ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έξι φοροελαφρύνσεις σε τρεις δόσεις: Τι σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Αποφάσεις τον Απρίλιο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια, μέχρι τον Ιούλιο για προκαταβολή φόρου και τέλος επιτηδεύματος και τον Οκτώβριο για εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές.

«Πάγιες» ελαφρύνσεις και έκτακτους «κόφτες» σε φορολογικά βάρη που φέρνει η πτώση των εισοδημάτων λόγω πανδημίας για νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που θα ξετυλιχθούν σε τρείς χρόνους από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα.

Κλειδί η εκτόνωση της υγειονομικής κρίσης με το  σταδιακό άνοιγμα της αγοράς που θα φέρει απόσυρση μέτρων στήριξης και θα αποσυμπιέσει τα κρατικά ταμεία διευρύνοντας τα περιθώρια δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει «κούρεμα» του ορίου 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, αναστολή τεκμηρίων διαβίωσης, στοχευμένες περικοπές στη προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος και επέκταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης και των χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών, με περαιτέρω μείωση τους το επόμενο έτος.

Οι αποδείξεις και τα τεκμήρια

Ειδικότερα, μέσα στον Απρίλιο, πριν την έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για:

  • Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποίησαν το 2020 οι φορολογούμενοι για να καταλήξουν στις αλλαγές που θα γίνουν στο μέτρο των e-αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2020.  Εξετάζεται μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος ή και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους πληττόμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.
  • Τεκμήρια: Οι φορολογούμενοι που πλήττονται από την πανδημία και είχαν το 2020 απώλειες στα εισοδήματα τους θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν, όπως την αποζημίωση ειδικού σκοπού καθώς και μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να αποφύγουν υπέρογκες επιβαρύνσεις. Ειδικότερα τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας μέχρι και 10 μήνες το 2020 αποτελούν εισόδημα το οποίο όχι μόνο δεν θα φορολογηθεί αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Όμως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στη μάχη κατά των τεκμηρίων και ένα τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν μέσω των 4 πρώτων κύκλων που «έτρεξαν» το 2020. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τον μαθηματικό τύπο με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να καλύψουν τα τεκμήρια οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μεγάλες εισοδηματικές απώλειες από τα lockdowns. Όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι σύνθετο καθώς μπορεί το 30% - 50% των κρατικών δανείων να χαρίζονται στους φορολογούμενους αλλά μόνο ένα τμήμα του ποσού αυτού μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί εισόδημα για τον επαγγελματία, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των τεκμηρίων. Το υπόλοιπο ποσό της επιστρεπτέας θεωρείται ότι καλύπτει υποχρεώσεις και έξοδα της επαγγελματικής δραστηριότητας. Πάντως πολλοί φορολογούμενοι που τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν οριακά με τα εισοδήματά τους τις τεκμαρτές δαπάνες φέτος θα βρεθούν στη ζώνη υψηλού κινδύνου για πληρωμή έξτρα φόρου.

Προκαταβολή φόρου και τέλος επιτηδεύματος

Σε δεύτερο χρόνο μέχρι τον Ιούλιο και αφού το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα για τα εισοδήματα του 2020 που θα εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις θα ληφθούν αποφάσεις για:        

  • Προκαταβολή φόρου. Για την προκαταβολή φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020, έχει αποσυρθεί το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.
  • Τέλος επιτηδεύματος. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

Η εισφορά αλληλεγγύης και οι ασφαλιστικές εισφορές

Εξάλλου, το φθινόπωρο με τον προϋπολογισμό του 2022 θα οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για:

  • Εισφορά αλληλεγγύης. Με  τη διατήρηση της ρήτρας διαφυγής ενεργή και το 2022, η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει παγωμένη και το επόμενο έτος τουλάχιστον για τους φετινούς δικαιούχους ( μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα).
  • Ασφαλιστικές εισφορές. Εξετάζονται δύο σενάρια: η διατήρηση της μείωσης των εισφορών και μετά το 2021 και η διερεύνηση των προοπτικών επιπλέον μείωσης κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plirwmes, xrimata, money, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν θα υποβάλουν το αργότερο αύριο τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κληθούν να επιστρέψουν εφάπαξ και με τόκο ολόκληρη την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρία ως το τέλος 2023 για μείωση προσαυξήσεων και δόσεις στην εφορία

Παρατείνεται η λειτουργία της Επιτροπής για την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών, μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων έως 75% και ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο «πρέσινγκ» στο υπουργείο Οικονομικών για παράταση στις δηλώσεις

Προς το παρόν, το ΥΠΟΙΚ καλεί λογιστές και φορολογούμενους να μην επηρεάζονται από σενάρια για παράταση και να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις. Παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου ζητούν οι λογιστές.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση φόρων σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις, χτύπημα στη φοροδιαφυγή

Η μείωση των συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκεται στην ατζέντα του νέου υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει βασικό στόχο.