ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ESM, Eurozone
Φωτο: Shutterstock

ESM: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε χρήση πιστωτικής γραμμής

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ESM, το προφίλ του ελληνικού χρέους είναι ενοϊκό, ενώ ακόμη και εάν λήξει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

«Η Ελλάδα εισήλθε στην πανδημία με μια αρκετά ισχυρή δημοσιονομική θέση και περιμένω ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε αυτήν τη θέση. Αυτό λοιπόν υποστηρίζει την εμπιστοσύνη της αγοράς και τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτή η θέση συνοδεύεται από την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει μια ευνοϊκή διάρθρωση χρέους και μεγάλα αποθέματα ρευστότητας, κι αυτά υποστηρίζουν επίσης την εμπιστοσύνη της αγοράς. Από αυτήν την άποψη, δεν θα προέβλεπα ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν πιστωτική γραμμή όταν λήξει το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ σε συνέντευξή του στο «Money Review».

«Η ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι θα αξιολογήσει πολύ προσεκτικά τους όρους χρηματοδότησης ενόψει της συνολικής οικονομικής κατάστασης κατά τη σταδιακή κατάργηση του προγράμματος. Ανεξάρτητα από τη νομισματική πολιτική, φυσικά, υπάρχει μία πιστωτική γραμμή υποστήριξης για την πανδημία από τον ESM μέχρι το τέλος του 2022. Επομένως, εάν η ελληνική κυβέρνηση το έβρισκε χρήσιμο, θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε το 2% του ΑΕΠ της μέσω αυτής της πιστωτικής γραμμής. Αλλά αυτό δεν σχετίζεται ευθέως με μια αλλαγή της νομισματικής πολιτικής», προσθέτει.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) τονίζει ότι «η επιτυχία του σχεδίου "Ηρακλής" ώθησε την κυβέρνηση να ζητήσει την παράτασή του, την οποία μόλις ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό θα συμβάλει επιπλέον στη μείωση των NPLs, συμπληρώνοντας τις προσπάθειες των τραπεζών. Χαιρετίζουμε κάθε συστημική πρωτοβουλία και πρόταση που θα μειώσει περαιτέρω τα NPLs. Φυσικά, πρέπει να είναι εφικτή και βιώσιμη από κανονιστική και φορολογική άποψη. Θεωρούμε πολύ θετική την πρόοδο που σημειώθηκε στον νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο. Κατά την άποψή μας, είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση των NPLs στο μέλλον. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESM, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή στα μεγάλα πλεονάσματα μετά την πανδημία ζητά ο ESM

Όπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρ. Στράουχ, μετά το πέρας της κρίσης η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει «στον δημοσιονομικό στόχο που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους της στην ευρωζώνη».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναθεωρεί η ΕΚΤ τη «μαύρη» πρόβλεψη για κόκκινα δάνεια 1,4 τρισ.

Ανησυχία προκαλεί, όμως, στον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά την ικανότητα των δανειοληπτών.
Enria
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενρία: Σε ποια περίπτωση θα εξετάσει η ΕΚΤ τη λύση της bad bank

Τα κεφάλαια των τραπεζών είναι αρκετά, εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, δηλώνει ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Προς παράταση της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων.