κατώφλι της ανοδικής τροχιάς και τονίζει το κλίμα αισιοδοξίας που υπάρχει στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου με την Frankfurter Allgemeine Zeitung να κάνει αναφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παρά το δυσμενές ευρωπαϊκό οικονομικό κλίμα, σχολιάζοντας πως η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι ανοδικής τροχιάς και σημειώνει το κλίμα αισιοδοξίας που υπάρχει.

«Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα, οι Έλληνες είναι αισιόδοξοι. Μετά από πολυετή ύφεση η νέα, φιλικά διακείμενη προς την οικονομία κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται με συνέπεια ώστε να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση. Γι΄ αυτό και η Ελλάδα παρουσιάζει ένα αισθητά καλύτερο οικονομικό κλίμα».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «μια σειρά ειδήσεων από το χώρο της οικονομίας στηρίζουν τις ελπίδες για ανοδική τροχιά. Ο νέος πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να αναπληρώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα μέρος των απωλειών που υπέστησαν τα εισοδήματα των πολιτών και που τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν το 25%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Μαγγίνας κάνει λόγο για έναν συνδυασμό παραγόντων: ‘Η Ελλάδα επωφελείται από τις μεγάλες μακροοικονομικές διορθώσεις των περασμένων ετών, από την δυναμική βελτίωση του οικονομικού κλίματος που επέφερε η εκλογή μιας φιλικής προς τις αγορές κυβέρνησης με σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και από την νέα επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ που θα διαρκέσει τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμη».

Ωστόσο, σύμφωνα με την FAZ, «το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν αντικατοπτρίζει με ιδανικό τρόπο τις εξελίξεις αυτές. Διότι είναι μικρό, διαθέτει περιορισμένη ρευστότητα και βάλλεται από τα σκάνδαλα του παρελθόντος όπως την παραποίηση ισολογισμών στην άλλοτε επιχείρηση πρότυπο Folli Follie. Σύμφωνα με τον Μαγγίνα, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του χρηματιστηρίου συνιστά από μόνο του σημαντικό μεταρρυθμιστικό στόχο για τη νέα κυβέρνηση».

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, παρά το γενικότερο θετικό κλίμα υπάρχουν επιβαρυντικοί για την οικονομία παράγοντες -όπως η μη λειτουργική δημόσια διοίκηση και οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης- τους οποίους η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που οδηγούν τους ειδικούς εν τέλει σε πιο νηφάλιες εκτιμήσεις. Κυριότεροι είναι η επαπειλούμενη ύφεση στην Ευρωζώνη αλλά και τυχόν κωλυσιεργία στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική άνοδος στο Χρηματιστήριο με προσδοκίες για τον τουρισμό

Με αυξημένη αξία συναλλαγών και διάχυση της ανόδου στην πλειονότητα των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης πλησίασε τις 790 μονάδες στον απόηχο των πληροφοριών για επανεκκίνηση του τουρισμού τον Μάιο.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Οι τράπεζες ωθούν ψηλότερα τον Γενικό Δείκτη στις 785 μονάδες

Εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές και τις μετοχές Πειραιώς, Fourlis και ΔΕΗ να υπεραποδίδουν, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπιες ανοδικές τάσεις στην προσπάθεια να σταθεροποιηθεί στις 795 μονάδες.