ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για το κυνήγι των φοροφυγάδων

Την προμήθεια υπερσύγχρονου συστήματος πληροφορικής που θα διασταυρώνει στοιχεία από πολλές πηγές με τα δεδομένα της εφορίας και θα εντοπίζει αυτόματα τη φοροδιαφυγή σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών.

«Hi-Tech» μπλόκο στη φοροδιαφυγή και στη διακίνηση «μαύρου χρήματος» με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας να κλείσει τις διόδους για την απόκρυψη εισοδημάτων και να βάλει τέλος στο πλασματικό οικονομικό προφίλ που εμφανίζουν οι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενο τις τρύπες και τις αδυναμίες του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού.

Όπως προκύπτει από το κείμενο του εθνικού σχεδίου που παρουσιάστηκε χθες στο Ecofin, στους κεντρικούς στόχους περιλαμβάνεται η ψηφιακή αναβάθμιση των φορολογικών αρχών με στόχο τον εντοπισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής, μέσω της ενεργοποίησης προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα δώσουν τη δυνατότητα σε χρόνο εξπρές να καταγράφεται όλο το φάσμα των κινήσεων των φορολογούμενων και έτσι οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν πλήρη εικόνα  για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, αντιπαραβάλλοντας την με τις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει στην εφορία για να διαπιστώνουν αν είναι ειλικρινείς ή αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις συναλλαγές, τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές κινήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει στραμμένο το βλέμμα στο γαλλικό μοντέλο. Οι φορολογικές αρχές της χώρας ανέπτυξαν το 2018 ένα αντίστοιχο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή ένα σύστημα εξόρυξης δεδομένων και αξιολόγησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά. Τα στοιχεία, εκτός των αρχείων που έχει το γαλλικό Δημόσιο αντλούνται και από βάσεις δεδομένων ιδιωτικών εταιρειών, από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ακόμη και από τα κοινωνικά δίκτυα. Η εμπειρία δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους που ακολουθούν σήμερα οι ελεγκτικές αρχές, καθώς αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσα από «αθέατες» διαδρομές και διαδικασίες. Σημειώνεται ότι πολλές χώρες στην Ε.Ε. χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. 

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοσθεί στο σύνολο της φορολογίας, καθώς θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στον φόρο εισοδήματος, στον ΦΠΑ, σε δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κ.λ.π.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι σχετικοί διαγωνισμοί για την προμήθεια του ηλεκτρονικού υπερόπλου θα ξεκινήσουν εντός του 2021 σε συνδυασμό και με τη ροή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται σε πρώτη φάση η ενεργοποίηση του να γίνει έως το τέλος του έτους.  Στόχος είναι, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής να ενισχυθούν τα έσοδα του Δημοσίου και να δημιουργηθούν τα ταμειακά περιθώρια για μείωση του φορολογικού βάρους σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Πέραν της τεχνητής νοημοσύνης, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προχωρά στην online διασύνδεση 600.000 ταμειακών μηχανών καθώς και των POS με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις που «κόβουν» τα καταστήματα και  οι επιχειρήσεις. Το έργο θα είναι από τα πρώτα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα προχρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους.

Στους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των λογιστηρίων επιχειρήσεων με την Εφορία μέσω των νέων  ταμειακών μηχανών που θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο με το Taxis, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για αποτελεσματικότερες διασταυρώσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Με το νέο σύστημα κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται θα περνάει και θα καταγράφεται στο ηλεκτρονικό βιβλίο της επιχείρησης που θα λειτουργεί στο myData και στο πλαίσιο αυτό πέραν από τις ταμειακές μηχανές, θα συνδεθούν με το myData και τα μηχανήματα των ηλεκτρονικών πληρωμών POS έτσι ώστε όλες οι συναλλαγές να καταχωρούνται στα ηλεκτρονικά βιβλία κάθε επιχείρησης. Για όσες επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με το Τaxis, η εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή, όμως δεν γνωρίζει πώς έγινε η συναλλαγή, δηλαδή εάν η διενεργήθηκε με μετρητά ή ηλεκτρονικά και συνεπώς η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το ηλεκτρονικό σύστημα POS θα δώσει αυτή την πληροφορία στη φορολογική διοίκηση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί άμεσα και η υλοποίηση του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.  

Επισημαίνεται ότι στο πεδίο της φορολογίας το σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, όπως:

  • Πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας,
  • Εκσυγχρονισμός του συστήματος φορολογίας της ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) που καθιστά πιο ρεαλιστικές τις τιμές ζώνης ανά γεωγραφική περιοχή με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ευθυγράμμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας με τις αξίες της αγοράς,
  • Νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνός, αλκοόλ και ενέργεια),
  • Πρόσθετα μέτρα και κίνητρα για περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών,
  • Εφαρμογή μιας ψηφιακής και αυτόματης διαδικασίας ηλεκτρονικής επιστροφής ΦΠΑ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές φόρων χωρίς καθυστερήσεις με νέο ηλεκτρονικό σύστημα

Να επιταχύνει δραστικά τις διαδικασίες επιστροφής φόρων επιχειρεί το υπ. Οικονομικών με 183 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα η αγορά υποφέρει από την καθυστέρηση επιστροφών ύψους 577 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 48 δόσεις θα πληρώνονται και τα χρέη όσων δέχονται φορολογικό έλεγχο

Διευκολύνσεις από την ΑΑΔΕ και σε όσους λαμβάνουν εντολή ελέγχου και σπεύδουν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση. Στις 48 δόσεις από τις 24 θα μπορούν να μεταπηδούν και όσοι έχουν ήδη κάνει ρυθμίσεις.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαριές υποχρεώσεις πληρωμής φόρων ύψους 8,2 δισ. μέσα σε ένα δίμηνο

«Φορτωμένο» το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου για τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς θα πρέπει να πληρωθούν, μεταξύ άλλων, δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.