ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΣΒΕ

ΣΒΕ: Aπειλή το φορολογικό καθεστώς για τις οικογενειακές επιχειρήσεις

Προτείνεται, μεταξύ άλλων, ο υπολογισμός της υπεραξίας να προκύπτει από το σύνολο ιδίων κεφαλαίων, αφότου όμως αφαιρεθούν οπωσδήποτε τα ειδικά αποθεματικά.

Την εκτίμηση ότι το ισχύον φορολογικό καθεστώς για τη μεταβίβαση των οικογενειακών επιχειρήσεων από γενιά σε γενιά στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και τη συνέχειά τους, διατυπώνει η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

«Η Πολιτεία συντηρεί αναίτια και σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης την άνιση φορολογική μεταχείριση νομικών και φυσικών προσώπων, στην περίπτωση μεταβίβασης μετοχών από την πρεσβύτερη στη νεότερη γενιά. Γιατί πώς είναι δυνατόν η υπεραξία από την πώληση μετοχών να μη φορολογείται όταν γίνεται μεταξύ νομικών προσώπων, αλλά να φορολογείται με το εξοντωτικό 15% όταν πρόκειται για μεταβίβαση μεταξύ φυσικών προσώπων;» επισημαίνεται στην επιστολή.

Μάλιστα, προτείνεται σειρά μέτρων, όπως η μείωση της φορολόγησης της υπεραξίας από την πώληση μετοχών σε ποσοστό 5%. Στην περίπτωση των συγγενών πρώτου βαθμού, η φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση μετοχών προτείνεται να έχει συντελεστή 1% και δεύτερου βαθμού 2%. Προτείνεται ακόμα ο υπολογισμός της υπεραξίας να προκύπτει από το σύνολο ιδίων κεφαλαίων, αφότου όμως αφαιρεθούν οπωσδήποτε τα ειδικά αποθεματικά.

Όσον αφορά τους συντελεστές φορολόγησης της μεταβίβασης/πώλησης μετοχών, η διοίκηση του ΣΒΕ εισηγείται: φορολόγηση του συνόλου της αξίας από την πώληση μετοχών μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού με συντελεστή 1% και δεύτερου βαθμού με 2%. Οι ίδιοι συντελεστές, 1% και 2%, προτείνεται να ισχύουν και για τη μεταβίβαση εξαιτίας δωρεάς/γονικής παροχής σε συγγενικά πρόσωπα πρώτου και δεύτερου βαθμού. Για τον υπολογισμό της αξίας της επιχείρησης, προτείνεται, τέλος, αυτή να είναι ίση με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων μείον των όποιων αποθεματικών εμπεριέχουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomikon, proypologismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Στις 4.160 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2»

Εξ αυτών, 2.468 είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, 1.147 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, 479 είναι μικρές επιχειρήσεις και 66 είναι μεσαίες. Έως τις 9 Μαΐου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.
Christos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Έχει περιθώρια ανάπτυξης η ιδιωτικής ασφάλιση στην Ελλάδα

Ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις πολλαπλές κρίσεις».