ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ESM, Eurozone
Φωτο: Shutterstock

ESM: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε χρήση πιστωτικής γραμμής

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ESM, το προφίλ του ελληνικού χρέους είναι ενοϊκό, ενώ ακόμη και εάν λήξει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

«Η Ελλάδα εισήλθε στην πανδημία με μια αρκετά ισχυρή δημοσιονομική θέση και περιμένω ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε αυτήν τη θέση. Αυτό λοιπόν υποστηρίζει την εμπιστοσύνη της αγοράς και τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτή η θέση συνοδεύεται από την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει μια ευνοϊκή διάρθρωση χρέους και μεγάλα αποθέματα ρευστότητας, κι αυτά υποστηρίζουν επίσης την εμπιστοσύνη της αγοράς. Από αυτήν την άποψη, δεν θα προέβλεπα ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν πιστωτική γραμμή όταν λήξει το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ σε συνέντευξή του στο «Money Review».

«Η ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι θα αξιολογήσει πολύ προσεκτικά τους όρους χρηματοδότησης ενόψει της συνολικής οικονομικής κατάστασης κατά τη σταδιακή κατάργηση του προγράμματος. Ανεξάρτητα από τη νομισματική πολιτική, φυσικά, υπάρχει μία πιστωτική γραμμή υποστήριξης για την πανδημία από τον ESM μέχρι το τέλος του 2022. Επομένως, εάν η ελληνική κυβέρνηση το έβρισκε χρήσιμο, θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε το 2% του ΑΕΠ της μέσω αυτής της πιστωτικής γραμμής. Αλλά αυτό δεν σχετίζεται ευθέως με μια αλλαγή της νομισματικής πολιτικής», προσθέτει.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) τονίζει ότι «η επιτυχία του σχεδίου "Ηρακλής" ώθησε την κυβέρνηση να ζητήσει την παράτασή του, την οποία μόλις ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό θα συμβάλει επιπλέον στη μείωση των NPLs, συμπληρώνοντας τις προσπάθειες των τραπεζών. Χαιρετίζουμε κάθε συστημική πρωτοβουλία και πρόταση που θα μειώσει περαιτέρω τα NPLs. Φυσικά, πρέπει να είναι εφικτή και βιώσιμη από κανονιστική και φορολογική άποψη. Θεωρούμε πολύ θετική την πρόοδο που σημειώθηκε στον νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο. Κατά την άποψή μας, είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση των NPLs στο μέλλον. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESM, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Εφικτή η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα το 2023

Σύμφωνα με τον P. Fioretti επικεφαλής του ESM, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα και το 2023, αν και υπάρχει και ένα δυσμενές σενάριο ήπιας ύφεσης, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η πληρωμή των 748 εκατ. ευρώ από τον ESM στην Ελλάδα

To «πράσινο φως» στο προτελευταίο «πακέτο» δόσεων της ενισχυμένης εποπτείας, άναψε ο ESM με τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ να δίνει τα εύσημα στην Ελλάδα για την μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει κατέγραψε εν μέσω πανδημίας.
ESM, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Καλοί... βαθμοί στην Ελλάδα αλλά και σημαντικοί «αστερίσκοι»

Την ανάκαμψη της οικονομίας και την πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις το 2021 υπογραμμίζει ο Μηχανισμός Σταθερότητας, αλλά σημειώνει την καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για το χρέος.
Evrozoni, Eurozone, Eurogroup, Meeting, Synodos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Ετοιμάζεται η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στα τέλη Αυγούστου η Ελλάδα αναμένεται να δει το τέλος της διαδικασίας στενής μακροοικονομικής παρακολούθησης που της επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2018.